אנחנו מוקפים בסיפורי השראה, ויש לא מעט דוגמאות לאנשים שעשו את הבלתי יאומן. לרוב סיפורים כאלה מגיעים עם קיצורי דרך לאושר, שיטות מהירות להצלחה, וטיפים ל"חיים קלים יותר".
אם תשאלו את דייוויד גוגינס, מחבר הספר האוטוביוגרפי "מה שלא הורג", הוא יספר לכם משהו אחר: שהדרך האמיתית לחיים מספקים עוברת דרך קושי, כאב, והתמודדות עם האתגרים הקשים ביותר שניתן לדמיין.
ילדותו של דייוויד גוגינס הייתה סיוט של ממש - עוני, גזענות והתעללות פיזית היו מנת חלקו היומיומית בדרום ארה"ב של שנות ה-80. אפשר לומר שהסיכויים לא עמדו לצדו - צעיר שמן, מדוכא וללא תקווה לעתיד טוב יותר.
אבל כמו בסיפורים הכי טובים - גוגינס עשה את הבלתי ייאמן, הוא הפך את כל הכאב והטראומה לדלק שמניע אותו להישגים על-אנושיים, והיום הוא נחשב לאחד מספורטאי הסיבולת המובילים בעולם.

אם חופרים קצת ברשימת ההישגים שלו מגלים שהוא האדם היחיד בהיסטוריה שהשלים את ההכשרה היוקרתית של לוחמי אריות הים, לאחר מכן סיים את לימודיו בבית הספר של יחידת הריינג'רס ולבסוף שירת בחוליית בקרת האוויר הטקטית של חיל האוויר.
הוא המשיך וקבע שיאים בכמה וכמה תחומי ספורט הקשורים בסיבולת, למשל - שיא גינס של 4,030 עליות מתח ב־17 שעות, רץ למעלה מ־60 טריאתלונים ואולטרא־מרתונים, עד שמגזין "אאוטסייד" הכתיר אותו בתואר "האדם (האמיתי) עם הכושר הכי טוב באמריקה".
View this post on Instagram
כלל 40 האחוזים: המחסום המנטלי שכולנו מתמודדים איתו
התובנה המהפכנית ביותר של גוגינס, המפורטת בספרו רב המכר "מה שלא הורג" (שמכר למעלה מ-8 מיליון עותקים), היא מה שהוא מכנה "כלל 40 האחוזים".
לפי גוגינס, רוב בני האדם מנצלים רק 40% מהיכולות האמיתיות שלהם. כשאנחנו מרגישים שהגענו לגבול, שאי אפשר יותר, שהכאב גדול מדי - למעשה אנחנו רק בתחילת הדרך. ויותר מהכל, המחסום האמיתי אינו פיזי אלא מנטלי - הוא נמצא במוח שלנו, שמנסה להגן עלינו מכאב ואי-נוחות. כשלומדים לשבור את המחסום הזה, פתאום מגלים עולם של אפשרויות חדשות.
איך לחזק את השריר המנטלי
אם זה נשמע לכם כמו כיוון טוב, ואתם מוכנים לאמץ את הקושי, לחפש את הכאב, להתיידד עם אי-הנוחות, הנה כמה מהעקרונות המרכזיים בשיטה שלו ששווה להם להכיר:
1. אובססיה במקום מוטיבציה - מוטיבציה היא תחושה זמנית שנעלמת ברגע שהדברים נהיים קשים. אובססיה, לעומת זאת, היא כוח מניע שלא נכנע בפני קשיים. גוגינס מציע להפוך את המטרות שלכם לאובססיה - משהו שאתם פשוט חייבים להשיג, לא משנה מה.
2. חישול המוח דרך בחירות לא נוחות - גוגינס מאמין שהדרך לחזק את המוח היא לחשוף אותו באופן מכוון לקשיים. הוא קורא לזה "להקשיח את המוח" - לקום מוקדם כשלא בא לכם, לרוץ בגשם כשכולם נשארים בבית, לדחות סיפוקים מיידיים לטובת מטרות ארוכות טווח.
3. לטבול בצנצנת הניצחונות - גוגינס מציע לתעד ולזכור את הניצחונות שלכם, קטנים כגדולים. כשמגיעים לרגעי משבר, ניתן "לטבול" בזיכרונות אלה ולהיזכר: "התגברתי על אתגרים בעבר, אני יכול להתגבר גם עכשיו".
4. להחליף את הזהות שלכם - אחת התובנות העמוקות של גוגינס היא שהדרך לשינוי אמיתי עוברת דרך שינוי הזהות. במקום לחשוב "אני עושה ספורט", התחילו לחשוב "אני ספורטאי". במקום "אני לומד", חשבו "אני אקדמאי". שינוי הזהות גורם לפעולות להפוך לטבעיות.
המסע שלכם מתחיל כאן
לא צריך להיות לוחם אריות ים או רץ אולטרה מרתון כדי ליישם את העקרונות של גוגינס. המסר שלו רלוונטי לכל תחום בחיים: קריירה, לימודים, יחסים, בריאות.
השאלה האמיתית היא: מה היית יכול להשיג אם היית מוכן להתמודד עם אי-נוחות? אילו פסגות היית יכול לכבוש אם היית מפסיק להגביל את עצמך ל-40% מהיכולות שלך?
View this post on Instagram
"כלל ארבעים האחוזים יכול לחול על כל דבר שאנחנו עושים, כי בחיים, כמעט שום דבר לא יקרה בדיוק כמו שאנחנו מקווים. תמיד יש אתגרים. לא משנה אם אנחנו בעבודה או בלימודים, או שאנחנו מרגישים שבוחנים אותנו ביחסים האינטימיים או החשובים ביותר שיש לנו עם אנשים, תמיד נתפתה בשלב מסוים להשתמט ממחויבויות, לזנוח את המטרות ואת החלומות שלנו ולוותר מרצוננו החופשי על האושר שלנו. כי נרגיש מרוקנים, כאילו לא נותרו בנו עוד כוחות, בשלב שבו עדיין לא נמצה אפילו חצי מהאוצר שטמון עמוק בנפש, בלב ובנשמה שלנו" / "מה שלא הורג", דייוויד גוגינס
5 טיפים מתוך ההספר שתוכלו לאמץ כבר היום:
התחילו כל יום עם אתגר - קחו מקלחת קרה, קומו שעה לפני הזמן הרגיל, עשו אימון קצר לפני העבודה.
קבלו את הפגמים שלכם - במקום להסתיר חולשות, הכירו בהן והפכו אותן לנקודת התחלה לשיפור.
הקיפו את עצמכם באנשים שמאתגרים אתכם - חפשו חברים, מנטורים ושותפים שדוחפים אתכם להיות גרסה טובה יותר של עצמכם.
אל תחכו למוטיבציה - עשו את מה שצריך לעשות גם כשאין לכם חשק.
כשאתם חושבים שסיימתם, זכרו שאתם רק ב-40% - ברגע שאתם מרגישים שהגעתם לקצה היכולת, זכרו את כלל 40 האחוזים וחשבו: "יש לי עוד 60% לתת".
"למרבה הצער, רובנו מרימים ידיים אחרי השקעה של כארבעים אחוז מהמאמץ המקסימלי שאנחנו מסוגלים לו. גם כשאנחנו מרגישים שהגענו לקצה גבול היכולת שלנו, עדיין נשארו בנו שישים אחוז שאנחנו יכולים להשקיע! הווסת שלנו הוא זה שעוצר אותנו! ברגע שנבין את זה, נצטרך רק למתוח את היכולת לספוג כאב כדי שנוכל להגיע לשישים אחוז ואחר כך לשמונים אחוז ויותר מכך בלי לוותר. אני קורא לזה "כלל ארבעים האחוזים", ומה שהופך אותו לחזק כל כך הוא העובדה שאם תפעלו על פיו, תוכלו לפתוח את הנפש שלכם לרמות חדשות של ביצועים והצטיינות בספורט ובחיים, והגמול שתזכו לו יהיה עמוק הרבה יותר מהצלחה חומרית בלבד". / "מה שלא הורג", דייוויד גוגינס.
אז כפי שגוגינס אומר: "היו הגיבור של עצמכם". אל תחכו שמישהו אחר יציל אתכם או יעשה את העבודה במקומכם. קחו אחריות, התמודדו עם הכאב, וגלו מה באמת אתם מסוגלים להשיג.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו