שטיפה בסודה לשתייה - עדיפה?. צילום: באמצעות בינה מלאכותית - Chat GPT

האם סודה לשתייה היא הדרך הטובה ביותר לשטוף פירות?

האבקה הלבנה באמת עדיפה על מים? והאם עדיף לשטוף או להשרות? מומחית לבטיחות מזון עושה סדר

ידוע לכל שחשוב לשטוף פירות וירקות לפני שאוכלים או מבשלים איתם - אבל האם מים לבד מספיקים? האם שטיפה עם סודה לשתייה היא אופציה טובה יותר? רבים רואים בה דרך טבעית לניקוי תוצרת טרייה, אבל האם היא באמת הופכת את התפוחים או הענבים שלנו לבטוחים יותר לאכילה? באתר של מרתה סטיוארט, כוהנת המתכונים והלייף סטייל, שוחחו עם מומחית לבטיחות מזון כדי לברר - והתשובה, מסתבר, מורכבת.

סודה לשתייה, עדיפה?, צילום: leonardoAI

האם כדאי להשרות פירות בסודה לשתייה?

יש מחקרים שמראים כי השריית פירות במים עם סודה לשתייה יכולה להסיר שני סוגים ספציפיים של חומרי הדברה, מסבירה קתרין ג'ונסטון, מומחית ביטחון מזון. אבל השרייה עלולה גם לגרום לבעיות. אחת מהן היא "הלם תרמי" - מצב שעלול להתרחש אם טמפרטורת המים חמה או קרה יותר מזו של הפרי עצמו. במקרה כזה, היא אומרת, חיידקים שנמצאים במים עלולים להישאב פנימה לתוך הפרי - ואז לאכול אותם. לכן, ג'ונסטון ממליצה על טבילה קצרה ושטיפה מהירה במקום השרייה ממושכת.

אנווטו

הדרך הנכונה להשתמש בסודה לשתייה לשטיפת פירות

אם בכל זאת רוצים להשתמש בסודה לשתייה, ג'ונסטון ממליצה לערבב כמות קטנה - בערך כפית לליטר או גלון מים - ולשטוף בזה את הפירות.

"סודה לשתייה יכולה לשמש כחומר ניקוי עדין", היא אומרת, "היא עוזרת לשחרר לכלוך פיזי", אבל היא מבהירה: "היא לא משפיעה על חיידקים - זה לא חומר מחטא".

הניחו את הפירות בתמיסת הסודה לשתייה, נערו או שפשפו בעדינות במשך כמה שניות, ואז שטפו היטב במים זורמים וקרים. הימנעו מהשרייה ארוכה מדי - היא עלולה לגרום להלם תרמי, כפי שמזהירה ג'ונסטון, וגם לפגוע במרקם או בטעם.

שטיפת ירקות ופירות במים זורמים, צילום: המחשה - מידג'רני

סודה לשתייה בהשוואה לשטיפה במים בלבד

סודה לשתייה עלולה להקציף מעט וליצור בועות עדינות שיכולות, יחד עם השפשוף, לעזור לשחרר לכלוך - מסבירה ג'ונסטון. ובכל זאת, שטיפה במים זורמים וקרים נחשבת לדרך יעילה ומבוססת מחקר לרוב סוגי הפירות.

טיפים לפי סוג הפרי

תפוחים ואגסים - פירות עם קליפה חלקה מתאימים במיוחד לטבילת סודה לשתייה קצרה ושטיפה. המחקרים שנעשו על הסרת חומרי הדברה בעזרת סודה לשתייה נערכו על תפוחים.

ענבים - מכיוון שענבים גדלים באשכולות, עדיף לשים אותם במסננת, להזיזם בעדינות בתמיסת הסודה לשתייה ואז לשטוף היטב במים קרים.

בננות - מאחר שאיננו אוכלים את הקליפה, שטיפה קלה במים מספיקה להסרת לכלוך לפני הקילוף.

מלונים - חיידקים שעל הקליפה יכולים לעבור פנימה כשחותכים, לכן חשוב לשטוף מלון שלם במים קרים זורמים, ואפשר להשתמש במברשת ייעודית. סודה לשתייה גם בסדר, אבל לא להשרות לזמן ארוך.

פירות יער (תותים, אוכמניות, פטל) - הקליפה שלהם נקבובית, ולכן השרייה של יותר מכמה דקות עלולה לגרום להם לספוג מים ולהתרכך מהר יותר. שטיפה קצרה במים קרים בדרך כלל מספיקה, אך ניתן גם לשלב מעט סודה לשתייה.

מלון. כל פרי והדרך העדיפה לו, צילום: Getty Images

בשורה התחתונה, שימוש בסודה לשתייה לשטיפת פירות יכול לעזור לשחרר לכלוך או שאריות. עם זאת, חשוב לזכור שהיא אינה מחליפה חיטוי - וגם תכשירי הניקוי הייעודיים שנמכרים בחנויות לא עושים זאת, מדגישה ג'ונסטון. אם מתלבטים - עדיף לוותר על ההשרייה ולהסתפק בשטיפה במים קרים וזרימה קלה: פשוט, בטוח ויעיל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...