עוד לא הספקנו להתרגל לחום של אוגוסט, והנה החופש הגדול עוד שנייה נגמר. ההתרגשות באוויר, וההכנות לקראת החזרה ללימודים מורגשות בכל בית, עד לרגע השיא - הבוקר הראשון ללימודים, שבו מגיע שלב האוכל.
עושה לכולם בית ספר: קופסת האוכל המושלמת ליום הראשון ללימודים / צילום: קובי אדרי
פעם זה היה הרבה יותר פשוט: כריך בשקית ניילון, אולי איזה תפוח ליד, ויאללה לדרך. כיום זו כבר ממש ארוחה - ירקות, פירות, מעדנים, חטיפי אנרגיה - כל קופסה היא מיני-בופה. במדור הזה רציתי ללכת צעד אחורה, תוך שילוב בין קצת נוסטלגיה והרבה פרקטיקה.
אליס, אמא של אשתי, שהיתה יוצאת בכל יום מוקדם לעבודה, פיתחה לעצמה שיטה: באופן קבוע היתה לה במקרר קופסה ענקית של בצק בהתפחה, ובכל פעם שפתחו אצלה את המקרר - המטבח נשטף בגל ריח של שמרים. מהבצק היא היתה מכינה כמה סוגים של מאפים עם תוספות שילדים אוהבים - זעתר, בצל, פיצות קטנות - והכל נכנס להקפאה מייד לאחר האפייה.
בבוקר היא היתה שולפת את המאפים מהמקפיא, מחממת, אורזת ושולחת עם הילדים - פתרון פשוט, טעים וחסכוני בזמן, שיכול להתאים גם להורים של היום. את המתכון היא שלחה לנו בכתב יד ממחברת מעופשת, כמו שפעם היו כותבים מתכונים. הכל היה כתוב בשיטת הצ'לה-בלה, אבל אל דאגה - בשביל זה אני כאן.
אני לא יכול לתאר לכם את הפרצוף של אשתי כשטעמה את המאפים שהכנתי, המהווים עבורה זיכרון מתוק שהולך איתה שנים. לצד זה, הכנו פנקייקים מתוקים ומלוחים - אחד עם גבינות ואחד עם מייפל ושוקולד - כדי שניתן יהיה לגוון, להכניס צבעוניות לקופסה ולגרום לילדים לחכות לארוחת עשר. המלצה שלנו: השאירו להם פתק קטן עם מילה טובה או ציור. האוכל טעים, אבל מה שהם באמת זוכרים זו ההשקעה הקטנה שמחכה להם באמצע היום.
המרכיבים:
לבצק:
- 1 ק"ג קמח חיטה לבן
- 1 כף שמרים יבשים (18 גרם)
- 1 כף סוכר (20 גרם)
- 1 כף שטוחה מלח (16 גרם)
- 2 כפות שמן זית
- 620 מ"ל מים חמימים מהברז
למאפה זעתר:
- 4 כפות זעתר
- 1/4 כוס שמן זית
למאפה בצל אדום:
- 1 בצל מגורר
- 4 כפות שמן זית
- 1/2 כפית מלח
- 1 כף שטוחה פפריקה מתוקה
לרוטב פיצה:
- 1/2 כוס מחית עגבניות
- 2 כפות רסק עגבניות מרוכז
- 1/4 כפית מלח
- 1/2 כפית סוכר
- 1/2 כפית אורגנו יבש
ובנוסף:
- גבינה צהובה מגוררת
- זיתים או תירס
אופן ההכנה:
- במיקסר שמים את הקמח, השמרים, הסוכר, המלח ושמן הזית, ומפעילים על מהירות 4-3.
- מוסיפים את המים בהדרגה, עד שנוצר בצק אחיד וטיפונת דביק, וממשיכים עם המיקסר כ-12 דקות. ניתן גם ללוש ביד.
- לאחר שנוצר בצק אחיד מוציאים מהמיקסר ויוצרים כדור גדול.
- מניחים את הבצק בקערה מעט משומנת, מכסים ומתפיחים כ-50 דקות.
- לאחר שהבצק תפח קורצים עיגולים קטנים. לי יצאו 22 יחידות.
- מקמחים מעט את השיש, פותחים כל כדור בצק בעזרת מערוך (שלא יהיה דק מדי. אנחנו רוצים שהבצק יתנפח בתנור).
- בשלוש קערות שונות מערבבים את מרכיבי הטעמים. מורחים חלק מהעיגולים בזעתר, חלק בבצל אדום וחלק ברוטב הפיצה - עם גבינה וזיתים או תירס.
- מעבירים לתבניות עם נייר אפייה. מחממים תנור ל-190 מעלות ואופים 20 דקות.
המרכיבים:
- 2 כוסות חלב
- 2 ביצים
- 200 גרם גבינת פטה
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 2 כוסות קמח
- 2 כפות אבקת אפייה
- 1/2 כוס עירית קצוצה
- 1 כוס תירס מגולען משימורים
- שמן זית למריחה במחבת
אופן ההכנה:
- בקערה עמוקה טורפים את החלב, הביצים, גבינת הפטה המפוררת, המלח והפלפל.
- מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, העירית והתירס, וממשיכים לערבב. בשלב זה אמורה להיות לכם בלילה סמיכה, אבל לא מדי. במקרה הצורך, הוסיפו חלב בהדרגה.
- מחממים מחבת נון-סטיק עם מעט שמן זית.
- בעזרת כף שמים קצת מהמלית ליצירת עיגולי פנקייק.
- מטגנים משני הצדדים, עד שמזהיב, ומגישים.
פנקייק קלאסי
המרכיבים:
- 1 כוס קמח לבן
- 1 כפית אבקת אפייה
- 1 שקית סוכר וניל (או כפית שטוחה סוכר וניל)
- 2 כפות סוכר
- 1 ביצה
- 2 כפות שמן
- 1 כוס חלב
- קמצוץ מלח
אופן הכנה:
- בקערה מערבבים את כל החומרים, עד שמקבלים בלילה חלקה.
- מחממים מחבת פנקייקים או מחבת רגילה עם מעט שמן.
- יוצקים מהבלילה למחבת. כשרואים בועות קטנות בחלק העליון, הופכים צד ומשאירים עוד חצי דקה בערך. אפשר להגיש עם סירופ מייפל, שוקולד או כל תוספת שאתם אוהבים.

