"200 אלף יח"ד חסרות": כך ייפתר משבר הדיור החרדי

בכירי ממשל וענף הבנייה התכנסו לוועידה ראשונה מסוגה על עתיד הנדל"ן במגזר החרדי, בהובלת עיתון "משפחה" חברת "טרא" ונדל"ן מדיה • בין היתר נדונו בוועידה פערים, פתרונות אפשריים ויוזמות חדשניות, לאור הנתון לפיו בעוד עשר שנים יהוו החרדים כחמישית מהאוכלוסייה הכתבה

דנים בעתיד הנדל"ן למגזר החרדי. הוועידה בירושלים. צילום: Gadi Sierra

"תחום הנדל"ן החרדי מהווה אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים, יש בו מקום ליזמות וחשיבה יצירתית ויש כאן חיבור ייחודי בין יהדות העולם והיהדות החרדית, ודוגמה זו ראויה לחיקוי ברבדים נוספים", כך אמר מו"ל עיתון "משפחה" ויו"ר קרן פלאי, אלי פלאי, בדברי הפתיחה לוועידת הנדל"ן החרדי שהתקיימה השבוע בירושלים, בהובלת עיתון משפחה, חברת טרא ונדל"ן מדיה.

הוועידה עלתה לכותרות לא רק בזכות התכנים שנידונו במסגרתה אלא גם בשל העובדה שלראשונה התכנסו שרים ובכירי ממשל, אישי ציבור ונציגי קהילות כדי לדון עם צמרת תעשיית הנדל"ן בעתיד הדיור למגזר החרדי.

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ניפץ כמה מיתוסים במסגרת הוועידה כשגילה כי רק ארבעה אחוזים מהיתרי הבניה שאושרו הינם לאוכלוסייה החרדית, למרות שבפועל נדרשת תוספת של כמאתיים אלף יחידות דיור. "חשיבות נושא הנדל"ן החרדי מתחדדת לאור הגידול הדמוגרפי הצפוי", אמר, "לפי נתוני הלמ"ס, האוכלוסייה החרדית תגדל לכ-2.2 מיליון נפש עד שנת 2035 - כ-19% מכלל הציבור".

נשיא המדינה, חיים הרצוג, אמר בברכתו לוועידה כי "הביטוי הכלכלי של החברה החרדית משמעותי מאוד".

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הכריז במסגרת הוועידה על סיום תוכנית "דירה בהנחה" והחלפתה בגישה חדשה. "התוכנית לא הצליחה להתמודד עם המחירים על אף שהושקעו בה כחמישים מיליארד שקל", הסביר, "יכולנו להשקיע את הכסף הזה בצורה אחרת ולהביא להורדת מחירים בצורה דרסטית".

יו"ר רמ"י, ינקי קוינט, יצא נגד התנהלות משרד האוצר: "חייבים לשמר את התוכנית. אמנם היא לא פתרה את בעיות השוק, אבל אנחנו רואים את מבצעי הקבלנים המשקפים ירידה מסוימת במחירי הדירות".

"ירושלים היא הבשורה"

בפאנל מיוחד שעסק בהתפתחות הנדל"ן בירושלים, בהשתתפות מהנדס העיר, יואל אבן ומנכ"ל דוניץ אלעד, רונן יפו, תואר היקף הפעילות הנוכחי של החברה בבירה, אשר המחיש את הבשורה. "היום אנחנו בונים בהיקפים של כעשרים אלף יחידות דיור, כאשר 60 אחוז מתוכן מתבססות על התחדשות עירונית", אמר יפו.

יונה גרין, מנכ"ל טרא נדל"ן, הציג גם הוא את היקף הפעילות של החברה: "אנו מקדמים יותר מעשרת אלפים יחידות דיור בכל המגזרים, ויש לנו קשר חזק ובולט למגזר החרדי שרואה בהתחדשות פתרון".

רו"ח אילן קורץ, מנכ"ל אקה נדל"ן וקפיטל ג'רוזלם, חברה בבעלות חרדית הפועלת בירושלים למעלה משני עשורים ומתמקדת במשרדים ובדירות יוקרה, הן לחרדים והן למגזר הכללי, אמר: "הקהל שלנו מגיע מחו"ל ומישראל, ובאופן מפתיע גם מגורים ומשרדים נרכשו על ידי חרדים".

עופר פטרסבורג עם מנכ"ל בנק ירושלים יאיר קפלן צילום :Gadi Sierra,

בסיום הפאנל התקיים ראיון עם יאיר קפלן, מנכ"ל בנק ירושלים המתמחה בעולם הנדל"ן, אשר רבע מלקוחותיו נמנה על האוכלוסייה החרדית. "אנו מלווים כמעט 12 אלף יחידות דיור מכל רחבי הארץ עם פוטנציאל גידול", אמר, "הצמיחה האורגנית שלנו גבוהה מזו של המערכת הבנקאית".

בוועידה נחשף סקר מקיף שביצע המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית, ממנו עולה כי רק 11% מהחרדים מצליחים לממן דירה מהון אישי.

אבישי קימלדורף, מנכ"ל שיכון ובינוי, פתח את הפאנל המסקרן בנושא הערים המעורבות כשהציג את האתגרים הקיימים: "יש לנו אתגר של אוכלוסייה מעורבת, וזה דורש 'להפעיל' אנשים ממגוון תרבויות. הרבה דברים טובים קורים במישור הזה".

פרופ' אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ציין כי לתפיסתו, "בערים מעורבות חייבים לשמור על תמהיל של האוכלוסייה".

רונן פלוט, ראש עיריית נוף הגליל, הציג את החזון של עירו כדוגמה להצלחה: "העיר שלנו מורכבת. יש לנו 30 אחוז ערבים, וכחילוני אני קורא לכולם לבוא - גם לחרדים". בהמשך לדברים אמר מיכאל וידל, ראש עיריית רמלה: "עשינו הכל כדי שהחרדים יבואו בלי שאתבקש".

ראש העיר ירושלים משה ליאון, שבה אחוז החרדים גבוה, סיפר בגאווה: "ירושלים המריאה - אנחנו בדרך למאתיים אלף תושבים חדשים. אני מאמין שבתוך חמש שנים נגיע לחמישים אלף יחידות דיור בנויות בפועל".

עו"ד אמנון מרחב, מנכ"ל די.וי אייבורי, הציג כדוגמה את המבנה שזכה לכינוי "הבורג' חליפה הירושלמי" שמוקם במרכז ירושלים ודחה ביקורת לפיה עיר הבירה "מגזימה" בפיתוח ובבנייה: "זו העיר הגדולה ביותר והיא זקוקה לזה. כל תהליך הבנייה כאן הוא ארוך טווח לעשור ויותר. המחירים מדברים בעד עצמם - ירושלים היא הבשורה".

אורן כהן מחברת אורן כהן גרופ, העוסקת בשיווק יוקרה למגזר החרדי מזה 30 שנה, תיאר את השינוי בדפוסי הרכישה: "היום הקנייה היא לא רק של תושבי חו"ל שרוצים דירה לחגים, אלא של אנשים שמתכננים לגור בה ביום מן הימים".

האתגר - הסרת חסמים

במסגרת הוועידה הקימה ISA גרופ, החברה המובילה תהליכי בינוי וייזום של פרויקטים רבים בירושלים ומחוצה לה - ביניהם פרויקט "עיר עולם" בכניסה לבירה - חדר VIP שבו נחתמו עסקאות רבות והתנהלו מפגשי נטוורקינג.

בפאנל "ראשי רשויות – עתיד הנדל"ן בערים החרדיות" עם ראשי הערים החרדיות, אמר שמואל גרינברג, ראש עיריית בית שמש: "כולנו באותה סירה מבחינת ההתפתחות של מוסדות הציבור". יעקב ניצן, מנכ"ל רובי קפיטל, התייחס לנושא ההתחדשות העירונית ולקבוצות הרכישה המגזריות, וציין: "אנו מלווים כיום יותר ממאתיים פרויקטים ברחבי הארץ ועד סוף השנה נלווה גם כ-5,000 יחידות דיור בקבוצות רכישה שבתוכן הציבור החרדי. בפרויקטים מורכבים, השיח המרכזי הוא הסרת חסמים. כשראש עיר (התכוון בדבריו לראש העיר בית שמש) נאלץ להגיש עתירה לבית המשפט העליון נגד המדינה - זה מצביע על חסם רציני וחמור".

יוסי קקון, ראש עיריית צפת, אמר במענה לשאלה כיצד הוא מתמודד עם התחרדות העיר למול התושבים החילוניים, כי "השילוב בין הציבור הכללי לציבור החרדי מאפיין את עירנו ונשמור על זה".

פאנל נשות נדל"ן לראשונה במגזר החרדי צילום: Gadi Sierra,

בפאנל נשים, שאותו הנחתה מזל צ'יפרוט, סמנכ"לית השיווק בעיתון "משפחה" אמרה נחמה בוגין, יו"ר לשכת השמאים, כי "יש לנשים אינטליגנציה רגשית גבוהה, תוך תכנון וניהול מכוון-תוצאה, עם פחות אגו ובמקביל, הן מתאפיינות ביכולות מולטי טאסקינג גבוהות. כל אלה הן תכונות משמעותיות להצלחתן של נשים בתחום, כולל בעולמות הנדל"ן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר