הביקוש למגורים קיים-גם במלחמה

שלום שטרית, מנכ"ל חברת שתית, מספר כי קצב העסקאות אמנם הואט מאז 7 באוקטובר, אך לא נבלם * הוא מדבר על המהלכים הבסיסיים שיש לנקוט כדי להחזיר את שוק הנדל"ן לצמיחה, מאמין שהורדת הריבית חיונית למשק, ומדגיש את חשיבות ההתחדשות העירונית * "הריסת המבנים בדרום ובצפון והעובדה שהממ"ד הציל חיים רבים, הינה ההוכחה למצב הקריטי שבו נמצאים דיירים במבנים ישנים"

פרויקט פסגת גל ירושלים, צילום: (הדמיה) קוביה

בשיתוף חברת שתית

מלחמת "חרבות ברזל" השפיעה על המשק הישראלי מיומה הראשון, כאשר עשרות אלפי אזרחים גויסו למילואים, בתי עסק נאלצו לסגור את שעריהם, פעילותם של מרכזי קניות הוקפאה ופרויקטים בהיקפים גדולים נכנסו למצב המתנה. גם שוק הנדל"ן הושפע מהמצב באופן משמעותי, וחברות הבנייה נאלצו להתאים את עצמן למציאות החדשה כדי להמשיך ולתפקד בשגרת המלחמה.

"אנו נמצאים בימים קשים לכל עם ישראל וחווים פגיעה קשה בכל ענפי השוק", אומר שלום שטרית, בעלי ומנכ"ל שתית, מחברות הבנייה, היזמות והביצוע המובילות בארץ, "ההאטה הכלכלית הנובעת מהמצב הבטחוני והמצב האישי של תושבי המדינה, לצד אי הוודאות והציפיה לרגיעה ביטחונית, משפיעה על התחזיות העתידיות ותלויה מאוד באופן שבו תתפתח המלחמה. השינויים הכלכליים יחייבו את כל המגזרים להשקעה רבה בשנים הקרובות, כל אחד בתחומו יאלץ להיות יצירתי וגמיש כדי לייצר צמיחה. באופן ברור ומיידי, שוק הנדל"ן הוא בין הראשונים שמושפע ישירות מהמצב הנוכחי".

שטרית מספר כי אם בימים הראשונים, לאחר מתקפת הטרור של 7 באוקטובר, הייתה עצירה כמעט מוחלטת במשרדי המכירות של החברה, הרי שבתוך כשבוע ניתן היה לראות התעוררות: "גם בתקופת המלחמה אנשים מביעים התעניינות בדירות חדשות, תוך דגש על נושא הממ"ד וחוזק המבנה.

פרויקט TRE בטירת כרמל, צילום: (הדמיה) 3D

אנו רואים במשרדים מתעניינים חדשים, חלקם אפילו חיילים במדים. נסגרות עסקאות חדשות, דירות ומשרדים ממשיכים להימכר - אמנם בקצב איטי יותר, אבל לא ברמה של בלימה מוחלטת. בסופו של דבר הביקוש למגורים קיים, זהו צורך בסיסי של כל אחד. מדובר בביקושים כבושים שהצטברו בתקופה האחרונה בעקבות המלחמה ובעקבות עליית הריבית במשק. להערכתי, הביקושים הללו יתפרצו בבת אחת".

תמריצים ודחיית תשלומים

כדי להחזיר את שוק הנדל"ן לפעילות ולצמיחה בנסיבות הקיימות, מסביר שטרית כי יש הכרח לבצע כמה מהלכים בסיסיים: "ראשית - הורדת הריבית. הריבית הינה גורם מפתח בהתנהלות שוק הנדל"ן.

מדובר בהשפעה על כל משקי הבית באמצעות גובה החזרי המשכנתאות שאותן נטל הציבור. הריבית הגבוהה מעמיסה מאוד וגורמת לחשש מצד רוכשים מלקיחת ההתחייבות לטווח רחוק וחששות מהעתיד, לפיכך, אין ספק שהורדת הריבית 'תחמם' בחזרה את השוק.

"בנוסף לכך, הממשלה תצטרך לתת תמריצים ליזמים כדי להקל בעלויות לקראת תחילת בנייה וכדי לעודד יזמים וקבלנים להיכנס בתקופה של אי ודאות להתחייבויות גדולות ומשמעותיות. מדובר בתמריצים כגון דחייה בתשלום בגין קרקעות במכרזי רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) פטור מהיטל השבחה, ועוד."

"נושא נוסף שיש בו צורך הוא דחיית תשלומי מיסים וחשבונות לגורמים פרטיים ולעסקים קטנים ובינוניים, ללא קנסות וללא הצמדות. אנשים רבים יצאו לחל"ת, אחרים בשירות מילואים ארוך, ובכלל ישנם ענפים שלמים שנפגעו כמו ענף התיירות, המסעדנות והפנאי.

לחלק גדול מהאנשים ובעלי העסקים אין תזרים מזומנים וקיים קושי משמעותי בביצוע תשלומים. הקלה בביצוע תשלומים תחזיר את תחושת הוודאות והיציבות הכלכלית. לבסוף, ואולי חשוב מכל, קיים צורך במתן הטבות מיידיות לחיילים אשר עושים לילות כימים בהגנה על המדינה. המגזר הזה לא טופל מספיק, וכעת יותר מתמיד, צריך להפנות משאבים ולייצר עבורם תנאים והטבות משמעותיות שיאפשרו להם לרכוש דירה".

שלום שטרית מנכ"ל שתית, צילום: סם יצחקוב

חברת שתית מקבוצת ש.שטרית בע"מ, ביצעה בעשור האחרון יותר מ־550 פרויקטים ברחבי הארץ הכוללים בנייה ציבורית וקבלנית, ייזום פרויקטים, התחדשות עירונית ועוד. המנכ"ל שטרית מדגיש כי בשעה שדנים בהחזרת שוק הנדל"ן לפעילות וצמיחה, אי אפשר להימנע מדיון בהסרת חסמים בתחום הרישוי וההיתרים בהתחדשות עירונית כדי לאפשר בנייה מהירה יותר.

"בייחוד בימים אלו של מלחמה וצורך אמיתי בבנייה חדשה עם חדרי ממ"ד", הוא אומר, "אנו רואים נחיצות אמיתית בביצוע פרוייקטים בהתחדשות עירונית.

הריסת המבנים בדרום ובצפון והעובדה שהממ"ד הציל חיים רבים, הינה ההוכחה למצב הקריטי שבו נמצאים דיירים במבנים ישנים. הבניה החדשה תספק לדיירים המפונים בתים חדשים ובטוחים ותאפשר לזוגות צעירים ומשפרי דיור לרכוש בתים חדשים במחירים שפויים ובמיקום אטרקטיבי. ולכן אנחנו ממשיכים לתכנן לבנות ולפתח פרויקטים בהתחדשות עירונית בכל הארץ".

בשיתוף חברת שתית

כדאי להכיר