כמו טיפה בים: מבצע חיסוני הפוליו אצל מתבגרים נכשל

שבוע וחצי לפני סיום המבצע מתפרסמים הנתונים • לצד הצלחה בחיסון תינוקות, רק 7% מגילאי 9.5 עד 17 מחוסנים בשתי מנות של טיפות • ד"ר הכט ממשרד הבריאות: "יש אתגר גדול להביא את הילדים הגדולים להתחסן"

שר הבריאות ניצן הורוביץ, צילום: גדעון מרקוביץ'

מבצע חיסוני הפוליו של משרד הבריאות צפוי להסתיים במתכונתו הנוכחית בעוד שבוע וחצי. מנתוני סיכום המבצע עד כה עולה כי לצד הצלחה בחיסון בקרב תינוקות, נרשם כישלון בשיעור ההיענות להתחסנות בקרב רוב אוכלוסיית הילדים והמתבגרים.

רק 7% קיבלו את החיסון השני בטיפות ו־2% בלבד הגיעו להשלים את החיסון הראשון, לעומת 96% מהתינוקות שקיבלו את החיסון בזריקה. בעוד שבוע וחצי צפוי להסתיים המבצע במתכונתו הנוכחית, אך החיסונים ימשיכו להינתן במתכונת שעליה יוחלט בקרוב.

מנתוני משרד הבריאות עולה כי במהלך המבצע חוסנו בזריקה 37 אלף ילדים בני 6 שבועות עד שנה וחצי, וכי הכיסוי החיסוני בישראל למנה ראשונה בזריקה עלה מ־81% בתחילת המבצע בראשית אפריל ועד ל־96% - שיעור התחסנות הדומה גם לשיעור ההתחסנות בשאר חיסוני השגרה בישראל.

הכיסוי החיסוני לפוליו מורכב מחיסון בזריקה שניתן בארבע מנות עד גיל שנה וחצי ומגן על הפרט מפני שיתוק ילדים (מנת חיסון נוספת בזריקה ניתנת בכיתה ב'). לצד זאת ניתן חיסון בטיפות, שמגן מפני הפרשת הנגיף בצואה ומגן על הסובבים את הילד. החיסון בטיפות ניתן בשתי מנות מ־2015, כך שבני 9.5 עד 17 חוסנו רק במנה אחת, רובם במסגרת מבצע התחסנות בשנת 2013 לאחר גילוי נגיף פוליו בישראל.

תמונת המצב בנוגע לחיסונים בטיפות בקבוצת המתבגרים, בני 9.5 עד 17, עגומה: גם לאחר המבצע, יותר מ־90% מהמתבגרים (9.5 עד 17) לא קיבלו מנה שנייה של החיסון בטיפות ו־40% מהם לא מחוסנים גם לא במנה אחת. רק 7% (98 אלף ילדים ובני נוער) מחוסנים בשתי מנות של החיסון בטיפות. כמו כן, רק 62% מחוסנים במנה אחת (2% בלבד התחסנו במבצע הנוכחי).

חיסון נגד פוליו ב־2013, צילום: יונתן זינדל

מהנתונים עולה כי בקרב תינוקות עד גיל שנה וחצי עלה הכיסוי לחיסון בטיפות מ־51% בלבד בתחילת המבצע ל־79%. המשמעות: אחד מכל חמישה תינוקות בגיל הזה עדיין אינו מחוסן כנדרש גם בחיסון בטיפות. בילדים גדולים יותר, בני שנה וחצי עד 9.5, עומד הכיסוי החיסוני בישראל על 73% שקיבלו לפחות מנה ראשונה.

"החיסון בזריקה מגן על הילד עצמו, והגענו ל־96% כיסוי ארצי עד גיל שנה וחצי. זה הישג מרשים", אומרת ד"ר ליאור הכט שגיא, מומחית ברפואת ילדים ממטה בריאות הציבור במשרד הבריאות. על שיעור ההתחסנות הנמוך של המתבגרים בטיפות, היא אמרה כי "יש אתגר גדול להביא את הילדים הגדולים להתחסן. זה אתגר הסברתי".

ב־7 ביולי צפוי להסתיים מבצע החיסונים מההיבט התקציבי, אך החיסונים ימשיכו להינתן בטיפות חלב. במשרד הבריאות נערכים לתת מענה לשאר הילדים. "אנחנו עדיין לא יודעים לומר איך זה יקרה מבחינה לוגיסטית, אבל אנחנו עובדים מול משרד האוצר ומול הקופות", אומרת ד"ר הכט. "זה שהמבצע נגמר לא אומר שאנו מורידים את הרגל מהגז".

אחת האפשרויות שנשקלות היא להמשיך בחיסון הילדים באמצעות בתי הספר, אך יש בעיה של עומס גדול על שירותי בריאות התלמיד. בעיה נוספת היא צורך בתשאול מקיף לפני החיסון, הכולל וידוא כי אין אנשים מדוכאי חיסון במשפחה, דבר שעלול להיות בעייתי דרך בית הספר.

התמתנות בתחלואה

נתון מעודד נוסף נוגע לכך שמאז חודש אפריל, אף על פי שבדיקות הצואה נמשכות, לא התגלו ילדים נוספים הנושאים את הנגיף, וגם בבדיקות לנוכחות פוליו בביוב נרשמה ירידה בשיעורים בטבריה ובבני ברק, שבהן התגלה פוליו בביוב, למעט באזור ירושלים.

"אפשר לומר בזהירות שרואים התמתנות בפוליו בביוב, וזה קשור למבצע ההתחסנות", מסבירה ד"ר הכט שגיא.

ארגון הבריאות העולמי יכריע

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, האוניברסיטה העברית והדסה, אומר: "כאשר בוחנים את ההתחסנות בטיפות בקרב ילדים בני יותר מ־9 ברור שזה כישלון - היתה החלטה, והיא לא מומשה. אז או שההחלטה לא נכונה, או שלא הצליחו להגיע אל הציבור.

"ייתכן שהיה כדאי להתמקד רק בחיסון בזריקות ובחיסון בטיפות עד גיל 9, ששם הבעיה, כי המעבירים העיקריים הם הפעוטות והילדים הצעירים, ואם תעשה את זה במידה רבה, תצליח במיגור הפוליו בישראל", מסביר פרופ' לוין. "אני מעודד מהנתונים הגבוהים של החיסון בזריקה המעידים על הצלחה. חשוב לבחון שונות בין אוכלוסיות ובמקומות שונים בארץ, לוודא שאין 'כיסים' עם שיעור התחסנות נמוך".

עוד הוא אומר: "הפוליו היה יכול להיות הזדמנות להשקיע במערכת בריאות התלמיד ולהגיע לחסן דרך מערכת החינוך, אבל אנחנו עדיין במגמות של הפרטה והרעבה של מערכת בריאות התלמיד ולא ערוכים להתפרצויות הבאות.

"צריך לתחקר לעומק ולהבין מדוע הציבור לא הגיע להתחסן ומי כן הגיע. אם לא נפיק לקחים ונשקיע בתשתית בריאות הציבור, אנחנו נעמוד בפעם הבאה בפני שוקת שבורה".

בתוך כך, השבוע צפוי להתקיים דיון מכריע בארגון הבריאות העולמי אם להכריז על ישראל כמדינה הנגועה בפוליו (מדינה אנדמית). במקרה כזה, מטיילים ישראלים עשויים להידרש להציג אישור שחוסנו לפני כניסה למדינות אחרות. כמו כן, ארגון הבריאות העולמי צפוי לקרוא לתיירים המגיעים לישראל להתחסן. כרגע ישראל מוגדרת כמדינה החווה התפרצות פוליו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר