בבית של סבתא תמיד יש מה לאכול, מעין מזווה קסום שממנו היא יודעת לשלוף ארוחה שלמה בכל רגע. מלאי המזווה של סבתא הוא לא עניין של מה בכך, היא הרי המאסטרית המקורית של “מצרכים חיוניים בבית”.
כשהקניות נעשות סיוט בחורף הקר, כדאי ללמוד ממנה ולמלא את המזווה במצרכים עמידים, לא יקרים, כאלה שיכולים להחזיק מעמד גם בסופה חורפית, מצב חירום - או פשוט יום עצל לצפייה בטלוויזיה עם אוכל מנחם.
הנה שמונת המצרכים הבסיסיים שכדאי שתמיד יהיו לכם בבית:
1. קטניות יבשות
הן תופסות מעט מקום, עשירות בחלבון, בסיבים ובערכים תזונתיים נוספים. נכון, הן דורשות זמן בישול ארוך על הכיריים או בתנור, אבל שוות כל רגע - הטעם שלהן עשיר וגם המחיר נמוך. אפשר להכין מהן תבשילים, להוסיף למרקים, לשלב בקערות דגן או להכין מהן ממרחי שעועית. גם עדשים, למשל, מצוינות להכנת מרק מהיר, תבשיל דאל הודי ועוד.
2. שיבולת שועל
אין מזווה של סבתא בלי קופסה של שיבולת שועל. זהו מרכיב בסיסי לארוחת בוקר חמה, לתבשיל מתוק או אפילו למנה מלוחה. אפשר להכין דייסה, "לילה שיבולת שועל", גרנולה ביתית, או לטחון אותה לקמח מהיר לאפייה או לקציצות.
היא נהדרת גם לעוגיות שיבולת שועל, לפירורים פריכים מעל פירות אפויים או למאפינס, ואפילו למנה מלוחה כמו ביצת עין ותיבול.
3. קמח לבן (קמח לכל מטרה)
השם אומר הכול - “קמח לכל מטרה”. אמנם קיימים קמחים מיוחדים ללחמים או מאפים מסוימים, אבל קמח רגיל הוא בסיס לכל דבר כמעט: לחם, פנקייקים, וופלים, פסטה, קציצות ואפילו כופתאות למרק.
כדאי לשמור אותו בצנצנת זכוכית או מיכל אטום - לא בשקית המקורית - כדי לשמור על טריות.
4. אורז
כל סבתא יודעת - אורז הוא חובה במזווה. לבן, מלא, קצר או ארוך - לא משנה איזה, העיקר שיהיה. אפשר להכין ממנו תוספת קלאסית, להוסיף למרקים ותבשילים, להכין ריזוטו, פאייה, אורז מוקפץ או סלט אורז פריך.
ואם בא משהו מתוק - אורז בחלב הוא קינוח ביתי מושלם.
5. רוטב סויה
קשה למצוא מזווה שימושי שאין בו רוטב סויה. הוא מוסיף עומק וטעם מלוח-אומאמי לכל דבר - מתבשילים ורטבים ועד מוקפצים. כף אחת יכולה לשדרג כל מנה, ולכן כדאי שתמיד יהיה בקבוק בהישג יד.
6. אטריות ופסטה
מכל קצוות העולם - סבתות תמיד מוכנות עם אטריות למקרי חירום קולינריים.
אם אלו אטריות ביצים למוקפץ, פסטה, פתיתים או נודלס למרק, ואפילו ראמן להכנה מהירה - תמיד כדאי שיהיה מלאי של פסטה ואטריות במזווה.
7. קמח תירס
קמח תירס הוא מרכיב בסיסי במטבחים רבים. מתאים להכנת לחם תירס, מאפינס תירס, או לציפוי פריך לעוף ולדגים. אפשר להכין ממנו גם ממליגה או פולנטה.
8. ירקות משומרים
למרות שיש מי שיחשוב שזה “מיושן”, הירקות המשומרים של סבתא הם פתרון מושלם - הם מחזיקים שנים, עולים פחות, ותמיד זמינים. אפשר לשמור קופסאות של תירס, שעועית לימה, שעועית ירוקה, אפונה או ארטישוק – כך שתמיד יהיו ירקות בהישג יד.
ולמי שרוצה לקחת את זה לשלב הבא – אפשר גם לשמר ירקות לבד, בדיוק כמו שסבתא עשתה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו