השנה יצא שיום העצמאות נופל על אותו תאריך של יום הפועלים - ה-1 במאי. אז לכבוד כך ולכבוד 77 שנות המדינה, החלטנו לאגד לכם רשימה של 7 מסעדות פועלים מעניינות וטעימות במיוחד שלגמרי שווה לכם להכיר. מה שנקרא, לגזור ולשמור.
View this post on Instagram
קפה גלידה יונק, חיפה
מסעדה רומנית שהתחילה בכלל כמפעל גלידה ונולדה פחות או יותר יחד עם המדינה, ב-1948. אי שם בשנות החמישים היא החלה להגיש לצד הארטיקים והגלידות גם מאכלים רומנים, ורק בשנות השמונים השלימה את המהפך והפכה למסעדה על מלא. היום כבר לא תמצאו שם לא גלידות ולא קרטיבים אלא רק אוכל רומני טוב. אבל השם דבק, וכשאומרים ״נלך לגלידה ביונק״ ברור לכולם שהכוונה לסטייק. ולא סתם סטייק כי אם מבחר מכובד של סטייקים, המבורגר, קבב, חלקי פנים, ועוד מנות בשר מתפארת הגריל הרומני. לצד כל מנות הפתיחה המתבקשות, איקרה, חצילים, חמוצים, כבד קצוץ, ואפילו רגל קרושה ודג מלוח.
יש כאן גם תפריט אלכוהול מכובד, כזה שעושה שמח בלב וגם עוזר להתמודד עם כל השומן הטוב הזה. המחירים לעיקריות נעים בין 60 ל-140 שקלים למנה הכי יקרה בתפריט, כשקבב עולה כאן 15 שקלים ליחידה, ציפס 25 שקלים וכל מנות הפתיחה בין 25-30 לאחת. מסתמן שלא רק השם אלא גם המחירים נשארו בעידן הגלידה.
יונק
קיבוץ גלויות 23 חיפה
ראשון עד חמישי 11:30 עד 21:00, שישי 11:30 עד 17:00
לא כשר
מעין הבירה, חיפה
עוד מקום חיפאי שהתחיל בכלל כמשהו אחד והפך לאחר. מפעל לייצור נקניקים שהוקם בתחילת שנות ה-50 ולאחר כמה שנים שינה כיוון והפך בית מרזח עם מטבח מזרח אירופאי ומאז ועד היום, במשך כבר למעלה משישים שנה, נחשב לאחד ממוסדות הקולינריה של העיר, שלא לומר של הז'אנר. עם שלל סלטים מזרח אירופאים, ואוכל ביתי עשוי לעילא. כזה שנוסעים עד חיפה במיוחד בשבילו: מרקים עשירים, בשרים על הגריל, מעושנים מצוינים, תבשילי בשר ארוכים, מבחר לא קטן של דגים ומאכלי ים, וכמובן, כיסונים. לצד כל אלו, כמתבקש, הרבה מאוד בירות ואלכוהול, כי אוכל מזרח אירופאי שומני ועשיר מאוד אוהב לרדת בגרון עם איזה בירה או וודקה טובים. גם כאן המחירים ידידותיים מאוד. 30 שקלים ל״ערכת סלטים״, 15 שקלים לחמוצים. מרקים ותוספות בין 20 ל-35 שקלים ועיקריות נעות בין 50 ל-140 שקלים לחצי קילו סטייק (ועוד איזה סטייק).
מעיין הבירה
נתנזון 4 חיפה
ראשון עד שישי 10:00 עד 17:00
לא כשר
פינוקי האוכל של כרמל, נתניה
בין הסמטאות הנפתלות של שוק נתניה מסתתרת לה פנינה אחת שממש לא כדאי לפספס, השלט הגדול שתלוי בכניסה המקום לא מצליח להסגיר או להסביר את האוצרות החבויים השוכנים בין כתליו. מדובר במסעדה משפחתית שכבר 30 שנה מגישה כאן מגוון מסחרר של תבשילים טריפוליטאים לפי מתכונים שעוברים אצלה מדור לדור, רובם בבישול ארוך, כולם נמזגים כאן בנדיבות רבה לצלחות מהבילות, חלקם קלאסיים ומנחמים כמו פקיילה, חריימה, מפרום וקוסקוס עננים, וחלקם מאתגרים ועלולים להרתיע כמו מצ׳ומאה - תבשיל חלקי פנים, מעיים, וקיבה ממולאת. אבל כולם טעימים ללא עוררין. לצד המנות החמות תמצאו כאן גם מבחר סלטים מבושלים כמו צ׳ירשי, מסאייר, ממרח פול ירוק, ועוד.
אם להיות פומפוזיים, מדובר בגן עדן לחובבי המטבח הטריפוליטאי ובחוויה אנתרופולוגית קולינרית למי שמעולם לא ניסה אותו לפני כן. מה שנקרא, אם כבר פעם ראשונה, אז כאן. מומלץ להגיע עם אומץ, תיאבון וסקרנות ולתת למשה, הבעלים הנוכחי ובנם של כרמל ועליזה שפתחו את המקום, לבחור עבורכם את המנות. וגם כשאתם כבר מפוצצים, לא לוותר על התה המתוק עם הבוטנים שמוגש כאן לסגירת הארוחה ומסמן שהנה, תם הטקס. לגבי המחירים, נציין רק שהמנה הכי יקרה בתפריט עולה 70 שקלים (לא כולל ספיישלים שמוגשים כאן מפעם לפעם), צריך לומר יותר מזה?
פינוקי האוכל של כרמל
היהלום 5 נתניה
ראשון עד שישי 9:00 עד 17:00
כשר
View this post on Instagram
זורבה פיתות, נתניה
בקצה מגרש חנייה מאובק בעיר מסתתר לו דוכן שכל חובב פיתות שמכבד את עצמו חייב לדגום לפחות פעם אחת (ואז שניה, שלישית ושישית). לפני שניכנס לפירוט מבחר הפיתות המוגש כאן נצרף אזהרת מסע, כנראה שכשתגיעו למקום תיתקלו בתור לא מבוטל, לעיתים הוא יכול לקחת עד חצי שעה ואף ארבעים דקות של המתנה, וכשונאי עמידה בתורים בעצמנו, פה מדובר בהמתנה משתלמת בהחלט, כי בסופה תחכה לכם פיתה עתירת בשר, סלטים, ממרחים וירקות צלויים בגריל שמורכבת בכזאת מיומנות ומקצוענות של שכבות מרקמים וטמפרטורת שנדמה כי צריך להמציא לכבודה תואר מקצועי חדש - אדריכלות פיתה. מנת הדגל כאן היא הפיתה עם בשר האסאדו המפורק (אונטריב) שעובר 20 שעות בישול, ונכנס לפיתה אחרי צלייה על הפלנצ׳ה עם, קחו רגע אוויר - טחינה, עמבה, צימיצורי, סחוג, לימון כבוש, בצל עגבנייה ופלפל שרופים על האש, ולפחות 3 סוגי סלטים. וכן, אפשר לוותר על אחד או יותר מהמרכיבים אם אתם מזא׳נר האני לא חובב ולא אוהב, אבל תקשיבו לנו ואל! כי כל השילוב הזה יחד הוא פשוט חגיגה.
בנוסף תמצאו כאן גם פיתה עם קבב עיראקי נפלא, פיתה עם פרגית, עם כבד צלוי וגם מנה צמחונית של קציצת ״צ׳חלטה״ מעין קציצת ירק עם קישוא וזוקיני ועוד כל מיני ספיישלים משתנים לפי מצב הרוח של אסף ויינשטיין הבעלים ואמן הפיתות. מחירי הפיתות נעים בין 35 ל-55 שקלים וזה אולי נשמע לכם יקר, אבל כשתחזיקו את הפיתה בידיים ותתנו ביס תבינו שזה שווה כל שקל.
זורבה
חנייה בכורכר, יוסף שפרינצק 22 נתניה
ראשון עד חמישי 12:00-16:30
כשר ללא תעודה
חנן מרגילן
אם תשאלו אותנו, מדובר במסעדת הפועלים הכי טובה בארץ, וכנראה גם הבוכרית הטובה ביותר. הרעש וההמולה ששורים במקום, בליל השפות שנשמע בחלל, רעשי המטבח העליזים, הניחוחות שעולים מן המטבח ואפילו התור שאיך שהוא תמיד משתרך בכניסה כמעט בכל שעה של היום, כולם חלק בלתי נפרד מהקסם של המקום הזה. והאוכל, איזה כיף של אוכל. עוד לפני מנות הבשר ויש רבות מהן בתפריט, הכוכבים שלנו הם מרק הדושפרה, המנטי, הדושפרה המטוגן, הצ׳יבורק והאושפלאו (קוראים עלינו שאנחנו חובבי כיסונים?). אם במקרה עוד לא הזדמן לכם לאכול שם, אנחנו מפצירים בכם לתקן את הטעות ובהקדם. מבחינת מחירים, הסלטים כאן נעים בין 10 ל-30 שקלים, המרקים מתומחרים ב=50 שקלים, מנות הכיסונים בין 16 ל=55 שקלים והבשרים בין 36 ל130 שקלים(למנת כבד אווז). לא מאוד זול אבל זה לא מה שיעצור אותנו מלחזור לשם שוב ושוב ושוב.
חנן מרגילן
מסילת ישרים 15 תל אביב
ראשון עד חמישי 11:00 עד 16:30
כשר
עזורה
אי אפשר לכתוב על מסעדות פועלים בלי להזכיר את המוסד הקולינרי המשמעותי הזה. ששוכן בלב שוק מחנה יהודה בירושלים (וגם שלח זרועות לת"א). עזורה נפתחה על ידי עזרא שרפלר ז"ל, עולה מטורקיה ובין הדמוייות הבולטות והמשפיעות על סצנת האוכל הירושלמית, כבר בשנות ה-50. מדובר במסעדת פועלים משפחתית בכל רמ"ח אבריה, שמנוהלת על ידי בני משפחתו של שרפלר. עזורה מאז ועד היום מתמחה בתבשילים מסורתיים מהמטבח העיראקי, הטורקי והכורדי, המתבשלים על פתיליות גז, כפי שנהגו בעבר. בין המנות הבולטות והאהובות ביותר תמצאו: קובה חמוסטה, סופריטו, מג'דרה, ממולאים, קציצות דגים, תבשיל עזורה - חציל קלוי עם בשר טחון וטחינה ועוד מנות רבות ונפלאות.
המחירים נעים בין 45 ל-90 שקלים למנה עיקרית, בהתאם לסוג המנה. ואנחנו מצרפים מראש אזהרת מסע למי שזה יהיה הביקור הראשון שלו שם, תבואו רעבים! כי אין שום סיכוי שתצליחו להימנע מלפתוח שולחן מלא כל טוב. זה פשוט בלתי נמנע.
עזורה
מחנה יהודה 26 ירושלים; מקוה ישראל 1 תל אביב
ראשון עד חמישי 9:00 עד 16:00 שישי 9:00 עד 15:30
כשר
View this post on Instagram
המטבחון של עמוס
המטבחון של עמוס, שנמצא במרכז שכונת הדקלֿ באילת הוא כנראה המודל האולטימטיבי למסעדת פועלים אולד סקול לפי כל ההלכות והכללים. זה מקום של פתיחת שולחן, כזה שבו כל הסלטים נעשים טריים במקום יום יום, ושהסירים שנחים על הכירים במטבח המסעדה מחביאים בתוכם תבשילים ארוכים, מתובלים ומענגים. תשילים כמו חורשט סבזי, בשר ראש עם חומוס, תבשיל מוח מרוקאי, מרקי קובה בשלל וריאציות, קציצות דגים חריפות ומענגות ועד שלל מנות ביתיות עשויות לעילא. לא תמצאו פה תחכום רב, הוד או הדר, וזה בדיוק היופי כאן. כמה פשוט וצנוע כך טעים ונפלא. יש כמובן גם חומוס וטחינה, תוספות צד כמו אורז וקוסקוס וכל שאר החשודים המיידים, אבל אין שום ספק שלב ליבו של המקום הם התבשילים. וגם אין שום ספק שכשתגיעו לכאן גם אתם כמותנו תתקשו מאוד לבחור וכנראה תמצאו את עצמכם מעמיסים מנות בטייק אווי לקחת הביתה או ללוקיישן בו אתם שוהים בביקורכם בעיר. גם המחירים כאן הם די אולד סקול ונעים בין 50 ל-120 שקלים לקילו אוכל כתלות בסוג המנה. מה שבטוח, זה שכל עוד מקומות כמו המטבחון של עמוס ממשיכים להתקיים ולנפק מטבח פועלים משובח ונוסטלגי גם בימים טרופים אלה, עדיין יש בנו תקווה.
המטבחון של עמוס
מרכז מסחרי הדקל, ברנע 48 אילת
שני עד חמישי 11:00 עד 15:30 שישי 9:00 עד 14:00
כשר
