לא ליד תפוחי אדמה: כך תאחסנו שום ובצל בצורה הטובה ביותר

המרכיבים שהופכים כמעט כל תבשיל לטוב יותר נוטים להתקלקל בסביבה לא נכונה • האם כדאי לאחסן במדף מתכת או בכלל במקרר? • אם תשמרו עליהם טוב, הם יישארו טריים ותקינים לאורך זמן

מכילים תרכובות גופרית פעילות אשר עשויות להאט את התפתחותם של תאים סרטניים. שום ובצל. צילום: המחשה - מידג'רני

שום ובצל הם אולי שני המרכיבים השימושיים ביותר במטבח. הם מוסיפים עומק, טעם וניחוח כמעט לכל תבשיל - אבל לא פעם קורה שכשמושיטים יד לשן שום או לבצל, מגלים שהם נבטו, התרככו או פשוט התקלקלו. איך מונעים את זה? לפי האתר של מרתה סטיוארט, מסתבר שאחסון נכון עושה את כל ההבדל.

שני המרכיבים הללו, שום ובצל, שייכים למשפחת האליום (Allium) שכוללת גם עירית, כרישה ושאלוט. הנביטה, מסבירים מומחים, היא תהליך טבעי - זו דרכם של הצמחים להתחיל מחזור חיים חדש. חשיפה לחום, אור או לחות "מעירה" את הבצל או השום וגורם להם לנבוט.

השפית אן זיאטה מהמכון לחינוך קולינרי בניו יורק מסבירה כי שום ובצל מנביטים באופן טבעי, אך "כשזה קורה, טעמם נעשה מריר ובלתי נעים". לדבריה, ניתן לאכול אותם, אך עדיף להסיר את החלקים שנבטו - כמובן כל עוד אין סימני ריקבון.

תפוחי אדמה לצד בצלים זה לא רעיון טוב, צילום: Getty Images

אז איך עושים את זה נכון?

הכלל החשוב ביותר: שום ובצל אוהבים חושך, יובש ואוויר. יש לאחסן אותם במקום מאוורר, קריר ויבש כמו מזווה חשוך או מדף פתוח במטבח, אך לא ליד תנור או מקור חום.

"אני מאחסנת אותם על מדף מתכת במרתף, עם מרווח אוויר בין כל ראש שום או בצל. זה מונע עובש והתפשטות ריקבון", מסבירה ליז ג'ורג'יאן, חקלאית מקונטיקט.

אם אין מרתף, גם סלסלה פתוחה או שק רשת יתאימו, העיקר שהמקום לא יהיה אטום ולא יילכדו בו אדי לחות. חשוב להשאיר את הקליפה היבשה (כמו נייר דק) שעליהם, משום שהיא מגנה עליהם ומאריכה את אורך חיי המדף שלהם.

ולגבי שום ובצל טריים, הסיפור קצת אחר: אותם יש לייבש ("לרפא") לפני אחסון ממושך. התהליך נמשך כמה שבועות, עד שהקליפה מתייבשת לחלוטין והגבעולים מתקשים. בזמן הייבוש אסור לשטוף או לגזור את השורשים והגבעולים, אלא רק לנקות בעדינות לאחר הסיום.

לא ליד פירות או תפוחי אדמה

שום, בצל ושאלוט מפרישים אתילן - גז שגורם למזונות אחרים כמו תפוחי אדמה, תפוחים, בננות ומלונים - להבשיל ולהתקלקל מהר יותר. בנוסף לריקבון, אותם מזונות עלולים לספוג את ריח השום והבצל, לכן יש לאחסן אותם בנפרד.

בשום פנים ואופן לא לשים במקרר - אלא אם כן הם קלופים, צילום: Getty Images

ומה עם מקרר? ובכן, לא לשום ולא לבצל שלמים יש מקום במקרר - הקור והלחות דווקא גורמים להם להתרכך ולהירקב מהר יותר. עם זאת, שום או בצל קלופים כן כדאי לשמור בקופסה אטומה במקרר עד כשבוע.

אם קניתם כמות גדולה מדי, תוכלו לייבש אותם בתנור חמים או במייבש מזון, לטחון ולקבל אבקת שום או בצל ביתית, שמחזיקה חודשים.

סימן שזה מקולקל

בצל או שום בריאים יהיו מוצקים ויבשים. אם הם רכים, רטובים, בעלי כתמים כהים או ריח חריף - זה הזמן להיפרד מהם.

"מומלץ לבדוק אחת לשבוע את מה שאוחסן", אומרת ג'ורג'יאן. "כך תוכלו להבחין אם משהו נבט, התרכך או התקלקל ולהשתמש בו בזמן או לזרוק לקומפוסט".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר