בעקבות תופעות לוואי קשות: משרד הבריאות הוריד מהמדפים מוצרים להחלקת שיער

ההחלטה התקבלה לאחר דיווחים על יותר מ-20 מקרים חריגים שהתרחשו בסמוך לשימוש במוצרים • הוועדה שבדקה את הנושא, מצאה כי ישנו קשר בזמן שבין ביצוע ההחלקה לנזק הכלייתי

החלקת שיער, צילום: GettyImages

משרד הבריאות הודיע היום (רביעי) על ביטול רישיונות לתמרוקים להחלקת שיער המכילים חומצה גליאוקסילית לאחר שנמצא קשר סיבתי בין השימוש בהם לבין תופעות לוואי חמורות ובהן אי ספיקת כליות חמורה. 

ההחלטה התקבלה לאחר הנחיית מנכ"ל משרד הבריאות לבחינה של וועדה מייעצת בשל דיווחים על יותר מ-20 מקרים שדווחו למשרד הבריאות בשנתיים האחרונות של תופעות לוואי קשות שהתרחשו סמוך לשימוש בתמרוקים המכילים חומצה גליאוקסילית.

משרד הבריאות אסר את השימוש במוצרים, צילום: אורן בן חקון

משרד הבריאות הודיע כי החל מ-1.1.23 יבוטלו רישיונות של תמרוקים מסוג החלקת שיער המכילים חומצה גליאוקסילית ולא יינתנו רישיונות לתמרוקים מסוג זה. בשנתיים האחרונות דווחו למשרד הבריאות למעלה מ-20 מקרים של תופעות לוואי חמורות, ובכלל זה אי ספיקת כליות שהצריכה טיפול דיאליזה, שהתרחשו סמוך לשימוש בתמרוקים להחלקת שיער שהכילו חומצה גליאוקסילית. ההחלטה התקבלה לאור מציאת קשר סיבתי בין השימוש בתמרוקים לבין תופעות לוואי חמורות שדווחו למשרד הבריאות, שכללו כשל כלייתי.

נשללו הרישיונות

לפני כחצי שנה הנחה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, על הקמת וועדה מייעצת, וועדה זו בחנה את הקשר הסיבתי בין שימוש בתמרוקים להחלקת שיער ובין התופעות הלוואי החמורות שדווחו.
הוועדה מצאה כי ישנו קשר בזמן שבין ביצוע ההחלקה לנזק הכלייתי במקרים שדווחו, העדר גורם אחר בבירור מקיף והימצאות החומר הפעיל בחומרים להחלקת שיער תומכים בקשר הסיבתי בין ביצוע ההחלקה לנזק הכלייתי. לאור המלצות הוועדה ולאחר שנתן משרד הבריאות לבעלי הרישיונות הרלוונטיים הזדמנות להשמיע את טענותיהם, ביטל משרד הבריאות רישיונות של תמרוקים כאמור וזאת במטרה לשמור על בריאות הציבור.

מוצרים להחלקת שיער נמצאו מסוכנים לבריאות, צילום: GettyImages

משרד הבריאות מזהיר את הציבור כי שימוש במוצרים שלא קיבלו רישיון משרד הבריאות או שימוש במוצרים שלא על פי תנאי רישיונם עלול להזיק לבריאות הציבור. יש לבדוק היטב כי התמרוקים בהם נעשה שימוש הינם תמרוקים מאושרים בלבד שאינם מכילים חומרים נוספים שהרכבם לא נבדק ובטיחותם לא ידועה.
ניתן לבדוק באתר האינטרנט של משרד הבריאות במאגר התמרוקים את קיומם של רישיונות לתמרוקים ואת מטרת השימוש המאושרת, מצ"ב קישור למאגר התמרוקים.

רכיבים בעייתים 

רכיבים בעייתיים במוצרי איפור, כמו טלק ועופרת, יכולים לגרום לבעיות בריאותיות קשות - אך ישנם רכיבים נוספים בתחום הטיפוח שאף הם מסוכנים או חשודים ככאלה. חלק גדול מהם רשומים בשמותיהם הכימיים, כך שספק אם הצרכן הממוצע יכול להבין במה מדובר, גם אם הוא ערני ובודק מה במוצר.

"לפעמים גם לי קשה לזהות את החומר", מספרת ד"ר ורד קויפמן, מומחית לבטיחות מוצרי צריכה, חומרים מסוכנים וקרינה, "אז מובן שכשמישהו שלא מבין בתחום יתחיל לקרוא, הוא ילך לאיבוד. זה בדרך כלל מתחיל עם מים וגליצרין, וככל ששם הרכיב נמצא רחוק יותר מההתחלה - כך הכמות שלו במוצר קטנה יותר. יש לבדוק מהם חמשת הרכיבים הראשונים, ולוודא שאין הטעיה במה שהתכשיר מציע".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר