אין ספק שמאצ'ה נמצאת בשיא הפופולריות שלה (שלום לך, לאטה מאצ'ה), אבל אבקת התה הירוק היפנית הזו היא הרבה יותר מטרנד חולף. בין אם אתם כבר מעריצים מושבעים של המשקה או פשוט סקרנים לנסות, היתרונות הבריאותיים של המאצ'ה מספקים הרבה סיבות לשתות אותה יותר. הנה מה שמומחי תזונה סיפרו לאתר של מרתה סטיוארט על סגולות הסופרפוד הזה - וכיצד להפיק ממנו את המירב.
מה זה מאצ'ה?
מאצ'ה היא אבקת תה ירוק דקה במיוחד ובעלת צבע ירוק בוהק, המשמשת להכנת משקאות ויצירות קולינריות שונות. היא מופקת מתה ירוק יפני בשם טנצ'ה - תוצר של צמח הקמליה סיננסיס - אשר מגודל בצל בדרום יפן, ואז עובר אידוי, ייבוש וטחינה באבני ריחיים. הצללת העלים מעודדת ייצור נוסף של כלורופיל, מה שמעניק לה את הצבע המרהיב.
היתרונות של מאצ'ה
לתה ירוק יש טעם אדמתי, דמוי עשב ורענן, שכן הוא עובר חמצון מינימלי, והוא נחשב לבריא במיוחד.
מחקרים נרחבים תומכים ביתרונות של תה ירוק, שהוא מקור מצוין לחומרים פעילים ביולוגית, המסייעים בשיפור לחץ הדם, כולסטרול וסוכר בדם, ובכך מפחיתים את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולסוכרת, ואף תורמים לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי. מחקרים נוספים מציעים כי תה ירוק עשוי לשפר את תפקוד המוח ואת מצב הרוח.
אבל המאצ'ה לוקחת את התה הירוק צעד אחד קדימה.
מכיוון שאבקת המאצ'ה מופקת מהעלים השלמים, אשר מומסים במים, היא מרוכזת הרבה יותר מתה ירוק רגיל, שמוכן בהשריית העלים והשלכתם לאחר מכן. המאצ'ה מכילה ריכוז גבוה יותר של רכיבים, כולל נוגדי חמצון וחומצת האמינו L-theanine, ומספקת יתרונות אנטי-דלקתיים ושיפור תפקוד מוחי ברמה גבוהה יותר.
עמוסה בנוגדי חמצון
המאצ'ה עשירה בפוליפנולים - בעיקר בקטכינים, פלבנואידים צמחיים המצויים בכל סוגי התה מצמח הקמליה סיננסיס. היא מכילה במיוחד את הקטכין EGCG (אפיגלוקטכין גלאט), נוגד חמצון עוצמתי שיכול להוריד את הסיכון למחלות כרוניות ולתמוך בבריאות הכללית.
אנטי-דלקתי: EGCG הוא נוגד חמצון חזק ובעל השפעה אנטי-דלקתית, המצוי בשפע בתה ירוק, ובמיוחד במאצ'ה, ומגן על התאים מפני נזק ומפחית דלקות בכל הגוף.
תמיכה לבבית: EGCG עשוי להגן מפני התפתחות טרשת עורקים על ידי שיפור תפקוד תאי העורקים והשפעה על מסלולים דלקתיים הגורמים למחלה. בין היתרונות הפוטנציאליים - ירידה בסיכון לאירועים לבביים, שבץ ותמותה כוללת.
הגנה מפני סרטן: הוא עשוי גם לעזור במאבק בסרטן, באמצעות השפעה מעכבת על המיטוכונדריה של תאי הסרטן ודיכוי גידולים.
ויטמינים ומינרלים
במאצ'ה יש כמויות קטנות של ויטמינים ומינרלים, בהם ויטמינים C, A, K, B2, B3, B6, וכן אשלגן, סידן, מגנזיום, ברזל וזרחן. למרות הכמות הצנועה, הם יכולים לתרום כאשר צורכים מאצ'ה באופן קבוע. ויטמין C, לדוגמה, הוא נוגד חמצון חיוני לתמיכה חיסונית, ייצור קולגן וספיגת ברזל. ויטמין A חשוב לראייה, לתפקוד מערכת החיסון ולבריאות העור.
קפאין ו-L-theanine
המאצ'ה מכילה באופן טבעי קפאין – בין 20 ל־44 מ"ג לגרם – בהתאם לכמות האבקה, איכותה ושיטת ההכנה.
להשוואה: תה ירוק מכיל 20–45 מ"ג לכוס של 240 מ"ל, תה שחור 40–70 מ"ג, אספרסו 60–80 מ"ג, וקפה מבושל 80–120 מ"ג.
לצד הקפאין, המאצ'ה מכילה גם את הכמות הגבוהה ביותר של L-theanine מכל סוגי התה הירוק. חומצת אמינו זו מסייעת לאזן את השפעת הקפאין, ומספקת אנרגיה ממוקדת ורגועה יותר. L-theanine עשויה להגן על התפקוד הקוגניטיבי, לשפר את יכולת הריכוז ופתרון הבעיות, ואף לתמוך במערכת החיסון.
זהירות מעודף קפאין
למאצ'ה יתרונות רבים - אבל עודף קפאין עלול להזיק. רגישות לקפאין משתנה מאדם לאדם, ולכן כדאי להימנע מצריכה מופרזת. לפי ה-FDA, עד 400 מ"ג קפאין ביום נחשבים בטוחים לרוב המבוגרים הבריאים – כולל מכל המקורות (קפה, תה, שוקולד וכו'). צריכה עודפת עלולה לגרום לעצבנות, חוסר מנוחה והפרעות שינה.
ומה לגבי מאצ'ה לאטה?
מאצ'ה לבדה מכילה רק 3–6 קלוריות לגרם, אבל כשהופכים אותה למשקה עם חלב, סוכר ותוספות - הערך הקלורי מטפס במהירות. המפתח הוא מתינות. "מעט חלב וסוכר יכולים לעזור לאנשים ליהנות מהמשקה ומהיתרונות הבריאותיים שלו", אומרת טרייסי גנסלר, תזונאית קלינית מוסמכת לאתר של מרתה סטיוארט, "אבל עודף קלוריות ריקות יכול לתרום לעלייה במשקל, גם אם הן מגיעות ממזון או משקה בריא לכאורה".

