הצמח מַנְקַאי (Mankai), סוג של עדשת מים הידועה בשם המדעי Wolffia globosa, מקורו במדינות דרום-מזרח אסיה - בהן תאילנד, לאוס, הודו, סין ומיאנמר - אך ניתן למצוא אותו גם בחלקים מהאמריקות.
למרות גודלו הזעיר, יש לו יכולות חזקות בכל הנוגע לתזונה - במיוחד לבריאות המוח.
מחקר מ-2022 מצא כי אנשים שצרכו פחות בשר אדום ויותר מזונות עשירים בפוליפנולים - ביניהם צמח המנקאי ותה ירוק - חוו ירידה איטית יותר בתפקודים הקוגניטיביים.
הכירו את המנקאי | עדן חן
המנקאי הוא גם מרכיב מרכזי בגרסה ה"ירוקה" של הדיאטה הים-תיכונית. כמו זו המקורית, גם היא דלה בפחמימות ועשירה בשומנים טובים וירקות - אך מוסיפה לתזונה גם מנקאי, אגוזי מלך ותה ירוק. התוספות הללו מגבירות את היתרונות הבריאותיים, במיוחד בכל הקשור למוח.
כוחו של המנקאי בשמירה על חדות המחשבה נובע מהפוליפנולים שבו - תרכובות צמחיות בעלות תכונות נוגדות חמצון ודלקת. הפוליפנולים מגנים על המוח בדרכים שונות: הם מפחיתים דלקת, משפרים את הזיכרון ותומכים בתפקוד קוגניטיבי מיטבי.
אבל זה לא רק מזון למוח - הוא גם מספק שפע רכיבי תזונה, ונחשב למקור חלבון מצוין לצמחונים.
המנקאי נחשב חלבון מלא, כלומר הוא מכיל את כל תשעת חומצות האמינו החיוניות - מה שהופך אותו לעוצמתי במיוחד מבחינת ערך חלבוני.
בדרום-מזרח אסיה הוא אפילו קיבל את הכינוי “קציצת הבשר הצמחונית”, שכן כ־45% ממנו הם חלבון - שיעור הדומה לזה שבביצים.
על פי מחקרים, כחלק מתזונה עשירה בחלבון מן הצומח ובשילוב פעילות גופנית סדירה, המנקאי עשוי לעזור בירידה במשקל ובניהול סוכרת מסוג 2.
אבל זה עוד לא הכול
הוא גם מכיל ויטמין B12 - רכיב חיוני ליצירת DNA ותאי דם אדומים, שקשה במיוחד לצמחונים וטבעונים לקבל מספיק ממנו. צמח המנקאי הוא לא רק מקור מעולה ל־B12, אלא גם כזה שהגוף יודע לספוג היטב.
יתרון נוסף? הצמח, שצף על פני המים וצורתו מזכירה תלתן, עשוי לסייע גם למי שסובלים ממחסור בברזל: מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Nutrition מצא כי מנקאי הצליח להפוך אנמיה בעכברים חסרי ברזל.
המנקאי הוא גם מקור לחומצות שומן אומגה 3, התורמות לבריאות הלב, במיוחד כחלק מהדיאטה הים-תיכונית הירוקה, שמדגישה שומנים טובים.
לבסוף, הוא עשיר בוויטמין A, שמחזק את מערכת החיסון ותורם לראייה טובה.
למרות שהוא נחשב למזון בטוח יחסית, המנקאי עלול להכיל עקבות של מזהמים, תלוי במקום שבו הוא גדל ונקצר. ובכל זאת, מדובר במזון מזין במיוחד - וגם בר־קיימא: הוא גדל מהר יותר מגידולים כמו תירס ודורש פחות מים.
איך צורכים מנקאי?
מנקאי הוא צמח עדין מאוד וניתן לשלב אותו במנות שונות בזכות טעמו העדין ומרקמו הלא בולט. הנה רעיונות לשימוש:
- שייקים / מיצים ירוקים - להוסיף מנקאי קפוא או טחון (אבקה) לשייק כדי להעשיר אותו בחלבון, ברזל, B12 ועוד.
- מרקים / תבשילים - להוסיף לתערובות מרקים ירוקים או לתבשילי ירקות - בדומה לאיך שמשתמשים בעשבי תיבול או ירקות עליים.
- קציצות טבעוניות - אפשר לשלב בתערובות לחלבון מן הצומח, למשל קציצות או “המבורגרים” טבעוניים - להשתמש כמקור חלבון נוסף.
- ממרחים / פסטות ירקות - טוחנים או מערבבים עם אגוזים / שמן זית / עשבי תיבול, ליצירת ממרח בריא.
- בשייקים אחרי אימון - שימוש כחלבון צמחי אחרי פעילות גופנית או כחלק מהארוחה.
- תחליפים לחטיפים “ירוקים” - עוגות ירוקות, לחם בריאות וכו׳ עם תוספת של אבקת מנקאי או מנקאי טחון.
המראה והמרקם שלו עדינים, כך שניתן לשלב אותו בתוך מזון מבלי שהוא ישפיע בצורה דרמטית על הטעם - דבר שמקל על השימוש בו גם למי שלא הכיר אותו עד כה.
חשוב לבדוק את ההוראות שעל האריזה: האם הוא קפוא? קפוא מוקפא? אבקה יבשה? כמויות מומלצות? וכן התאמה לתזונה פרטית (אם יש רגישויות למיניהן).
איפה משיגים מנקאי בישראל?
ישנן כיום חברות שונות שמגדלות מנקאי בישראל, ואף יוצרות מדי פעם שיתופי פעולה עם מסעדות שמכניסות את הנמקאי לתפריטים.
כמו כן ניתן למצוא מוצרים קפואים דרך אתרים מקומיים, אנחנו מצאנו לדוגמא ב-Yango Deli, באתר של אליטה אופק, בניצת הדובדבן, וכן, בחנויות טבע למיניהן ובהזמנה מאתרים מחו"ל בצורת אבקה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו