פירות קיץ. צילום: ChatGPT

כמה פירות קיץ אפשר לאכול ביום, מתי כדאי לאכול ומהו הפרי המומלץ ביותר?

לצד לא מעט יתרונות תזונתים, פירות הקיץ טומנים בחובם לא מעט סוכרים וקלוריות • לירז יעקובי, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים, עם המלצות שיעזרו ליהנות מהם לצד שמירה על הבריאות

הקיץ שבפתח מביא איתו שלל פירות צבעוניים, עסיסיים ומתוקים שמרגישים כמו קינוח מהטבע. אפרסק, נקטרינה, אבטיח, מלון, ענבים, תאנים, שזיפים - כולם מצטיינים בטעם משובח, נתפסים בעיני רבים כ'בריאים', אך יחד עם זאת גם מכילים כמות לא מבוטלת של סוכר.

פירות הקיץ עשירים בסוכרים טבעיים (כגון פרוקטוז), והם עשויים להעלות את רמת הסוכר בדם בצורה מהירה יחסית וגם לתרום כמות לא קטנה של קלוריות.

לדוגמא: כוס קוביות אבטיח או מלון תכיל כ־12 גרם פחמימה (כ־3 כפיות סוכר), כך גם נקטרינה בינונית, כ- 12 ענבים או תאנה אחת בינונית. שימו לב ששזיפים מיובשים עשויים להכיל עד כ- 20 גרם פחמימה ל־3 יחידות.

העדיפו פרי שלם על פני מיץ, צילום: לירון אלמוג

מה כדאי לעשות?

  1. העדיפו פירות שלמים על פני מיצים: כך תרוויחו גם את הסיבים התזונתיים שמאטים את ספיגת הסוכר ומשפרים את פעילות המעי.
  2.  שלבו אכילת פירות עם מזונות המכילים שומן צמחי או חלבון: למשל, תאנה עם גביע יוגורט או אפרסק עם חופן אגוזים או שקדים - שילובים אלו יסייעו לאיזון רמות הסוכר.
  3. הגבילו אכילת פירות ל 3–2 מנות ליום. במיוחד אם אתם בתהליך ירידה במשקל או נדרשים לשמור על איזון הסוכר בדם.
  4. הזמן המומלץ לאכילה: במהלך היום בין הארוחות. שוב, רצוי ללוות את אכילת הפירות באגוזים, שקדים או יוגורט. ניתן גם לאכול את הפירות בסיום ארוחה גדולה לטובת ספיגה איטית של סוכר הפרי.
ענבים, צילום: אסף קרלה

ערכים תזונתיים ואחסון

פירות הקיץ אינם רק טעימים אלא גם מהווים מקור מצוין לוויטמינים ומינרלים חשובים:

  • אבטיח, למשל, מכיל ויטמין A ו־C ותכולת הנוזלים הגבוהה שבו עוזרת לריענון הגוף בקיץ. מומלץ לשמור במקרר כשהוא חתוך, עטוף היטב, ולא יותר מ־3–4 ימים.
  • מלון, מספק גם הוא ויטמין C ואשלגן והוא מהווה בחירה נהדרת למי שמחפש לאכול פרי קליל, מרענן ולא מכביד.
  • שזיפים טריים, מספקים ויטמין C וסיבים תזונתיים, וניתן לשמור אותם במקרר למשך מספר ימים. כשהם מיובשים, שזיפים מחזיקים מעמד זמן רב, אך ריכוז הסוכר שבהם גבוה יותר.
  • ענבים, הם אחד הפירות הנוחים ביותר לצריכה - פשוט לשטוף ולאכול. הם עשירים בוויטמיני C ו- K ונשמרים היטב במקרר למשך כשבוע.
מלון, בחירה מעולה,

אם אתם מחפשים פרי קיץ מרענן עם יחס טוב בין נפח לכמות הסוכרים (פחמימות) – מלון הוא בחירה מעולה. הוא דל יחסית בקלוריות, עשיר במים, משביע ונעים לאכילה גם כקינוח וגם כחלק מארוחת ביניים קלה.

בפעם הבאה שאתם פותחים את המקרר בחום של הקיץ הישראלי - קחו לכם פרי, אך עשו זאת עם מחשבה. קיץ בריא וטעים!

כותבת המאמר היא לירז יעקובי, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...