חימום במיקרוגל. צילום: GettyImages

גם מגעיל, גם מסוכן: 10 מאכלים שאתם חייבים להפסיק לחמם במיקרוגל

המיקרוגל חוסך זמן, אבל לא תמיד שומר על הטעם - ובחלק מהמקרים גם מסכן את הבריאות, אז אילו מאכלים צריכים להישאר בחוץ? • וגם מהן הדרכים הטובות ביותר לחמם אותם במקום?

המיקרוגל הוא חברו הטוב של האדם: הוא ממיס שוקולד, מאדה ירקות, מחמם מרק ועוד ועוד - וכל זה תוך דקות וללא חימום הבית כולו. מאז שפרץ לחיינו בשנות ה־60, הוא חולל מהפכה אמיתית בבישול הביתי חסך אינספור שעות והוליד תעשייה שלמה של ארוחות מוכנות לחימום מהיר. אבל לצד הנוחות העצומה שהוא מספק, לא כל מזון מסתדר עם החום האינטנסיבי של המיקרוגל. לפעמים מדובר פשוט בטעם ומרקם שנפגעים, ולפעמים בסכנה של ממש. באתר של מרתה סטיוארט ליקטו רשימה של 10 מאכלים שאסור לחמם במיקרוגל - ומה כדאי לעשות במקום.

איך המיקרוגל עובד?

כדי להבין למה חלק מהמזונות לא מסתדרים עם חימום במיקרוגל, צריך להבין איך המכשיר הזה פועל. רוב התנורים הרגילים מבשלים באמצעות חום הסעה (קונבקציה), שמחמם את האוויר ומבשל את האוכל מבחוץ פנימה. טוסטרים וגרילים משתמשים בגלי אינפרא־אדום קצרים, שצורבים את פני השטח במהירות, יוצרים קריספיות ושומרים על עסיסיות, אבל לא חודרים לעומק.

המיקרוגל לעומת זאת פועל אחרת לגמרי: הוא מחמם מבפנים החוצה. גלי המיקרו חודרים לתוך המזון וגורמים למולקולות מים, סוכר ושומן לרטוט במהירות - וכך נוצר חום. הבעיה היא שהחימום לא אחיד: חלקים מסוימים מתחממים מיד, אחרים נשארים פושרים - וכך נוצרים "כיסים" חמים ומרקמים לא אחידים.

טיפ לחימום נכון במיקרוגל:

  • לכסות כלים כדי ללכוד אדים.
  • לערבב באמצע החימום כשאפשר.
  • להמתין דקה־שתיים אחרי ההוצאה, כדי שהחום יתפזר
לא להכניס פלסטיחק למיקרו!, צילום: Getty Images

לעולם לא במיקרוגל: פלסטיק

בכל הנוגע לפלסטיק – המיקרוגל הוא לא חבר שלכם. גם אם הקופסה מסומנת כ"בטוחה למיקרוגל", המשמעות היא רק שהיא לא תתעוות או תימס, לא שהיא בטוחה לבריאות. במהלך חימום, פלסטיק עלול להתפרק ולשחרר חלקיקים כימיים למזון. מחקר מאוניברסיטת נברסקה - לינקולן מצא שמיליארדי מיקרו־וננופלסטיקים משתחררים לאוכל ולאוויר בזמן חימום במיקרוגל. כתבה עדכנית בסטנפורד מדיסין ציינה שמיקרופלסטיקים "עלולים להזיק לבריאות הרבייה, העיכול והנשימה, ולהיות קשורים לסרטן המעי והראות" וגם לסיכון מוגבר להתקפי לב ושבץ.

מה כן? להשתמש בכלי זכוכית או קרמיקה. רק לשים לב שגם הם מתחממים מאוד - לפעמים אפילו יותר מהמזון שבתוכם.

10 מאכלים שלא כדאי לחמם במיקרוגל

פיצה, צילום: ליאת נעמי שירית

פיצה

המיקרוגל הופך פיצה לרכה וגומי. האדים מהרוטב ומהתוספות מרטיבים את הבצק, והוא מאבד את הקריספיות.

איך כן? בתנור או בטוסטר אובן, ואפילו טוב יותר, אם יש - באיירפרייר ב־190 מעלות.

שניצל במיקרו? ביג נו נו, צילום: קובי אדרי

אוכל מטוגן

צ’יפס, שניצלים וכיו"ב כולם הופכים סמרטוטיים. הלחות מתחת לציפוי הורסת את הפריכות, והשמן מתחמם בצורה לא אחידה - ויוצא שומני וספוגי.

איך כן? בתנור בחום נמוך (150 מעלות) על רשת.

ביצה קשה מושלמת, צילום: Getty Images

ביצים

ביצים קשות עלולות להתפוצץ. האדים שבתוכן יוצרים לחץ פנימי שאין לו לאן לצאת. גם ביצים מקושקשות ואומלטים יוצאים גומיים ולא נעימים.

איך כן? ביצים קשות - להשרות במים רותחים, מקושקשות - בתנור, מכוסות בנייר כסף לשמירה על עסיסיות.

פסטה, צילום: ליאת נעמי שירית

פסטה

במיוחד אם היא ברוטב שמנת – המיקרוגל מפריד את השומן מהנוזל ויוצר מרקם גבשושי ושומני. הפסטה עצמה מתייבשת והופכת לעיסה או ל"גומי".

איך כן? על הכיריים, עם מעט מים (או חלב לרטבים שמנתיים) תוך ערבוב. פסטה בלי רוטב – לטבול במים רותחים לכמה שניות.

תבשיל קדירה, צילום: GettyImages

קדרות

תבשיל קדרה גדול לא מתחמם היטב במיקרוגל - האמצע נשאר קר והחלקים החיצוניים מתייבשים.

איך כן? בתנור, עם טיפה מים ונייר כסף מעל. בסוף להסיר את הכיסוי כדי להחזיר קריספיות.

לא חבל על הסטייק?, צילום: לירון מולדובן

סטייק

המיקרוגל הורס כל סטייק: הקרום הופך רטוב ושומני, הפנים מתבשל יתר על המידה, והעסיסיות נעלמת.

איך כן? לעטוף בנייר כסף ולחמם בתנור ב־175 מעלות, ואז לצרוב על מחבת חמה.

טאקו, צילום: איתיאל ציון

טאקו

טורטיות קמח הופכות לגומיות וטורטיות תירס מתפוררות.

איך כן? להסיר תוספות טריות (חסה, שמנת חמוצה), לחמם בתנור ב־190 מעלות ואז להחזיר את התוספות.

לחמניות - לא במיקרו, צילום: אסף קרלה

לחמים

בייגלים, פיתות ושאר לחמים מתחממים בצורה גרועה במיקרוגל: העמילנים מתפרקים ונוצרים כיסים קשים לצד אזורים לעיסים.

איך כן? בטוסטר או בתנור. לחמים כפריים - להתיז מעט מים, לעטוף בנייר כסף ולחמם בתנור.

פלפלים חריפים, צילום: אורן נחשון

פלפלים חריפים

חימום פלפלים חריפים במיקרוגל עלול לשחרר אדים של קפסאיצין - החומר החריף ואז כשפותחים את הדלת, המשתמש נחשף ממש לגז מדמיע.

איך כן? לחמם בתנור עטופים בנייר כסף, או להקפיץ קלות במחבת.

שאריות עוף וברוקלי, צילום: pixabay

שאריות ישנות מדי

לפי ה־USDA: שאריות נשמרות במקרר עד 4 ימים, או בהקפאה עד 3–4 חודשים. מעבר לזה - גם המיקרוגל לא יציל אותן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...