מומחים נוטים להתמקד בסוגי המזון שאפשר לאכול לשיפור הבריאות, אבל המהירות שבה אתם אוכלים חשובה באותה המידה. יש סיכונים באכילה מהירה מדי — חשבו על מזון שנתקע או על הפוטנציאל לאכול יתר על המידה לפני שהמוח אומר לכם לעצור.
הנה כמה טיפים ממדענים על איך להאט ולאמץ גישה מודעת יותר לצריכת התזונה שלכם.
כמה מהר זה מהר מדי?
אם אתם מסוג האנשים שיכולים באופן קבוע לחסל ארוחת בוקר, צהריים או ערב בפחות מ-20 או 30 דקות, אתם אוכלים מהר מדי.
"לוקח בערך 20 דקות לקיבה לתקשר עם המוח באמצעות שפע של אותות הורמונליים שהיא מלאה", אמרה לסלי היינברג, מהמרכז לבריאות התנהגותית בקליבלנד קליניק לאתר AWAZ. "אז כאשר אנשים אוכלים במהירות, הם עלולים להחמיץ את האותות האלה וקל מאוד לאכול מעבר לנקודת השובע".
למה זו בעיה?
אנשים שאוכלים במהירות נוטים לבלוע יותר אוויר, אמרה היינברג, מה שעלול להוביל לנפיחות או קשיי עיכול. אי לעיסת המזון כראוי יכולה גם לפגוע בעיכול, מה שאומר שלא תקבלו את כל החומרים המזינים מהמזון שלכם. חתיכות מזון שלא נלעסו גם עלולות להיתקע בוושט שלכם.
מחקרים קודמים הציעו שלאנשים שאוכלים במהירות יש את הסיכון הגבוה ביותר להשמנת יתר, בעוד שהאוכלים האיטיים ביותר היו הפחות סבירים להיות בעלי השמנת יתר.
איך אפשר להאט בזמן האכילה?
קודם כל, מומלץ לכבות את הטלוויזיה ולהניח את הטלפון שלכם בצד. "אם אתם אוכלים בזמן שאתם צופים בטלוויזיה, אנשים נוטים לאכול עד שיש פרסומות או עד שהתוכנית מסתיימת", אמרה היינברג, והוסיפה שאנשים נוטים פחות לשים לב לאותות של הגוף עצמו שהוא שבע. "כשאנחנו עושים דברים בזמן שאנחנו אוכלים, אנחנו אוכלים בצורה פחות מודעת. וזה לעתים קרובות גורם לנו לאכול יותר".
היא אמרה שכאשר אנשים מתמקדים בלעדית באכילה, הם נוטים ליהנות מהארוחה יותר ולאכול פחות.
היינברג גם הכירה בכך שהקצב שבו אתם אוכלים הוא לעתים קרובות הרגל מושרש, אך אמרה ששינוי עדיין אפשרי. היא הציעה דברים כמו שימוש ביד הלא דומיננטית לאכילה, ניסיון של כלי אוכל שאולי לא תשתמשו בהם בדרך כלל כמו מקלות אכילה, או לקחת הפסקות מכוונות לשתות מים כאשר הצלחת שלכם ריקה חלקית.
אחד הדברים הפשוטים ביותר לעשות הוא להגדיל את מספר הנגיסות שאתם לוקחים, אמרה הלן מקארתי, פסיכולוגית קלינית בחברה הפסיכולוגית הבריטית לאתר AWAZ. "אם אתם לועסים כל ביס קצת יותר זמן, זה יאט את האכילה שלכם".
סוג המזון שאתם אוכלים עשוי גם לעשות הבדל, והיא מציינת שקל הרבה יותר לאכול מזון אולטרה-מעובד או מזון מהיר מהר יותר, כי בדרך כלל יש להם מרקם רך יותר. "קשה לאכול ירקות וחלבון באותו קצב כמו משהו שמעובד מאוד ודורש פחות לעיסה", סיכמה מקארתי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
