ירידה של 7% בהיתרי הבנייה

רק 39 אלף היתרים ב-9 חודשים - אלה נתוני שלושת הרבעונים הראשונים של 2020. יש ערים שדווקא הצליחו לעלות

צילום: Envato Elements // הוצאת היתר. מתהליך מורכב למשימה בלתי אפשרית ,
צילום: Envato Elements // הוצאת היתר. מתהליך מורכב למשימה בלתי אפשרית

הוצאת היתר בנייה היא תהליך מורכב גם בימי שגרה, אבל במצבנו הנוכחי זו ממש יכולה להיות משימה בלתי אפשרית. למרות הקורונה, יש רשויות שדווא הצליחו לעלות את היקף היתרי הבנייה, אפילו כשמשווים רק שלושה רבעונים של 2020 לכל שנת 2019.

שר הפנים, אריה דרעי, חתם בימים אלה על תקנות התכנון והבנייה המתייחסות להליך בקשת היתר בתוכניות על קרקע מדינה. אישור התקנות אמור לקצר את לוחות הזמנים בהליך הבקשה להיתר. מדובר בכ-15,000 בקשות בשנה.

רוצים להישאר מעודכנים כל הזמן? הירשמו עכשיו לניוזלטר של נדל"ן היום

מדברים נדל"ן עם עופר פטרסבורג. האזינו לפודקאסט החדש >>

התקנות החדשות קובעות כי אישור רשות מקרקעי ישראל בהליך הרישוי בשני המסלולים (הליך רישוי ללא הקלות והליך רישוי עם הקלות) יהיה לאחר החלטת הוועדה המקומית. עד כה במסלול רישוי ללא הקלות לא ניתן היה להגיש בקשה להיתר ללא אישור רשות מקרקעי ישראל.

את השפעת המהלך הזה נראה בשנים הבאות. נכון להיום מסתמנת ירידה במתן היתרי בנייה בישראל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

היורדות והעולות

מינואר 2020 ועד סוף ספטמבר ניתנו היתרים לכ-39 אלף יחידות דיור, לעומת יותר מ-55 אלף יח"ד בכל 2019. בהערכה שנתית מדובר בירידה של כ-7%.

כמעט מחצית מסך הדירות שניתנו להן היתרים בתקופה זו היו במחוזות המרכז ותל אביב (25.2% ו-22.8% בהתאמה). ההיתרים בדרום היוו 19.4%, בצפון 12.9%, בירושלים 9.4% ובחיפה 7.9% בלבד.

העיר המובילה מבחינת מתן היתרי בנייה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 היא תל אביב עם 2,844 היתרים, לעומת 4,379 היתרים בכל 2019. אחרי תל אביב מדורגות ירושלים - 2,263 היתרים, רמת גן - 2,140, ראשון לציון - 1,807, אשקלון - 1,784 ורמלה - 1,441.

הערים הבולטות שבהן נרשמה עלייה במתן ההיתרים כבר בשלושה רבעונים לעומת כל השנה הקודמת: יקנעם עילית - 552 היתרים מינואר עד ספטמבר 2020, לעומת 4 היתרים בלבד בכל 2019. אזור - 291 היתרים לעומת 15 בלבד ב-2019. קריית שמונה - 461 לעומת 48. פרדס חנה כרכור - 598 לעומת 70.

עוד בין הערים העולות: במודיעין נרשם זינוק חד במתן ההיתרים - 637 בשלושה רבעונים לעומת 97 בלבד בכל 2019. "להערכתי הרוב המכריע של היתרי הבנייה במודיעין הם בשכונת מורשת, הנמצאת בשלבי תכנון והקמה מתקדמים", אומר רמי צרפתי, מנכ"ל ובעלים של קבוצת רמי צרפתי הבונה בשכונה זו. "השכונה עוברת תנופה חזקה של בנייה ופיתוח וצפויה להכיל בסיומה כ-4,200 יחידות דיור. להערכתי, גם ברבעונים הבאים מספר היתרי הבנייה בעיר יגדל הודות להתקדמות פיתוח השכונה".

ברמלה ניתנו היתרים ל-1,441 יח"ד לעומת 763. באילת 260 לעומת 143. בחולון 1,368 לעומת 824. בטבריה 214 לעומת 137. באשקלון 1,784 לעומת 1,308. ברמת גן 2,140 לעומת 1,869.

בראשון לציון ניתנו 1,807 היתרים לעומת 1,284 ב-2019. לדברי יורם אביסרור, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת אביסרור משה ובניו, הבונה בשכונת הנרקיסים במזרח ראשון לציון: "הנתונים ממחישים עד כמה ראשון לציון מבוקשת למגורים. העיר נמצאת בתנופת בנייה ופיתוח במסגרת פינוי מחנות צה"ל ומעברם לדרום. שכונת נרקיסים, שנבנית על אדמת מחנה צריפין לשעבר, תכלול כ-4,000 יחידות דיור. חלק ניכר מהיתרי הבנייה בתקופה המדוברת ניתנו בשכונה זו".

בין הערים שצנחו במתן ההיתרים ניתן לציין את חריש, שבה לא ניתן ולו היתר בנייה אחד בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020, לעומת 1,705 ב-2019. ברמת השרון ניתנו 26 היתרים לעומת 597. בכפר יונה 60 לעומת 519. בראש העין 43 לעומת 282. ביבנה 208 לעומת 1,201. ברעננה 150 לעומת 851. בבאר שבע 451 לעומת 2,179. בגבעתיים 121 לעומת 522. בחדרה 183 לעומת 662.

חיים פייגלין.  "העירייה קברה את הבנייה" // צילום: כפיר סיון
חיים פייגלין. "העירייה קברה את הבנייה" // צילום: כפיר סיון

בחיפה נרשמה צניחה חדה במתן ההיתרים מ-391 בכל 2019 ל-53 בלבד בשלושה רבעונים הראשונים של 2020.

חיים פייגלין, יו"ר ארגון הקבלנים חיפה והמפרץ: "העיר חיפה אהובה מאוד על תושביה, ומבוקשת מאוד למגורים, אך מקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות בעירייה מתייחסים אליה לגמרי אחרת. לצערי הרב, העירייה הצליחה לקבור את הבנייה בעיר, ומשבר הקורונה אף הגביר את המצוקה. אם ראש העיר לא תעודד את הבנייה ואת הקבלנים שבונים, העיר לא תתפתח, היא תזדקן, קופתה תידלדל והיא תאבד את תושביה ואת עסקיה החזקים לטובת מרכז הארץ".

דן פרנס, מנכ"ל חברת קרסו נדל"ן, מציין כי "הרגולציה הכרוכה היום בהוצאת היתר בנייה מסורבלת ומהווה חסם מרכזי בהגדלת היצע הדיור בישראל. אנחנו רואים היום שבכל הקשור להיתרי בנייה לכל רשות מקומית ולכל גוף שמעורב בתהליך יש דרישות אחרות. גם כאשר יזם עומד בדרישות אז יש שינויים ומטלות שצצות באמצע הדרך. התהליך הזה, בעיקר בפרויקטים של התחדשות עירונית שתהליך קידומם אורך שנים רבות, מהווה אבן נגף.

: דן פרנס. "הרגולציה המסורבלת מהווה חסם" // צילום: לני בן בשט
: דן פרנס. "הרגולציה המסורבלת מהווה חסם" // צילום: לני בן בשט

"משבר הקורונה הקשה עוד יותר על קבלת היתרים. יש אומנם רשויות שהצליחו לעבוד ביעילות, אך להערכתי חלק גדול מההיתרים שהתקבלו השנה מקורם בפעילות שהחלה הרבה לפני המשבר. יש סיכוי שהמשבר ייתן את אותותיו בירידה במתן היתרי בנייה בחודשים הקרובים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר