בסוף השבוע האחרון נרשם רגע היסטורי בעולם הקולינריה: ארגון אונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, הכריז כי המטבח האיטלקי יוכר כ"מורשת תרבותית בלתי מוחשית של האנושות". ההכרה מעניקה למטבח האיטלקי מעמד רשמי כנדבך מרכזי בתרבות העולמית, בזכות תרומתו רבת השנים להיסטוריה, לחברה ולזהות הקולינרית הגלובלית.
על פי נימוקי ההחלטה, המטבח האיטלקי אינו רק אוסף של מתכונים אהובים, אלא מערכת תרבותית שלמה הכוללת ידע מסורתי, אומנות כפרית והיסטוריה חברתית. מדובר ב"מיזוג חברתי ותרבותי של מסורות קולינריות", כזה שנשמר ומועבר מדור לדור - המטבח הביתי ועד למסעדות המשפחתיות.
תהליכי ייצור עתיקים, ובהם ייצור גבינות, יינות ושמן זית, ממשיכים להתקיים בשיטות מסורתיות, תוך איזון עדין בין חדשנות לבין נאמנות למקור. ההכרה של אונסק"ו נועדה לא רק להוקיר את העבר, אלא גם לעודד הגנה על המורשת הקולינרית, לקדם חינוך קולינרי ולתמוך ביצרנים מקומיים - אלה שמרכיבים את ליבת המטבח האיטלקי כבר מאות שנים.
לדברי שי אלון, מייסד ובעלים של רשת המסעדות האיטלקיות "פיורי", המתמחה באוכל איטלקי מסורתי, ההכרה הבינלאומית משקפת ערכים עמוקים הרבה מעבר לטעם.
"המטבח האיטלקי מבוסס על פשטות, חומרי גלם טריים, חקלאות מקומית ושיטות הכנה מסורתיות - שילוב שיצר זהות קולינרית ייחודית ואהובה בכל העולם", הוא מסביר. "מאכלים איקוניים כמו פסטה, פיצה, ריזוטו, גבינות משובחות ושמן זית איכותי הפכו לסמלים תרבותיים שחוצים גבולות ומקרבים בין אנשים ועמים".
לדבריו, המטבח האיטלקי מחזק תחושת קהילה, מעמיק קשרים משפחתיים ומעביר ידע קולינרי בין דורות. "זהו מטבח שמקדש עונתיות, איכות וחומרי גלם טובים, והוא נתפס לא רק כאומנות בישול – אלא כביטוי חי לזהות, לשייכות ולחום אנושי".
אחד הביטויים המזוהים ביותר עם המסורת הזו הוא מוסד הטרטוריה - המסעדה האיטלקית הביתית והעממית. "בטרטוריה המתכונים עוברים מדור לדור, והאוכל מוגש בפשטות חמה ומשפחתית", אומר אלון. "זהו מוקד חברתי בקהילה המקומית, מקום שבו מסורת, זהות ואהבה לאוכל מתלכדים לחוויה תרבותית שלמה - הרבה מעבר למעשה הבישול עצמו". על רקע העלייה בצריכת מזון מהיר באיטליה, ההכרזה של אונסק"ו נתפסת כהזדמנות משמעותית לחיזוק המסעדות המשפחתיות והשימור הקולינרי.
גם הפסטה הטרייה זוכה למקום של כבוד בהחלטה. "פסטה שמוכנה מדי יום במטבחים המסורתיים של איטליה מדגימה היטב את המצוינות שהפכה את המטבח האיטלקי למורשת עולמית", מסביר אלון. "המרקם הרך והאלסטי, היכולת לספוג רטבים והטעמים הנקיים – כל אלה יוצרים חוויה מדויקת ועשירה יותר מהפסטה היבשה. היא מבטאת את החשיבות של עבודה ידנית, חומרי גלם טריים ותהליך הכנה מוקפד".
ההכרה במטבח האיטלקי כמורשת עולמית מדגישה את עומק התרבות, האיכות והמסורת – ערכים שמצאו בית חם גם בישראל. גם כאן יכולים חובבי הקולינריה ליהנות מפסטות טריות, חומרי גלם מובחרים וטרטוריות שמבקשות לשמר את הרוח האיטלקית האותנטית, בדיוק כפי שעשו באיטליה במשך מאות שנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
