כשמדובר במקורות חלבון מהירים ובריאים, קשה לטעות עם דגים. הם מגוונים, טעימים ועשירים בשומנים אנטי-דלקתיים. גם אחסון דגים נחשב פשוט יחסית: שומרים אותם במקרר עד לשימוש, לרוב עוד באותו היום. אך לא לכולנו יש אפשרות לעשות קניות מדי יום, ולכן לעיתים יש צורך להיערך מראש. במקרה כזה, כדאי להכיר את ההנחיות המקצועיות לאחסון דגים במקרר ובמקפיא, ליקטנו כמה טיפים חשובים מהאתר של מרתה סטיוארט.
איך לאחסן דגים במקרר
האחסון הנכון מתחיל עוד לפני היציאה מהחנות. אם אתם יודעים שאתם מתכננים לקנות דג, הביאו צידנית או תיק קניות מבודד, או בקשו שהדג ייארז על קרח. כך ניתן לשמור על טמפרטורה קרה בין החנות למטבח.
מיד כשמגיעים הביתה, יש להניח את הדג הטרי על קרח בתוך המקרר, מה שישמור עליו קר ככל האפשר מבלי להקפיא אותו, ניתן לעשות זאת באמצעות הנחת הדג על תבנית שטוחה, הנחת שקית קרח או קירור מעליו והחלפת הקרח כשהוא נמס. אם אפשר, עדיף להניח את הדג על תבנית מחוררת שמונחת מעל תבנית נוספת שתאסוף את הנוזלים. לחלופין, אפשר להשתמש במסננת שמונחת מעל קערה.
איך מונעים ריח דגים במקרר?
דג טרי כמעט ואינו מדיף ריח. עם זאת, כדי למנוע מעבר ריחות למזונות אחרים, ניתן לעטוף את הדג בנייר קצבים או לאחסן אותו בכלי פלסטיק אטום.
חשוב להפריד דג נא ממזונות אחרים - במיוחד כאלה המיועדים לאכילה ללא בישול - שכן דג נא עלול להכיל חיידקים מזיקים. כאשר הוא מאוחסן כראוי במקרר, יש להשתמש בדג נא תוך יום עד יומיים.
האם אפשר להקפיא דג טרי?
לא מומלץ להקפיא דג טרי בבית, כולל דגים שנרכשו בחנות דגים או במדף הקירור בסופר. הקפאה ביתית עלולה לפגוע בטעם ובמרקם, גם אם הדג עדיין בטוח לאכילה.
אם בכל זאת יש צורך להקפיא, מומלץ לאטום את הדג בוואקום. בבית, הפתרון הקרוב ביותר הוא לעטוף את הדג היטב בניילון נצמד (רצוי פעמיים) או לאחסן אותו בשקיות הקפאה אטומות, תוך הוצאת כמה שיותר אוויר. בנוסף, כדאי לוודא שהמקפיא מכוון לטמפרטורה הנמוכה ביותר.
חיי המדף של דג מוקפא תלויים בגורמים רבים, בהם טמפרטורת האחסון, תנודות בטמפרטורה, שיטת האריזה, אחוזי השומן והלחות של הדג, ומצבו בזמן ההקפאה. באופן כללי, מומלץ לצרוך דג שהוקפא בבית תוך שלושה עד שמונה חודשים.
איך לאחסן דגים קפואים
ברוב המקרים, דגים הנמכרים קפואים כבר אטומים בוואקום - ועדיף להשאיר אותם באריזתם המקורית. עם החזרה הביתה, יש להכניס אותם מיד למקפיא, שטמפרטורתו צריכה להיות מינוס 23 מעלות צלזיוס או נמוכה מכך.
מומלץ לאחסן את הדג בחלק האחורי של המקפיא ולוודא שהדלת נסגרת היטב, כדי לשמור על טמפרטורה יציבה ולהאריך את חיי המדף. כמו כן, כדאי להימנע מהנחת הדג ישירות על רכיבי ההקפאה כדי למנוע "כוויות קור".
גם כאן, חיי המדף נעים בין שלושה לשמונה חודשים, וסימון תאריך על האריזה יכול לעזור לעקוב.
איך להפשיר דג קפוא בצורה נכונה
כשהגיע הזמן להפשיר דג, חשוב לעשות זאת בצורה בטוחה כדי לשמור על איכותו ולמנוע זיהום צולב. מומחי אוניברסיטת קלמסון ממליצים להפשיר דגים לאט, במשך לילה שלם במקרר.
יש להניח את הדג העטוף בתוך כלי פלסטיק, כדי למנוע מנוזלים לטפטף על מזונות אחרים. בנוסף, מומלץ לאחסן אותו במדף התחתון של המקרר, הרחק ממזונות מוכנים לאכילה.
איך יודעים שהדג התקלקל?
כאשר דג לא אוחסן כראוי, יש סימנים ברורים לכך שצריך להשליך אותו.
הריח הוא המדד המרכזי: ריח חמוץ, רקוב, דמוי אמוניה או ריח "דגי" חזק במיוחד מעיד שהדג כבר אינו טרי. פילה דג טרי אמור להיות מוצק וקפיצי למגע, ללא קרעים או הפרדה של סיבי הבשר.
בדג שלם, העיניים צריכות להיות צלולות, והעור או הקשקשים מבריקים וחלקים. אם הדג כבר נוקה, יש לבדוק שאין שינויי צבע באזור הבטן.
בדג קפוא, הפילה צריך להיות קשיח ולא גמיש. מומלץ להימנע מדגים עם אריזה קרועה או עם גבישי קרח בולטים - סימנים לפגיעה באיכות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
