אם אתם אוהבים את הטעם המתוק והאדמתי של גזרים - נסו לסחוט אותם למיץ - זו דרך נפלאה להעצים את הטעם, ועל הדרך תוכלו ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של מיץ גזר, שהוא עשיר בחומרים מזינים חשובים. תהליך הסחיטה מפריד בין החלקים המוצקים לנוזלים, וכך נוגדי החמצון, הוויטמינים והמינרלים שבגזר מתרכזים בנוזל, ויוצרים משקה עשיר ברכיבים תזונתיים.
למרות שמיץ גזר אינו תחליף למים, הוא בהחלט יכול לסייע להעלות את צריכת החומרים המזינים. זהו גם תחליף טעים ולא שגרתי למיצים נפוצים כמו תפוזים או תפוחים. כדי לשמור על הבריאות, בחרו מיץ גזר ללא תוספת סוכר - או טוב יותר, הכינו אותו בבית וכך תוכלו לשלוט במרכיבים וליהנות מכל היתרונות של הירק הצבעוני. לפניכם כל היתרונות הבריאותיים של מיץ גזר, וההשוואה שלו לגזרים שלמים - לפי תזונאים מוסמכים.
היתרונות של מיץ גזר
מיץ גזר הוא הנוזל המופק מגזרים. בדרך כלל מכינים אותו באמצעות מסחטה, שמפרידה מכנית בין החלק המוצק לנוזל. אפשר גם להשתמש בבלנדר. בעת הכנת מיץ גזר ניתן להוסיף מרכיבים נוספים לשיפור הטעם והערך הבריאותי, כמו תפוח ולימון, או אשכולית וג'ינג'ר.
תומך במערכת החיסון
מיץ גזר מכיל ויטמינים A ו־C - שני רכיבים חיוניים לפעילות תקינה של מערכת החיסון. ויטמין A שומר על שלמות הריריות בדרכי הנשימה והעיכול, שהן קו ההגנה הראשון של הגוף מפני מזהמים, מסבירה ד"ר לינה בגדאש, תזונאית קלינית ופרופסורית ללימודי בריאות באוניברסיטת בינגהמטון.
ויטמין A גם תומך ביצירת תאי דם לבנים, אשר נלחמים בחיידקים ווירוסים. לעומתו, ויטמין C הוא נוגד חמצון חזק שתומך במערכת החיסון במגוון דרכים. הוא מגן על תאי החיסון מנזק חמצוני – תהליך שפוגע בתפקוד תקין של המערכת. בנוסף, ויטמין C תומך ביצירת קולגן, שחשוב לריפוי פצעים ולשמירה על שלמות העור – מה שמונע כניסת מזהמים לגוף.
תורם לבריאות העיניים
מיץ גזר עשוי גם לתרום לבריאות העיניים בזכות ריכוז גבוה של בטא־קרוטן - נוגד חמצון שהופך בגוף לוויטמין A. ויטמין זה חיוני לראיית לילה, תומך ביצירת חלבונים דרושים לעין, ומסייע בהגנה מפני דלקות ונזקים חמצוניים – שיכולים להוביל למחלות עיניים כרוניות.
תומך בלב בריא
במיץ גזר יש רכיבים שמועילים ללב, בהם אשלגן - מינרל שעוזר להוריד לחץ דם על ידי הרפיית כלי הדם. הוא גם מסייע לוויסות קצב הלב, ובכך עוזר למנוע הפרעות קצב. בנוסף, בטא־קרוטן שבמיץ מפחית דלקות ונזק חמצוני – שני גורמים מרכזיים במחלות לב.
עוד יתרון: גזרים מכילים באופן טבעי ניטראטים, שהופכים בגוף לחנקן חד־חמצני - גז שמרחיב את כלי הדם, משפר זרימת דם ומוריד לחץ דם.
משפר את רמת הנוזלים בגוף
אמנם מים הם הבסיס, אך גם מיץ גזר יכול לתרום לאיזון נוזלים. גזרים מורכבים מ-85% עד 95% מים - מה שהופך אותם למזון עם תכולת נוזלים גבוהה. כשסוחטים את הגזר, המים משתחררים והופכים זמינים יותר, מה שהופך את המיץ למקור טוב להידרציה. הגזרים גם מכילים אלקטרוליטים כמו אשלגן וכמות קטנה של נתרן - שמסייעים באיזון הנוזלים ובפעילות העצבים.
מיץ גזר לעומת גזר שלם
"מיץ גזר וגזרים שלמים מציעים יתרונות בריאותיים שונים", אומרת ד"ר בגדאש. עם זאת, יש להם פרופיל תזונתי שונה - מה שמוביל להשפעות שונות על הגוף.
סיבים תזונתיים: מיץ גזר כמעט אינו מכיל סיבים, שכן הם מוסרים בתהליך הסחיטה. לעומת זאת, גזרים שלמים - בעיקר כשהם נאכלים נאים או מבושלים קלות - עשירים בסיבים מסיסים ובלתי מסיסים, שמסייעים באיזון רמות הסוכר בדם ובבריאות מערכת העיכול. השילוב של הסיבים יחד עם פעולת הלעיסה גורם לגזרים להיות משביעים יותר.
סוכר: מיץ גזר מרוכז יותר בקלוריות וסוכר טבעי - דבר שיכול להיות חשוב למי שזקוק לפיקוח על רמות סוכר או משקל. עם זאת, זה תלוי בצרכים האישיים של כל אחד.
בטא־קרוטן: הזמינות הביולוגית (יכולת הספיגה) של בטא־קרוטן גבוהה יותר במיץ גזר מאשר בגזר שלם.
בסיכומו של דבר, מיץ גזר הוא אפשרות נוחה ועשירה תזונתית, במיוחד לתמיכה בבריאות העיניים והמערכת החיסונית - בזכות תכולת בטא־קרוטן, ויטמין A ו־C הגבוהה. גזר שלם מתאים יותר לתחושת שובע לאורך זמן, תמיכה בעיכול ובשליטה על רמות סוכר בדם. שילוב של שתי הגרסאות בתפריט מאוזן יכול להעניק את היתרונות של של שניהם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
