10 שניות של סכנה: הרגע שבו המוח שלכם כבה - ואתם אפילו לא יודעים

כל פיהוק באמצע יום העבודה וכל כוס קפה שאתם מוזגים לעצמכם אחרי הצהריים הם אות אזהרה שאסור להתעלם ממנו • מחקר מקיף חדש מגלה כי מה שנראה כעייפות שגרתית עלול להיות בפועל מצב מסכן חיים

מפהקים הרבה? אתם כנראה לא ישנים מספיק. אילוסטרציה

מחקר נרחב שפורסם לאחרונה על ידי האקדמיה האמריקנית לשינה, בתמיכת 25 גופי מחקר מובילים בתחום, מתריע כי חוסר שינה כרוני - ממנו סובלים כשליש מהבוגרים בארה"ב ורבים בעולם המערבי - הוא גורם סיכון משמעותי למחלות קטלניות ולתאונות קשות.

"חוסר שינה אינו רק גורם לתאונות דרכים ולשגיאות בעבודה, אלא משפיע בצורה נרחבת וארוכת טווח על בריאותנו", מדגיש ד"ר אריק אולסון, מומחה בכיר לרפואת שינה במרפאת מאיו היוקרתית במינסוטה, בראיון שנתן ל-CNN. הנתונים מחרידים: מדי שנה מתרחשות בארה"ב כ-100 אלף תאונות בעקבות מחסור בשינה.

מה שהופך את התופעה למסוכנת במיוחד היא "מיקרו-שינה" - תהליך סמוי שבו המוח פשוט "מכבה את עצמו" למשך 2-10 שניות, מבלי שאנחנו מרגישים בכך.

חשבו על כך: 10 שניות של "ניתוק" בזמן נהיגה במהירות 90 קמ"ש משמעותן נסיעה של 250 מטרים - כאורך שני מגרשי כדורגל - בעיניים פקוחות, אך בלי מודעות.

מרבית מהעולם המערבי סובל מחוסר שינה. אילוסטרציה, צילום: gettyimages

"אתם לא יודעים שאתם בסכנה"

"אחד הממצאים המטרידים ביותר", מסבירה ד"ר אינדירה גורובאגאווטולה, פרופסור לרפואת שינה המטפלת ביוצאי כוחות הביטחון האמריקנים, "הוא שבמקרה של מחסור כרוני בשינה, המוח מאבד את היכולת להעריך את מצבו. הנבדקים במחקרים שלנו משוכנעים שהם מתפקדים היטב, בעוד שבפועל הזיכרון שלהם פגום, הקואורדינציה לקויה, ושיקול הדעת פגוע".

במילים פשוטות: אדם הסובל ממחסור חמור בשינה הוא האחרון שיודע על כך, וגרוע מכך - הוא משוכנע שהוא בסדר גמור.

האם גם אתם בסיכון? הבדיקה הפשוטה שכולם צריכים לעשות

כיצד תדעו אם אתם נמצאים בסיכון? המומחים מציעים מבחן פשוט: דרגו מ-1 עד 3 את הסיכוי שתרדמו במצבים הבאים:

  • ישיבה ברוגע אחרי ארוחת צהריים (ללא אלכוהול)
  • מנוחה על ספסל בפארק
  • שכיבה למנוחה קצרה
  • נסיעה ברכב למשך מעל שעה
  • המתנה ברכב בפקק תנועה
  • קריאת ספר או צפייה בטלוויזיה
  • שיחה רגילה עם אדם אחר

"אדם שמקבל ציון מעל 10 בחישוב הכולל נמצא כבר בבעיה וזקוק להתערבות רפואית", מזהירה ד"ר גורובאגאווטולה. סימנים נוספים למצב חמור כוללים עפעפיים נפולות, רעד בידיים, אימפולסיביות, ואף תחושה שהחדר מסתובב.

הטעויות שמחמירות את המצב

רבים פונים לפתרונות שגויים כדי להתמודד עם בעיות שינה. "שימוש באלכוהול או קנאביס כ'עזרה' להירדמות הוא טעות חמורה", מדגישה ד"ר גורובאגאווטולה. "כשהאלכוהול מתפוגג באמצע הלילה, הגוף מתעורר. הקנאביס, לעומת זאת, פוגע באיכות השינה העמוקה ומוביל לעייפות מוגברת ביום שלמחרת".

לדבריה, פציינטים רבים מופתעים מאיכות השינה המשופרת שהם חווים כאשר הם מוותרים על "כוסית הלילה" שלהם.

שינה איכותית חשובה לבריאות. אילוסטרציה, צילום: Getty Images

כיצד לשפר את השינה שלכם?

המומחים ממליצים על מספר צעדים פשוטים לשיפור השינה:

  • הימנעות מקפאין בשעות אחר הצהריים והערב
  • הפסקת פעילות גופנית מאומצת לפחות שעתיים לפני השינה
  • הרחקת מסכים מחדר השינה
  • יצירת סביבת שינה חשוכה, שקטה ובטמפרטורה נוחה

"היגיינת שינה אינה מותרות - היא הכרחית לבריאות ולחיים ארוכים", מסכמת ד"ר גורובאגאווטולה. "כשעברתם את גיל 25, שינה טובה אינה בזבוז זמן - היא השקעה בחיים ארוכים ובריאים יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר