קו החוף של נתניה | צילום: רן אליהו

גלגלי המהפכה בנתניה

פרויקט הקו האדום יוצא לדרך ומשנה את כללי המשחק התחבורתיים של נתניה: מסלול תחבורה ציבורית חדשני, שבילי אופניים ופרויקטים משלימים בהשקעה של מאות מיליוני שקלים • מאחורי המיזם של משרד התחבורה, באמצעות חברת נתיבי איילון ובשיתוף העירייה, עומדים השאיפה להפוך את נתניה למודל של ניידות עירונית מתקדמת ולשיפור איכות חיי התושבים

בשיתוף עיריית נתניה

נתניה היא אחת הערים הבולטות בישראל בקידום תהליכי התחדשות עירונית בצד בנייה חדשה של שכונות חדשות עתירות אוכלוסין. כעת, יוצא בעיר היהלומים לדרך אחד הפרויקטים השאפתניים והמשמעותיים ביותר בתחום התחבורה הציבורית - פרויקט הקו האדום.

המיזם, שבו יושקעו כ־800 מיליון שקלים ואמור לצאת לדרך לקראת סוף 2025, נועד לשרת ולתמוך בתהליכים האורבניים שצוברים תאוצה בעיר, עם הגידול המתמיד באוכלוסייה, העלייה בצורכי התחבורה הציבורית והרחבת מעגל משתמשי הדרך.

בתקופה הקרובה יחל משרד התחבורה, באמצעות חברת נתיבי איילון ובשיתוף עיריית נתניה, בביצוע הפרויקט הכולל סלילת נתיב לתחבורה הציבורית שיעבור בשלב הראשון מצפונה של העיר לדרומה, לאורך שדרות בנימין, שדרות בן צבי ושדרות פנחס לבון, וברחוב הרצל מצומת ויצמן ועד צומת הרכבת. העבודות יתבצעו תוך הכשרת שבילי אופניים וכן שדרוג ופיתוח המרחב העירוני לאורך הציר. בסך הכל ייסללו כ־22 קילומרטים של נתיבי תחבורה ציבורית.

מהירים ויעילים

מדובר בצעד ראשון בתוכנית הכוללת שתתפרש על פני כשלוש שנים, במהלכן ייסללו נתיבים מהירים לתחבורה הציבורית מבלי לפגוע בנתיבים הקיימים כיום, זאת במטרה להקל על התושבים ולאפשר התחדשות עירונית ואת הפיתוח העתידי של העיר.

הקו האדום הוא מיזם אחד מתוך שלושה פרויקטים תחבורתיים חדשניים של משרד התחבורה שאליהם הצטרפה נתניה, אשר נועדו להגביר את השימוש בתחבורה הציבורית ובתחבורה השיתופית וכך להקל על העומס ב"צווארי הבקבוק" של נתניה. בין הפרויקטים - "הנתיבים מהירים", כ־110 קילומטרים של נתיבים מנוהלים ומהירים אשר מוקמים במטרופולין תל אביב, לאורך כביש 20, מראשון לציון, דרך תל אביב ועד לנתניה ובחזרה. במסגרת מיזם זה הוקמו שני חניוני ענק בשפיים ובראשון לציון שיאפשרו חניה ושאטלים ללא עלות ובתדירות גבוהה אל מוקדי התעסוקה, המסחר והבילוי במרכז.

הפרויקט השני הוא תת"ל 65 א', שכולל הוספת מסילות למסדרון החוף של רכבת ישראל והוספת תחנת רכבת שלישית לנתניה. ואל שני אלו, כאמור, מצטרף הפרויקט הנוכחי - הקו האדום - שמוביל משרד התחבורה באמצעות חברת נתיבי איילון.

תחבורת בת קיימא

בחודשים האחרונים הקדימה חברת נתיבי איילון את תחילת העבודות בנתניה, בציר בן צבי, בשל הקמתה של קריית הממשלה ובשל הרצון להגביר את הנגישות למשרדי הממשלה הפועלים בה. כמו כן החלו משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, באמצעות חברת נתיבי איילון ובשיתוף עיריית נתניה, בסלילת שביל אופניים דו סטרי ברחוב איינשטיין ובהמשך - ברחוב סוקולוב (בקטע שבין רחוב עמק חפר לרחוב קמיל הויסמנס) כחלק מפרויקט רשת שבילי אופניים לשדרוג תשתיות ההתניידות בעיר לרוווחת התושבים.

העבודות, שצפויות להימשך כשישה חודשים, יכללו גם חידוש של מערכת התאורה לאורך התוואי, חידוש מדרכות וכביש באזורים נקודתיים בסביבת השביל, תוך שמירה על נגישות בטוחה לבית הספר הלל צור ולמרכז הקהילתי סוקולוב.

פרויקט הקו האדום כולו משתלב בחזון תחבורה בת קיימא, רציפה ונגישה בנתניה, ומהווה נדבך חשוב לקראת הקמת הקו האדום, שיחצה, כאמור, את העיר מצפון לדרום ויחבר בין מוקדי הביקוש המרכזיים שבה באמצעות נתיב תחבורה ציבורית שמאלי.

סלילתו של שביל האופניים כחלק מהפרויקט מהווה חלק מהרחבת רשת השבילים העירונית, ותסייע ליצירת תשתית מודרנית ובטוחה לכלל משתמשי הדרך, בהם הולכי רגל, רוכבי אופניים ונוסעי תחבורה ציבורית.

ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר: "אני מברכת על שיתוף הפעולה שאנו מקיימים עם משרד התחבורה ועם חברת נתיבי איילון וסבורה שפרויקט הקו האדום והכשרת שבילי האופניים, יקלו על העומס התחבורתי בנתניה, יעניקו מענה נכון וראוי למשתמשי התחבורה הציבורית וכן תמריץ נוסף להתפתחותה ולמינופה של העיר".

מפת הקו האדום בנתניה, צילום: (איור) באדיבות עירית נתניה

מרים פיירברג-איכר: "הפרויקט החדש יקל על העומס התחבורתי, יעניק מענה נכון וראוי למשתמשי התחבורה הציבורית וכן תמריץ נוסף להתפתחותה ולמינופה של העיר"

בשיתוף עיריית נתניה

כדאי להכיר