המלפפון הפריך והמרענן הוא מרכיב קבוע בסלטים, קוקטיילים ומנות פסטה. הוא משתלב נהדר במגש ירקות או באיזה נשנוש לילי קליל ובריא. אבל מאחורי הירק הצנוע הזה מסתתרת רגישות רבה, ובאופן מפתיע, הוא בכלל מוגדר פרי.
הביטוי האנגלי "cool as a cucumber" אולי נשמע כמו עצת אחסון טובה, אבל בפועל - המלפפון שבמגירת הירקות שלכם לא נשמר זמן רב כפי שהייתם מצפים, נכון? מסתבר שיש דרך לשמור על המלפפון במצבו האידיאלי לאורך זמן.
האם צריך לשמור מלפפונים במקרר?
לא משנה אם מדובר במלפפוני סלט, אנגליים, פרסיים, יפניים או קטנים - כולם חשופים למה שמכונה "פגיעת קור", כך מסביר טרבור סוסלו, לשעבר סגן נשיא לבטיחות מזון באיגוד השיווק לתוצרת חקלאית לאתר "allrecipes". המשמעות: כששומרים אותם במקרר יותר מכמה ימים בטמפרטורה הביתית הרגילה (כ-37-40 מעלות פרנהייט, כלומר כ-2-4 מעלות צלזיוס), המלפפונים מפתחים אזורים רכים, שקעים ואף ריריות.
מלפפוני סלט, הזן הנפוץ בסופרמרקטים, מצופים לעיתים בשכבה דקה של וקס מאכל או חומרי הברקה. חומרים אלו מקטינים את איבוד המים ומאריכים את חיי המדף בכמה ימים. לכן, כמה ימים במקרר לא יזיקו להם, ואף יעשו טוב במיוחד למלפפונים מזנים דקים ועדינים יותר, כמו פרסיים או מלפפוני נשנוש קטנים.
איך הקור משפיע על המלפפון?
לאחר יותר מחמישה ימים במקרר, המלפפונים נעשים רכים ולא אטרקטיביים. גם אפליקציית FoodKeeper של ה-USDA ממליצה לצרוך אותם בתוך 4-6 ימים לשמירה על איכות וטריות.
חלק מהמלפפונים בסופר נארזים בניילון דק מחורר, שמסייע להפחית התייבשות ולשמור על גמישות. מחקרים הראו כי מלפפון "חשוף" עלול לאבד עד 3% ממשקלו עקב איבוד מים, והאריזה מסייעת להגן עליו מנזקי קור וקלקול.
לעומת זאת, מלפפונים מהשוק או מהגינה הביתית נשמרים לרוב עד 10 ימים במקרר, מסביר סוסלו. עם זאת, אם מוציאים אותם מהמקרר ומחזירים שוב - הם חשופים יותר לפגיעת קור.
טיפים לאחסון נכון של מלפפונים
למרות רגישותם לקור, המקרר הוא עדיין המקום הטוב ביותר לאחסן מלפפונים. בטמפרטורת החדר הם יחזיקו מעמד רק ליום-יומיים. הפתרון: שימרו אותם בחלק החם יחסית של המקרר - בקדמת המגירה, רחוק מגופי הקירור. מומלץ להשתמש בהם בתוך חמישה ימים.
כדי למנוע ייבוש של מלפפון פרוס, אחסנו בקופסה אטומה, מכוסה במים, ושימו במקרר עד שבוע.
כבישה היא פתרון מצוין לשאריות, ומבטיחה שהמלפפון יישאר פריך.
הקפאה היא גם אפשרות: שוטפים ומייבשים, מכניסים למיכל אטום ומקפיאים עד שלושה חודשים. עם זאת, מלפפונים קפואים לא ישמרו על פריכותם, ולכן מתאימים יותר למרקים קרים (גספאצ'ו) או לשייקים.
