הקשר טמון בקהילת החיידקים השוכנת בפה. צילום: shurkin son / Freepik

סובלים ממיגרנה? יכול להיות שזו הסיבה המפתיעה

כיצד בריאות הפה משפיעה על מיגרנות, ואילו צעדים כדי לאמץ כדי למנוע את התופעה? • מחקר חדש חושף נתונים מעניינים

[object Object]

בגילוי פורץ דרך שמחבר בין היגיינת הפה לבריאות הנוירולוגית, מחקר חדש חשף קשר מרתק בין בריאות והיגיינה דנטלית ואוראלית ירודה וסיכון מוגבר להתקפי מיגרנה במיוחד בקרב נשים. מחקר זה לא רק מאיר את הזרקור על היבט חדש של גירויים למיגרנות, אלא גם מדגיש את החשיבות של טיפול בריאותי מקיף שמחבר בין תחום רפואת השיניים לנוירולוגיה.

המחקר, שהינו הראשון מסוגו בעולם, מצא כי חיידקים מסוימים בפה עשויים להיות האחראים לתופעה, כשהחוקרים גם הצביעו על כך שזריקות ותוספי תזונה המכילים פרוביוטיקה ונלקחים כדי לשפר את בריאות מערכת העיכול והחיסון עשויים לגרום לבעיות בפה ולהוביל להתפתחות כאב.

המחקר וחשיפת הקשר

המחקר האוסטרלי שפורסם בכתב העת המדעי Frontiers in Pain Research, ניתח נתונים מ-186 נשים כש-67% מהן סבלו מפיברומיאלגיה - מצב כרוני שמאופיין בכאבים בשרירים ובמפרקים, עייפות והפרעות קוגניטיביות. במסגרת המחקר ניתן להן שאלון שבו הן דירגו את בריאות הפה שלהן בו גם נשאלו כמה פעמים הם סבלו מכאבי ראש, מיגרנות וכאבי בטן וכן סוגים אחרים של תחושת אי נוחות. החוקרים גם בדקו דגימות רוק מהמשתתפות לחיפוש אחר חיידקים. חצי מהמשתתפות עם בריאות הפה הגרועה ביותר דיווחו על מיגרנות, ממצא שהחוקרים אמרו שהוא משמעותי.

יש צורך בגישה מושלבת, צילום: GettyImages

החוקרים מצאו כי המשתתפות עם בריאות אוראלית ירודה היו בסיכון גבוה יותר ב-60% לחוות כאבים גופניים בינוניים עד חמורים והיו חשופות יותר למיגרנות ב-50% בהשוואה לאלו עם היגיינת שיניים טובה יותר. "מדובר במחקר הראשון שבדק את הקשר בין בריאות הפה, המיקרוביום האוראלי וכאבים נפוצים בנשים עם פיברומיאלגיה וממצאינו מצביעים על קשר משמעותי בין השניים", ציינה ד"ר ג'ואנה הרנט, מובילת המחקר מאוניברסיטת סידני.

 כיצד בריאות הפה משפיעה על מיגרנות

הקשר טמון במיקרוביום האוראלי -  קהילת החיידקים השוכנת בפה. חיידקים אלה עשויים להשפיע על מערכת העצבים ובכך לתרום למחלות כאב. בנוסף, בעיות שיניים כמו חוסר התאמה בין השיניים (מנשך שיניים לא תקני), ברוקסיזם (חריקת שיניים) ודלקת חניכיים עשויות להוביל לדלקת במסת השרירים בלסת, דבר שיכול להפעיל התקפות מיגרנה (נשיכה לא תקינה לדוגמה מכריחה את השרירים בלסת לעבוד קשה יותר, דבר שגורם לדלקת מתמשכת ויכול להוביל להתקפי מיגרנה).

השלכות רחבות: קריאה לשירותי בריאות משולבים

מחקר זה מדגיש את הצורך בגישה משולבת לטיפול רפואי, שבה רופאי שיניים משתפים פעולה עם נוירולוגים על מנת להתמודד עם בעיות בריאות הפה שעשויות להוות טריגרים למיגרנות. זיהוי וטיפול בבעיות שיניים עשויים לא רק להקל על אי נוחות אוראלית, אלא גם לשמש אמצעי מניעה להתקפי מיגרנה.

צעדים מניעתיים: שיפור ההיגיינה האוראלית כדי להקל על המיגרנות

בהתחשב בקשר שנמצא בין בריאות הפה ושכיחות המיגרנות, שיפור התנהלות ההיגיינה האוראלית מהווה אסטרטגיה מניעתית קריטית כשהמומחים ממליצים על הצעדים הבאים כאמצעי מנע שכדאי לאמץ:

  • צחצוח שיניים פעמיים ביום: השתמשו במשחת שיניים עם פלואוריד כדי להסיר ביעילות פלאק ולמנוע דלקת חניכיים.
  • שימוש שחוט דנטלי באופן יומי: חוט דנטלי מסייע להוציא שאריות מזון ופלאק בין השיניים, אזורים שהמברשת אינה מצליחה להגיע אליהם.
  • ביקורים שנתיים אצל רופא שיניים: ניקוי והערכות מקצועיים יכולים לזהות ולפתור בעיות בשלב מוקדם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו