במשך שנים דנו ה כלכלנים בישראל על עתיד תעשיית המזון הישראלית. עד כמה צריך להסתמך על יבוא ועד כמה צריך לסמוך על הייצור המקומי. נכון, אין תשובה חד-משמעיץ בדיון הזה אבל כדאי לשים לב להישג הגדול של תעשיית המזון הישראלית במהלך המלחמה עם איראן. השורה התותונה היא ש-90% מהצריכה הישראלית סופקה על ידי התעשיה המקומית וזה כבר הישג גדול למפעלים שהמשיכו לעבוד תחת גם של טילים בליסטיים.
בתום המלחמה עם איראן ערך איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים בדיקה על התעשיה המקומית, הרציפות התפקודית שלה והיכולת לעמוד באתגרי קיצון כמו שעברה מדינת ישראל בשבועות האחרונים.
מהנתונים עולה כי במהלך מבצע "עם כלביא" שמרו מפעלי המזון הישראלים, קטנים כגדולים על שיעור אספקת מזון של למעלה מ-90% מהתצרוכת בשגרה, למעט חוסר נקודתי שנרשם ביום פתיחת המבצע (13.6). אספקת המזון הסדירה הובטחה בכל רחבי הארץ, לרבות אזורים תחת אש, זאת הודות למאמץ משולב של אלפי עובדים, מנהלים ותשתיות ייצור הפרוסות מצפון ועד דרום.
על פי הנתונים, מפעלי המזון החברים באיגוד האחראים ליותר מ-85% מהייצור המקומי של מזון המשיכו לפעול לאורך כל ימי הלחימה, תוך שמירה על תפוקות גבוהות ורציפות אספקה. למרות גיוס נרחב של אנשי מילואים, הצורך להמשך עבודה תחת התראות, אזעקות וטילים וחסמים רגולטוריים שונים, כ-80% מהעובדים במפעלי המזון החיוניים וכ-65% במפעלי מזון האחרים התייצבו לעבודתם והמשיכו לייצר מוצרי מזון לאזרחי ישראל גם במהלך המבצע.
הרציפות התפקודית נשמרה על אף אתגרים אדירים שכללו גיוס משאיות לצרכי צה"ל, מחסור בחומרי גלם עקב צריכה מוגברת ותיעדוף כוחות הביטחון, צמצום אספקה שוטפת עקב הימנעות חברות ספנות ותעופה מהגעה לישראל, הצורך במיגון לעובדים כתנאי להמשך הייצור ועוד.
באיגוד המזון מתריעים כי על אף עמידת התעשייה, פגיעה בתעשיית המזון הישראלית עלולה לפגוע בביטחון המזון לאזרחי ישראל בעתיד. לאור הממצאים, איגוד המזון קורא לממשלת ישראל לקדם את תוכנית משרד החקלאות וביטחון המזון אשר הוצגה ערב המבצע וכוללת יעד לייצור מקומי של לפחות 75% מהמזון הארוז בישראל ו-85% מזון המבוסס על תוצרת חקלאית, הרחבת מדיניות מלאי החירום כך שתכלול גם חומרי גלם לתעשיית המזון והקמת מנגנון ממשלתי אחד שירכז את תחום ביטחון המזון בישראל.
אביב חצבני, מנהל איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים: "גם תחת אש ובמצב של מחסור חמור בתשתיות וכוח אדם, תעשיית המזון הישראלית עמדה במשימה וסיפקה באופן רציף מזון לכלל אזרחי ישראל. הנתונים מדברים בעד עצמם, תעשיית המזון הישראלית היא משאב אסטרטגי שיש להבטיח את קיומו וחוסנו. רק תעשיית מזון מקומית חזקה, יציבה ומבוזרת, תבטיח את ביטחון המזון של אזרחי ישראל בשגרה וביתר שאת במצבי חירום".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
