גם בריא, גם טעים: כך תיהנו משוקולד ללא רגשות אשם

לכבוד יום השוקולד הבינלאומי, טל הדר ביתן, דיאטנית קלינית בקופ"ח מכבי בטור מיוחד, שמציג גם את היתרונות הבריאותיים שמסתתרים בממתק האהוב

שוקולד מריר, דווקא בריא לכם. צילום: Getty Images

יש ימים שפשוט עושים טוב בלב ויום השוקולד הבינלאומי הוא בדיוק אחד כזה. כי שוקולד, בניגוד למה שמנסים לשכנע אותנו לפעמים, הוא ממש לא אויב. הוא פינוק, רגע של נחת, והוא בהחלט יכול להשתלב בצורה חכמה. כשלומדים לשלב אותו כחלק מתפריט יומי מאוזן, שמבוסס על גיוון, שובע ואכילה מודעת הוא הופך לעוד רכיב לגיטימי, בלי רגשות אשם ובלי ייסורי מצפון.


ביס של הנאה עם בונוס בריאותי
שוקולד מריר איכותי (כזה שמכיל יותר מ־70% קקאו) הוא לא רק טעים הוא גם עשיר בנוגדי חמצון שעשויים לתרום לבריאות הלב ולהפחתת דלקתיות בגוף.
בנוסף, הוא מכיל רכיבים שמעודדים הפרשת סרוטונין שהם אותו חומר המקושר לתחושת רווחה כללית, רוגע ואפילו אהבה.

כמו כן, שוקולד מריר מכיל גם מינרלים חשובים כמו מגנזיום, ברזל ואבץ שיכולים לתרום לתפקוד תקין של מערכות רבות בגוף, כולל מערכת העצבים והמערכת החיסונית. כל ביס קטן מכיל לא רק טעם אלא גם ערך.

הכל במידה, צילום: מאיה דרין

מתוק, אבל במידה
אחד הדברים שאני מדברת עליהם לא מעט עם מטופלים הוא המקום של המתוק בתפריט. אנחנו לא חייבים למחוק את השוקולד מהחיים להיפך: דווקא כשיש לו מקום מסודר ומתוכנן, האכילה הופכת למודעת, נעימה ומדויקת יותר. ולכן, אם נבחר מראש את הכמות שאנחנו מרגישים איתה בנוח, נוכל ליהנות ממנו בלי תחושת אשמה. ההבדל בין “נשנוש אוטומטי” לבין “רגע של הנאה” הוא עצום גם בתחושה וגם בגוף.

איך משלבים שוקולד בתזונה מאוזנת?
הגישה שלי פשוטה: אין צורך להעלים מתוקים אלא לתת להם מקום אמיתי.
כשאנחנו מרשים לעצמנו מראש, ומפסיקים לשפוט כל ביס, הרבה יותר קל לאכול מתוך הקשבה ולא מתוך צורך רגשי. אז חשוב לזכור מתוק זו לא מילה גסה. אפשר ליהנות ממנו לצד קפה של אחר הצהריים, כקינוח לארוחה מספקת, או אפילו לשלב אותו באפייה ביתית עם רכיבים מאוזנים יותר.

אוכלים שוקולד? תהנו מזה, צילום: GettyImages


טיפים קטנים לביס עם ערך:

  • במקום לנשנש ממתקים בלי לשים לב - שבו, תתמקדו, תטעמו באמת.
  • חשק למשהו מתוק? תכננו מראש והפכו אותו לחלק מהשגרה לא לחריגה ממנה.
  • בא לכם לאפות? נסו עוגת קקאו טבעי עם קמח מלא, שמן זית ומעט סוכר, גם טעים וגם משביע.

לסיכום, שוקולד הוא לא משהו שצריך “להרוויח” או “לפצות עליו”. הוא פשוט עוד חלק מהחיים, מהטעמים, מההנאות הקטנות שעושות לנו טוב.

יום שוקולד שמח ותזכרו שזה בסדר ליהנות, גם מהדברים המתוקים.

הכותבת היא טל הדר ביתן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר