את סיומו של חג הפסח, המסמל את תחילתו של אביב, חוגגים במימונה, שהחל כחג של העדה המרוקאית בישראל ועם הזמן אומץ על ידי כולם, ואחד ממאפייניו הבולטים והאהובים הוא הממתקים שמוגשים בו. המימונה היא בעצם מסיבה גדולה ושמחה, שמאחוריה עומד הרעיון של קבלת אורחים באהבה ובשפע, תוך כדי ריקודים וצהלולים.
זה גם חג של פתיחות כלפי העמים השכנים. כשיהודים ממוצא ספרדי, מרוקאי או מזרחי היו מקיימים את החג, הם היו מזמינים גם את השכנים לכמה שעות של חברות ושל כיבוד מתוק, מתוך רוח של קבלת השונה.
הממתקים הם החלק המרכזי בחגיגה, ותפקידם הוא לסמל את השפע, את ההצלחה ואת הברכה לחיים טובים ושמחים. הם גם נועדו לציין, ולחגוג, את המעבר ממצב של קושי, ביציאת מצרים, למצב של שמחה ושפע.
בסופו של יום, החגיגה השנתית היא בעיקר אירוע שנולד כדי לאחד את הקהילה. המנהג הוא שכל אחד מביא את הממתקים או את המאכלים המסורתיים שלו, וכך מתחזקת תחושת האחדות והשיתוף בין האורחים. בקיצור, יאללה, חאפלה.
סיגרים במילוי מרציפן
המרכיבים:
- 1 חבילה של עלי סיגר עגולים
- שמן לטיגון עמוק
- 1/2 כוס קמח
למילוי:
- 1/2 כוס מיץ תפוזים
- קליפת לימון מגורדת מלימון אחד
- 300 גרם מרציפן
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערית את הקמח עם מעט מים, עד שנוצרת משחה סמיכה.
- מערבבים בקערה את מרכיבי המילוי למסה אחידה.
- מסדרים את עלי הסיגר בערימה וחותכים במדויק לרבעים, כך שיווצרו מעין משולשים.
- מגלגלים כדורים קטנים ויוצרים מהם צורת נחשים קטנים, קצרים מעלי הסיגר.
- פורסים כל משולש על משטח עבודה ומברישים את השפיץ במשחה של הקמח.
- מניחים כף מהמילוי ומגלגלים, כך שהמשחה מדביקה את הקצה של הסיגר, שלא ייפתח בטיגון.
- מטגנים את הסיגרים בטיגון עמוק מכל הצדדים, עד להזהבה. כשמניחים את הסיגר בשמן, יש לשים לב שהחיבור, "התפר", פונה לכיוון מטה, כדי שלא ייפתח.
טראפלס שוקולד
המרכיבים:
- 250 גרם שוקולד מריר
- 220 גרם קרם קוקוס
- 40 גרם טחינה גולמית
- להגשה: אבקת קקאו
אופן ההכנה:
- מרתיחים את קרם הקוקוס ויוצקים על השוקולד המריר והטחינה. טוחנים לאיחוד.
- יוצקים לקופסה, או לתבנית, ומקררים.
- לאחר הקירור, מכדררים לכדורים קטנים ומאבקים באבקת קקאו. שומרים במקרר.
מרמלדה
המרכיבים:
- 250 מ"ל מיץ פרי שאוהבים (אפשר גם לשלב חצי מיץ חצי מחית)
- 230 + 58 גרם סוכר לבן
- 50 גרם גלוקוז
- 7 גרם אבקת פקטין
- 5 גרם חומצה ציטרית
- להגשה: סוכר
אופן הההכנה:
- מביאים לרתיחה בסיר את מיץ הפרי עם הכמות הגדולה של הסוכר והגלוקוז.
- מערבבים היטב את הפקטין עם הכמות הקטנה של הסוכר, ומכניסים לסיר תוך כדי ערבוב.
- מחממים את התערובת ל-107 מעלות.
- מוסיפים חומצה ציטרית וטורפים.
- יוצקים את התערובת לתבנית סיליקון עם הצורות שרוצים. אם אין תבנית סיליקון, אפשר פשוט להעביר לתבנית ואז לחתוך לריבועים.
- מקררים 6 שעות לפחות בטמפרטורת החדר.
- מוציאים מהתבנית ומגלגלים אותם בקערה עם סוכר.