אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל הותירו אחריהם פצע לאומי עמוק, ובתוכו אלפי ילדים ובני נוער שאיבדו את הוריהם. יותר מ־1,000 ילדים התייתמו מאז תחילת המלחמה, ולצידם עוד כ־35 אלף ילדים יתומים החיים בישראל, בשל נסיבות אחרות.
יום היתום, המצוין ברחבי העולם ב־14 בנובמבר, נועד להזכיר כי יתמות היא לא רק טרגדיה פרטית, אלא אתגר חברתי המחייב אותנו כחברה.זו השנה השנייה שבה עמותת "חמניות" מובילה את שבוע המודעות ליתמות בישראל.
לצד האירועים הרשמיים, נולד השנה פרויקט מרגש במיוחד, "טעים להזכיר", מיזם ייחודי המחבר בין אוכל, זיכרון ותקווה.במסגרת המיזם, ילדים יתומים מבשלים את המנה שמזכירה להם את ההורה שאיבדו, יחד עם שפים ואמנים מובילים כמו חיים כהן, ישראל אהרוני, קובי אדרי, נטע ברזילי, נועה קירל, מאיה ורטהיימר, אליאנה תדהר, פיטר פלצ'יק, עדן דניאל גבאי, עומר לוי ואחרים.
"מאחורי כל ילד עומד סיפור של אהבה גדולה, געגוע וכוח להמשיך", אומרת הדר קס, מייסדת ומנכ"לית העמותה. "'טעים להזכיר' נולד כדי לתת לילדים רגע של זיכרון חם ומחבק, ולהזכיר לכולנו שיתמות היא לא רק כאב פרטי, אלא אחריות חברתית משותפת".
מיקה אסיאג, בת 9 מרמת גן - עוגיות השוקולד־צ'יפס של אמא ג'ודי
מיקה איבדה את אמה ג'ודי, שנפטרה מהתקף לב כשהיתה בת 6. היא היתה לבד איתה בבית באותו יום. שלוש שנים חלפו, והיום מיקה מוצאת נחמה בבישול - בדיוק כפי שאמה אהבה לעשות. "אמא תמיד אפתה איתי עוגיות שוקולד־צ'יפס וציירה לי ציורי פנים בזמן שהעוגיות בתנור", היא מספרת, "זה הריח של הבית שלי".בפרויקט "טעים להזכיר" היא בישלה עם נועה קירל, הזמרת שהיא מעריצה מאז "יוניקורן".
עוגיות שוקולד צ'יפס של משפחת אסיאג:
מצרכים:
• 200 גרם חמאה רכה
• 200 גרם סוכר לבן
• 150 גרם סוכר חום דמררה
• 1 ביצה לארג׳
• 280 גרם קמח
• 2 גרם אבקת אפייה
• 2 גרם סודה לשתייה
• 4 גרם מלח
• 350 גרם נטיפי שוקולד או שוקולד חתוך לקוביות
אופן ההכנה:
1. במיקסר עם וו גיטרה מניחים את החמאה הרכה, הסוכר הלבן והסוכר החום, מערבבים עד שיהפוך לקרם. מוסיפים את הביצה ומגבירים למהירות גבוהה ל-5 דקות, כדי לקבל קרם תפוח ובהיר.
2. מוסיפים קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח ומערבבים רק עד איחוד.
3. מוסיפים את השוקולד ומערבבים רק עד לפיזור אחיד.
4. עם ידיים מעט רטובות, מחלקים לכדורים במשקל 150 גרם ומשטחים מעט לדיסקית. מעבירים לקירור של שעה.
5. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות בין 12 ל-15 דקות, עד שקצוות העוגייה משחימים מעט.
נויה סאלם, בת 10 מאשקלון – פסטה שמנת ופטריות לזכר אביה פלג
נויה איבדה את אביה פלג סאלם, שיצא מביתו במושב יכיני באותו בוקר נורא של 7 באוקטובר, כדי להגן על השכנים ונהרג בקרב.
“בהתחלה התביישתי לספר מה קרה”, היא אומרת, “אבל כשהגעתי לחמניות וראיתי ילדים אחרים שמספרים את הסיפור שלהם - הבנתי שגם אני יכולה לדבר".
עם ישראל אהרוני היא הכינה את המנה האהובה עליהם – פסטה ברוטב שמנת ופטריות.
כשאני אוכלת את הפסטה הזו,” אומרת נויה, “אני מרגישה שהוא לידי. אני נזכרת בו צוחק".
פסטת שמנת ופטריות של משפחת סאלם
מצרכים (ל־4 מנות):
• 400 גרם פסטה (פטוצ’יני/ספגטי)
• 300 גרם פטריות פרוסות
• כף חמאה
• כף שמן זית
• שן שום
• מיכל שמנת מתוקה לבישול
• 3–4 כפות חלב
• מלח
• פלפל
• פרמזן מגורד
אופן ההכנה:
1. מטגנים פטריות עם חמאה, שמן ושן שום עד הזהבה.
2. מוסיפים שמנת, חלב, מלח ופלפל ומבשלים כ־7 דקות.
3. מערבבים עם הפסטה המבושלת, מוסיפים מעט ממי הבישול ומגישים עם פרמזן.
עינב צחור, בת 19.5 מהוד השרון – מאפה הבשר לזכר אמה יפעת
עינב הייתה בת 12 כשהתייתמה מאמה יפעת, שהתאבדה באופן פתאומי. “זה היה יום רגיל שהפך לעולם אחר”, היא מספרת בכנות. עם השנים מצאה מקום של שייכות בעמותת חמניות. “שם הבנתי שאני לא לבד. זו קהילה של ילדים שמבינים אחד את השני בלי מילים”.
בפרויקט “טעים להזכיר” היא בישלה עם ישראל אהרוני ועדן דניאל גבאי את מאפה הבשר שאמא שלה אהבה להכין. "האוכל הזה הוא כמו מכתב לאמא,” אומרת עינב. “הוא מלא בריח, בזיכרון ובאהבה".
מאפה בשר מבצק עלים של משפחת צחור
מצרכים:
• חבילת בצק עלים מופשר
למלית:
• 400 גרם בשר טחון
• בצל גדול קצוץ
• 2 שיני שום
• 2 כפות שמן זית
• כפית כמון
• חצי כפית פפריקה
• מלח
• פלפל
• ¼ כוס צנוברים.
לציפוי:
• ביצה טרופה
• שומשום או קצח
אופן ההכנה:
1. מטגנים בצל עד הזהבה, מוסיפים שום ובשר, מתבלים ומבשלים כ־10 דקות. מצננים.
2. חותכים את הבצק לריבועים, מניחים כף מילוי במרכז ומקפלים.
3. מורחים ביצה טרופה, מפזרים שומשום ואופים ב־200 מעלות כ־20 דקות, עד הזהבה.

