המקור של המתכון הוא רומני (Plăcintă cu Telemea) אבל יש לו כל כך הרבה גרסאות מיוון, תורכיה, בולגריה ואם להיות כנים, כל דרום מזרח אירופה. מה שנקרא חבל הבלקן. הוא פשוט, לא מתחכם וכאן יופיו.
חוגגים שבועות עם עשרות מנות חגיגיות וטעימות - כל המתכונים הכי קלים וטעימים במקום אחד.
כמה מילים לפני שמתחילים:
- כמו בכל מתכון עם מיעוט מרכיבים, הקפידו על איכות vמצרכים.
- אפשר לשבח ולהוסיף כפית גרידת לימון למילוי.
- בשעת העבודה, כסו את עלי הפילו במגבת, אחרת הם מתייבשים.
מאפה בלקני של עלי פילו עם פטה ושמיר
מצרכים:
- 500 גרם עלי פילו שהופשרו לילה במקרר
- 400 גרם בלוק פטה (לא רזה), מפוררת לפירורים
- 4 ביצים
- 1 כוס שמיר קצוץ
- 1 כוס תרד טרי או קפוא מופשר וסחוט מנוזלים
- 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
- 1/2 כוס יוגורט מלא
- 1/2 כוס שמן או חמאה מומסת בטמפרטורת החדר
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום של 180 מעלות. משמנים ומרפדים בנייר אפייה תבנית אפייה עמוקה או תבנית טורט קוטר 24. מניחים בצד.
- בקערה בינונית מערבבים את כל חומרי המילוי: פטה מפוררת, ביצים, שמיר, תרד, יוגורט ותבלינים, מערבבים עד להיווצרות בלילה אחידה. מניחים בצד.
- פותחים ופורסים את חבילת עלי הפילו בעדינות. מכסים במגבת.
- מניחים עלה פילו בתחתית התבנית ומשמנים מעט בשמן או חמאה מומסת (הכי קל להשתמש בספרי שמן ולרסס את הדף).
- מניחים עלה פילו נוסף על משטח עבודה, משמנים במעט שמן או חמאה מומסת. מכסים את העלה בעוד עלה. חוזרים על התהליך עד שיש לכם שלושה עלים משומנים אחד על השני.
- שמים 3 כפות מהמילוי ומפזרים אותו בעדינות על פני העלה. אוספים את העלה כמו שקיק, לא חייב להיות לזה סדר או שיטת קיפול, פשוט אוספים את העלה ל"ערימה".
- מניחים את השקיק בתוך התבנית. משמנים את השקיק בשמן או חמאה.
- חוזרים על התהליך עד שממלאים את כל התבנית.
- מכניסים את התבנית למשך 35-40 דקות או עד שהמאפה מקבל צבע יפה.
- מוציאים את התבנית מהתנור, נותנים למאפה להתקרר קלות ומגישים.

