ארוחת בוקר שבת נוסח אשכנז. צילום: אסף קרלה

נחמה לימי מלחמה: ארוחת בוקר שבת כהלכתה

קוגלים, דגים כבושים, כבד קצוץ וחברותא זו הנוסחה המצליחה של בתי הכנסת האשכנזיים בשבת בבוקר - ותכף תראו שהיא עובדת מצוין גם בבית, כנחמה לימי מלחמה

אבא שלי למד בילדותו בישיבה אשכנזית ומאוד אהב אותה. היו לו רק זיכרונות טובים משם. ואף על פי שגדל על תבשילים של אמא מרוקאית, הוא מאוד אהב גם את המאכלים האשכנזיים. אני, להבדיל ממנו, פחות מכיר את המנהגים של החרדים האשכנזים שנוגעים למזון, כמו גם את הדרך שבה הדברים מתנהלים שם, ולכן נפגשתי עם אריה ממעדניית גולדיס שבבני ברק, שיכניס אותי קצת לעניינים.

הוא מספר, למשל, שעל פי ההלכה, בסוף התפילה של שבת בבוקר, לפני שמתחילים את הסעודה, עורכים קידוש, והמתפללים לרוב מתפנקים גם על וויסקי או על משקה אלכוהולי אחר, נוסף על יין. אבל בסוף, מה שבאמת חשוב בקידוש הוא "דיבוק חברים" - מושג שמאחד בין מפגש דתי לחברתי, ושהוא חלק בלתי נפרד מהווי הקהילה.

לאחר התפילה והקידוש מוגשת בבית הכנסת ארוחת פינוק, שכוללת מטעמים של שבת שהמתפללים הביאו מהבית. דגים כבושים, קוגל ומיני גודיס מסורתיים, עם חידושים בהתאם לרוח התקופה.

אמנם לא כולם מקפידים על ההליכה לבית הכנסת, אבל סעודת הבוקר המאוחרת של שבת היא כיף בכל בית. העיקר, כפי שאריה אומר, שנהיה מלוכדים, שיהיו לנו תירוצים להיפגש, ושנעבור את התקופה הלא פשוטה הזאת יחד.

קוגל בשר פולני, צילום: אסף קרלה

יאפצ'ק (קוגל פולני)

המרכיבים:

  • 6 תפוחי אדמה
  • 2 כפות קמח
  • 200 גרם בשר משובח
  • 4 ביצים
  • 1/2 כוס שמן
  • 1 כפית מלח
  • קורט פלפל שחור טחון או גרוס

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום של 250 מעלות.
  2. מגררים את תפוחי האדמה בפומפייה דקה לתוך קערה.
  3. מוסיפים 2 כפות קמח ומערבבים. מוסיפים את הבשר, הביצים, השמן, המלח והפלפל.
  4. יוצקים את התערובת לתבנית, מניחים את התבנית בתחתית התנור, לצד כלי עם מים ואופים בחום של 250 מעלות חצי שעה.
  5. מנמיכים ל־180 מעלות וממשיכים לאפות שעתיים וחצי.
כבד קצוץ, צילום: אסף קרלה

געהאקטע לעבער (כבד קצוץ)

המרכיבים:

  • 1 ק"ג כבד צלוי מוכשר
  • 250 גרם בצל מאודה
  • 100 גרם בצל מטוגן
  • 5 ביצים קשות
  • 1 כף סוכר
  • 1 כף מלח
  • קורט פלפל שחור
  • 1 כוס שמן

אופן ההכנה:

  1. במטחנה טוחנים את כל המרכיבים. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך, מערבבים.
  2. טוחנים פעם נוספת, מסדרים בכלי ומצפים במעט שמן כדי לשמור על הלחות.
מעדן ממרח סלמון, צילום: אסף קרלה

מעדן ממרח סלמון

המרכיבים:

  • 300 גרם סלמון מעושן
  • 3 מלפפונים חמוצים
  • 1 בצל קטן
  • 2 כפות מיונז
  • 1/2 כפית חרדל
  • 1 כפית סוכר
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 כף רוטב מקסיקני

אופן ההכנה:

  1. במעבד מזון טוחנים הכל למחית חלקה.
עוגיות אייער קיכל,

עוגיות אייער קיכל

המרכיבים:

  • 5 ביצים
  • 3 כפות שמן
  • 400 גרם קמח
  • 3 כפות סוכר
  • 1 כפית מלח
  • קורט פלפל לבן

אופן ההכנה:

  1. בקערה מערבבים את כל המרכיבים לקבלת בצק שומני ורטוב.
  2. מרדדים את הבצק דק־דק על תפזורת קמח (צריך הרבה קמח, כי העיסה דביקה ושמנונית).
  3. מרפדים תבנית בנייר אפייה משומן, ומניחים עליו את הבצק. מחוררים היטב את הבצק, חורצים למלבנים ואופים ב-150 מעלות כ־20 דקות.
פשטידת בצל, צילום: אסף קרלה

ציבעלע קוגל (פשטידת בצל)

המרכיבים:

  • 1/2 2 כוסות בצל
  • 1/2 כוס פירורית זהב מעורבת עם 1/4 כוס שמן, 1 כף סוכר, 1 כף מלח ו־1 כפית פלפל שחור
  • 1/4 כוס קמח
  • 5 ביצים
  • 1 חבילה בצק עלים

אופן ההכנה:

  1. מאדים את הבצל עד להזהבה וקוצצים דק. מעבירים לקערה ומערבבים עם הפירורית ושאר המרכיבים.
  2. מסדרים את בצק העלים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
  3. יוצקים לתבנית את התערובת ואופים בחום של 200 מעלות שעה ורבע.

 

הרינג מטיאס

המרכיבים:

  • 2 פילה מטיאס הולנדי משובח, ללא עור ועצם
  • 1 בצל
  • 1/4 כוס שמן
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1/2 כפית סוכר
  • 1 כף מיץ לימון סחוט טרי

אופן ההכנה:

  1. פורסים את הפילה לפרוסות ברוחב 2 ס"מ ומניחים בכלי.
  2. פורסים את הבצל דק־דק ומוסיפים את השמן, התבלינים ומיץ הלימון.
  3. מערבבים ויוצקים לכלי ההרינג. אגב, זה הולך נהדר עם קרקרים.
Load more...