קשה למצוא אגוז רב-תכליתי יותר מהשקד. הוא יכול להיות חטיף מזין, ואפשר למצוא גם חמאת שקדים, קמח, חלב ועוד. אבל האגוז החזק הזה הוא הרבה יותר מזה - היתרונות של אכילת שקדים הם רבים. שקדים הם "מעצמות תזונתיות" שיכולות וצריכות להיצרך מדי יום.
למרות שהם דומים בתכולת השומן לאגוזים אחרים, כמו מקדמיה, שקדים מעט נמוכים יותר בפחמימות. הם גם מקור מעולה לחלבון צמחי, וללא כולסטרול וגלוטן באופן טבעי, מה שהופך אותם לבחירה מצוינת כמעט לכל העדפה תזונתית או תוכנית בריאות.
היתרונות של השקדים
מקידום בריאות הלב ועד הזנת העור, אלו כמה מהיתרונות הבריאותיים הגדולים ביותר שניתן לקבל מאכילת שקדים:
בריאות הלב
שקדים עשירים בשומן, וזה אחד מכוחות העל שלהם. הם עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים העוזרים לשמור על רמות כולסטרול בריאות ומקדמים בריאות לב כללית. שומנים חד-בלתי רוויים יכולים לעזור להפחית LDL, הידוע גם ככולסטרול "הרע", ולהגביר HDL, או הכולסטרול "הטוב", מה שמוריד את הסיכון למחלות לב ושבץ.
בנוסף, הם עשירים בנוגדי חמצון כמו ויטמין E ופלבונואידים, המקדמים התחדשות תאים ובריאות לב וכלי דם.
מסייעים בשמירה על המשקל
תכולת החלבון, הסיבים והשומן של האגוזים עתירי הרכיבים התזונתיים הללו תשאיר אתכם עם תחושת שובע לזמן רב, מה שיכול לסייע בניהול המשקל. בנוסף, במחקר שבוצע בשנה האחרונה קבוצה של מדעני תזונה ורופאים מובילים בעולם מצאה שצריכת שקדים באופן קבוע יכולה לעזור בניהול משקל ובירידה במשקל. המחקר מצא שאכילת לפחות 50 גרם שקדים ליום יכולה לעזור לחלק מהאנשים לרדת במשקל (בערך שני חופנים קטנים).
תפקוד המוח
שקדים עשירים בריבופלבין ו-L-קרניטין, רכיבים תזונתיים אשר עשויים לתמוך בבריאות המוח ולהפחית ירידה קוגניטיבית. למעשה, מחקר משנת 2024 הראה שמבוגרים שצרכו באופן קבוע כמות גבוהה יותר של אגוזים כמו שקדים (יותר מ-11 גרם ליום) היו להם סיכויים נמוכים משמעותית לפגיעה קוגניטיבית.
בריאות המעיים
לאכילת שקדים יכולות להיות השפעות חיוביות על המיקרוביום שלכם, אשר בתורו מקדם בריאות מעיים ויכול למנוע מחלות מעיים כמו IBS. מספר מחקרים הראו ששקדים יכולים לקדם צמיחה של חיידקי מעיים מועילים.
בריאות העור
שקדים עשירים בויטמין E, נוגד חמצון חזק שעוזר להגן על העור מנזק הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. בנוסף השומנים הבריאים בשקדים מזינים את העור, שומרים אותו לח ושומרים על האלסטיות שלו. מחקר מציע שאכילת שקדים עשויה לעזור לשפר את בריאות העור, במיוחד הפחתת קמטים ושיפור גוון העור. מחקר מאוניברסיטת UC Davis מצא שנשים לאחר הפסקת הווסת שאכלו שתי מנות שקדים מדי יום ראו שיפורים ניכרים בעור במשך 24 שבועות. עם זאת, נדרש מחקר נוסף כדי להבין את ההשפעות ארוכות הטווח וכיצד השפעות בריאות העור הללו של שקדים עשויות לחול על קבוצות אחרות.
התאוששות שרירים
שקדים הוכחו גם כבעלי השפעות חיוביות על התאוששות שרירים לאחר פעילות גופנית. במחקר עדכני שנערך באוניברסיטת סן דייגו סטייט וקינגס קולג' לונדון, חוקרים ביקשו מ-26 מבוגרים בריאים לרוץ במורד במשך 30 דקות, מה שיכול לגרום נזק לשרירים. במשך 8 שבועות לפני הבדיקה, חצי מהקבוצה אכלו כ-50 גרם שקדים כל יום, בעוד החצי השני אכל את אותה כמות קלוריות בבייגלה. לאחר הריצה, קבוצת השקדים הראתה פחות נזק לשרירים, הרגישה פחות כאב ושמרה על יותר כוח שרירים בהשוואה לקבוצת הבייגלה.
הדרך הטובה ביותר לאכול שקדים
יש שפע של חטיפי שקדים ומוצרים לבחירה בחנויות. משקדים גולמיים וקלויים ועד חלב שקדים, יוגורט, חמאה וקמח. למרות שכל הצורות יספקו יתרונות בריאותיים, מומלץ לבחור בשקדים גולמיים שלמים להשפעה החיובית הגדולה ביותר על הבריאות שלכם. שקדים גולמיים שומרים על רוב הרכיבים התזונתיים, מכיוון שקלייה יכולה להפחית מעט את תכולת הויטמינים שלהם. עם זאת, שקדים קלויים הם עדיין אפשרות מזינה ולעתים קרובות מועדפים בגלל הטעם שלהם.
אפילו יותר טוב? שקדים מונבטים, המציעים יתרונות אפילו גדולים יותר. הנבטה כוללת השרייה של השקדים במים, מה שיכול לשפר את העיכול שלהם ולהגביר את הזמינות של רכיבים תזונתיים מסוימים, כמו ויטמין E ונוגדי חמצון. תהליך זה מפחית חומצה פיטית, תרכובת שיכולה לעכב ספיגת רכיבים תזונתיים, מה שהופך שקדים מונבטים לבחירה פופולרית עבור אלה המבקשים למקסם את היתרונות הבריאותיים שלהם.
מה לגבי חלב שקדים?
למרבה הצער, למרות שהוא חלופה מעולה לחלב רגיל ואפשרות טובה עבור אלה הנמנעים מלקטוז, חלב שקדים נחות מבחינה תזונתית למוצרי שקדים אחרים. שקדים מאבדים חלק מהרכיבים התזונתיים במהלך העיבוד, כך שהסיבים, החלבון והשומנים הבריאים הנמצאים בשקדים שלמים מופחתים משמעותית בחלב שקדים".

