ביצה מקושקשת. צילום: Getty Images

שכחו מהסטיגמות: היתרונות המדהימים באכילת ביצים - וכמה מומלץ לאכול?

אחרי שבמשך שנים סבלו ממוניטין בעייתי, היום כבר כולם יודעים כי בביצים יש לא מעט יתרונות תזונתיים • אז לאילו אוכלוסיות חשוב בעיקר לשלב אותן בתזונה היום-יומית וכמה ביצים מותר לאכול בשבוע? הנה כל התשובות

בעבר התפיסה לגבי ביצים הייתה פשוטה וחד משמעית: הן היו מזוהות עם כולסטרול גבוה ונחשבו לאחד הגורמים לסיכוני מחלות לב ולכן ההמלצה הכמעט גורפת הייתה להגביל את צריכתן או להימנע מהן. במשך שנים רבות ביצים נעדרו כמעט לחלוטין מתפריטי תזונה בריאים בפרט בדיאטות שהתמקדו בהפחתת שומנים רוויים וכולסטרול וזכו למוניטין של "מזון בעייתי". הגישה הזו נבעה מחוסר הבנה או מידע מועט לגבי איך הדיאטה משפיעה על רמות הכולסטרול בדם ואיך הלב והעצמות מושפעים מכל זה. בשנים האחרונות תחום המחקר לגבי ביצים עבר שינוי משמעותי.

מחקרים איכותיים ורחבי היקף הביאו להבנה מחודשת של היתרונות הבריאותיים של ביצים. מחקר גדול שפורסם בכתב העת Food & Function שכלל כמעט 19,000 משתתפים, הראה כי אנשים שאכלו עד כ-1.5 ביצים ביום הציגו דחיסות עצם גבוהה משמעותית - דחיסות גבוהה ב-72% בירך ו-83% בעמוד השדרה בהשוואה לאנשים שנמנעו מצריכת ביצים. ממצאים אלו מציבים את הביצה כמרכיב חשוב לתמיכה בחוזק העצמות במיוחד אצל בני גיל השלישי ואנשים בסיכון לפתח אוסטיאופורוזיס.

קל לשלב בתזונה, צילום: איתיאל ציון

ביצים הן מזון גמיש וקל לשילוב בתפריט היומי. ניתן להכין מהן מגוון מנות - ארוחות בוקר חמות כמו חביתה או שקשוקה, להוסיף ביצים קשות לסלטים, לשלב אותן בפסטות ואפילו להשתמש בהן כתוספת חלבונית במנות עם גריסים וקטניות. בזכות הפשטות והזמינות שלהן, ביצים הן מרכיב נוח ונפוץ בתזונה מזינה. גם המלצות של ארגוני בריאות חשובים באירופה ובארצות הברית, כמו איגוד הלב האמריקני והשירות הלאומי לבריאות בבריטניה, תואמות את הממצאים האלה: צריכה של עד שבע ביצים בשבוע נחשבת בטוחה ואף מתאימה כחלק מדיאטה מאוזנת תוך התחשבות במצב הבריאותי האישי של כל אחד. ההסבר נעוץ בהרכב התזונתי המיוחד של הביצה. היא מכילה באופן טבעי ריכוזים גבוהים של מינרלים חיוניים לבניית ושמירת העצמות - סידן, מגנזיום, זרחן ואבץ המשמשים לבניית רקמת עצם יציבה וחזקה. בנוסף, הביצה מספקת ויטמינים חיוניים לתהליך זה: ויטמין D, שמגביר את הספיגה של סידן במערכת העיכול וויטמין K1, שמפעיל חלבונים מרכזיים לשיקום העצם וחיזוק המבנה שלה.

לצד זאת, הביצה מהווה מקור מעולה לחלבון איכותי עם כל החומצות האמיניות הנחוצות לבניית שריר ותמיכה במערכת השלד. היתרונות של הביצה לא מסתכמים רק בהגנה על העצמות ובשמירה על רמות שומנים תקינות בדם. החלבון בביצה קל לעיכול ועם ערך תזונתי גבוה, ולכן הוא חשוב לשמירה על מסת השריר במיוחד אצל אנשים מבוגרים ואצל אלו שעוסקים בפעילות גופנית. בנוסף, הביצה מסייעת להרגיש מלאים לאורך זמן, מה שיכול לעזור להפחית את כמות האכילה ולשמור על משקל תקין.

לא מזיקות, להיפך, צילום: יהושע יוסף

אז האם בכל זאת יש ממה לחשוש?

החשש המרכזי שעדיין נקשר לביצה קשור לרמות הכולסטרול או ליתר דיוק לתפקידה של צריכת הכולסטרול מהתזונה. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שלרוב האנשים הבריאים, כולל אלה שאוכלים עד שתי ביצים ביום, אין תוספת משמעותית ברמות הכולסטרול בדם והפרופיל הליפידי - כלומר מדידה של רמות השומנים השונים בדם כמו הכולסטרול והריכוזים של ה-LDL ("הכולסטרול הרע") וה-HDL ("הכולסטרול הטוב") נשאר יציב ברוב המקרים. במסגרת תפריט מאוזן ומגוון, הביצה אינה מהווה גורם סיכון מרכזי למחלות לב. יתרה מזאת, החלמון, שבמשך שנים סווג כבעייתי בשל תכולתו בכולסטרול, מכיל נוגדי חמצון ושומנים חד בלתי רוויים שתורמים לבריאות הלב, מערכת העיניים והמוח.

כמובן שישנם מקרים בהם יש להפעיל שיקול דעת מיוחד. אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות במיוחד, מחלות לב קיימות או סוכרת צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל או דיאטנית ולהתאים את כמות הביצים בתפריט. עבורם, ההמלצה המקובלת נעה סביב מגבלה של ארבע עד חמש ביצים בשבוע אם כי גם כאן נדרשת התאמה אישית.

שקשוקה - דרך נפלאה לשלב ביצים בתזונה, צילום: איתיאל ציון

בשורה התחתונה: ניתן לסכם כי הביצה כבר מזמן אינה האויב התזונתי שכולם חשבו שהיא. מדובר במזון בסיסי ויעיל, שברוב המקרים תורם משמעותית לבריאות העצמות, מסת השריר ותפקוד הלב. מחקרים עדכניים פוסלים במפורש את הפחדים הבלתי מבוססים על הכולסטרול כתירוץ להגביל או להימנע מביצים. ההמלצה הברורה היא לאמץ ביצה או שתיים ביום כחלק מתפריט מאוזן ולא להסתמך על סטיגמות מיושנות שמונעות מאנשים לנהל תזונה נכונה ומאוזנת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...