מהמטבח לשדה הקרב: מסעדנים מספרים על ההתמודדות עם המלחמה

מלחמת "חרבות ברזל" גבתה מחיר כבד מעסקים קולינריים בישראל, שהחליטו לנתב את העשייה לטובת האזרחים והכוחות בחזית • מארוחות חמות למפונים ועד סיוע לחקלאים - אין כמו הרוח הישראלית

הג'ירפות. צילום: יונתן בן חיים

בין שוק הכרמל ללונדון, מהמושב ועד לעיר הגדולה משם של עסק שהגיע מבדיחה פרטית בטיול אחרי צבא ועד מסעדה מדוברת בכל העולם - ישנם עסקים כחול לבן שמסמלים את החוזק, החיבור והיצירתיות הייחודית שהיא הכי ישראלית. לכל אחד סיפור משלו על מחויבות, חברות והדרך שבה עמדו בפני אתגרים, ולכולם מכנה משותף אחד - הסיפור הישראלי.

אורבן ג'ירפה: שלושה חברים, אלף מארזים ולב אחד גדול

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Jonathan Ben Chaim (@jonathan_ben_chaim)

הסיפור של אורבן ג'ירפה מתחיל בחברות אמיצה: איתי ונדב הכירו בילדותם במשחקי כדורסל, ובטיול שאחרי הצבא אספו אליהם את אורי. כשמדריך מקומי בבוליביה כינה את נדב "ג'ירפה", הם ידעו שיום אחד יעשו עם זה משהו גדול. היום, חמש שנים אחרי, הם מחברים בין אהבתם לאוכל ולאנשים עם סיורי אוכל שוקיים בגובה העיניים – או יותר נכון, בגובה ג'ירפה – ומציעים מארזים קולינריים מכל קצוות הארץ.

מאז תחילת המלחמה, הם החלו לשלב במארזי המתנות שלהם מוצרים מיצרנים וחקלאים מאזורים שנפגעו מהמצב, כמו העוטף והצפון. בשיתוף פעולה עם לקוחותיהם, הם הצליחו לשלוח אלפי מארזים לאנשי הצפון והדרום, והמשיכו לפעול כחברה תומכת ומחוברת, גם בזמנים הקשים ביותר. בעיניהם, זו הדרך הכי ישראלית שיש להחזיר לקהילה. "אנחנו אולי לא מסעדנים אבל אנחנו מאמינים באירוח, באנשים, ובאוכל שמקרב לבבות. והיום – אולי יותר מתמיד – צריך להחזיק חזק ולהמשיך לייצר טוב".

קלארו: מוסד קולינרי עם לב שמתרחב עד ללונדון

חלל אירוח מרשים. קלארו לונדון, צילום: Dominika Radomska

קלארו, מסעדת השף של רן שמואלי, פועלת מעל לעשור במבנה טמפלרי לשימור בלב תל אביב. עם השנים הפכה למוסד קולינרי מוכר בזכות תפריט ים-תיכוני עונתי עם סטנדרטים בלתי מתפשרים. בשנה האחרונה היא התרחבה גם ללונדון. ומה יותר ישראלי מלהפיץ את הבשורה הקולינרית האהובה גם בלונדון?
ובכל זאת, מאז אוקטובר 2023, קלארו נאלצה להמציא את עצמה מחדש – לא כמותג, אלא כקהילה.

בתקופת הלחימה, חלק ניכר מהצוות גויס למילואים. למרות זאת, המקום המשיך לפעול – הן כמסעדה והן כמרכז לוגיסטי: עובדים, חברים, מתנדבים וזרים מוחלטים התאספו בחלל המסעדה, בישלו, ארזו ושילחו ארוחות חמות לאלפי חיילים ומשפחות שפונו מבתיהן. העבודה לא הייתה פשוטה – נפשית או תפעולית – אבל רוח הצוות והאמונה בחשיבות האסקפיזם עמדו במרכז.

"בימים כאלה", הם אומרים שם, "צריך לזכור להוקיר כל לקוח וכל עובד. לא לקחת כלום כמובן מאליו. מסעדה היא לא רק מקום שמבשלים בו – היא מקום שמחבר, שמעניק, שמרפא".

חנד'לה: מלול לשקשוקה מפורסמת

     

View this post on Instagram

           

A post shared by handle חנדלה (@hendale_rest)

במושב גבעת ח"ן, בלב השרון, מסתתר סיפור ישראלי אמיתי. לול עופות ישן, שעם השנים הפך לעסק לא משתלם, הוסב למסעדה כפרית שמגישה אוכל פשוט, מקומי וטעים. את השם "חנד'לה" כבר מכירים חובבי השקשוקה – בעיקר זו הירוקה, עם התרד, שהפכה למנת הדגל.

כמו שאר התחום, גם חנד'לה מתמודדת עם אתגרים שהמציאות בישראל מביאה איתה ובכל זאת, המסעדה נשארת פתוחה, יום אחר יום, באמונה שהלקוחות עוד יחזרו והם חזרו. אחד הרגעים המרגשים בתקופה הזו היה הם מספרים, כשאחת התצפיתניות השבות מהשבי בחרה להגיע למסעדה עם משפחתה, רגע שריגש את כל הצוות.

את כל העסקים האלה, ועוד רבים אחרים, תוכלו למצוא ב־ BUYME.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר