אכילה של כמות זעירה - כ-25 קלוריות בלבד ביום - מאבקה טבעית מסוימת עשויה לסייע במניעת השמנה ולהוריד את רמות הכולסטרול. מדובר בזרעי קצח, תבלין נפוץ במטבחים של דרום אסיה והמזרח התיכון, המשמש במשך מאות שנים כצמח מרפא טבעי.
הקצח, שמוכר גם כ"כמון שחור", עשיר בתרכובות ביו-אקטיביות ומכיל נוגדי חמצון וחומרים אנטי־דלקתיים. לאורך ההיסטוריה הוא שימש לטיפול במגוון מצבים רפואיים - מאסתמה ולחץ דם גבוה ועד דלקות, שיעול וכאבי ראש. כעת, מחקר חדש מיפן מצביע על כך שהזרעים הקטנים הללו עשויים לתרום גם לאיזון הכולסטרול ולהפחתת שומן גוף.
המחקר, שנערך באוניברסיטת מטרופולין באוסקה, מצא כי צריכה יומית של 5 גרם אבקת קצח במשך שמונה שבועות הורידה משמעותית את רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) והעלתה את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL). בנוסף, המשתתפים הציגו ירידה גם ברמות הכולסטרול הכוללות.
בבדיקה מעמיקה של האבקה החוקרים זיהו 23 סוגי חומצות שומן, שרובן בלתי רוויות ובעלות השפעות אנטי-דלקתיות ומפחיתות שומן. לטענתם, הקצח עשוי לעכב את היווצרותם וגדילתם של תאי שומן - ובכך למנוע הצטברות שומן חדשה. תרכובת מרכזית אחת, תימוקווינון, נחשבת לבעלת תפקיד משמעותי בחסימת יצירת תאי שומן ובהאצת חילוף החומרים.
ממצאים אלה מתיישבים עם מחקר משנת 2021, שבו נשים שנטלו שמן קצח מדי יום ירדו במשקל, הפחיתו אחוזי שומן ושיפרו את מדד ה-BMI ותיאבונן. בנוסף, הקצח - בין אם כזרע, אבקה או שמן - מוכר כמפחית דלקת, תהליך המיוחס למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סרטן וסוכרת סוג 2.
למרות שהממצאים מעודדים, החוקרים מדגישים כי נדרש מחקר נוסף. "אנחנו מקווים לבצע ניסויים קליניים ארוכים וגדולים יותר כדי לבחון את השפעת הקצח על חילוף החומרים", מסבירה החוקרת קוג'ימה-יואסה ל-New York Post, "אנחנו מתעניינים במיוחד בהשפעתו על עמידות לאינסולין במדוכי סוכרת ועל מדדי דלקת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
