אחרי החגים: מתכונים לסלטים קלילים

לאחרונה קפצנו מארוחת חג לאחרת, וכשיסתיימו החגים נשוב לאוכל קליל • זה הזמן לסלטים המשלבים פירות וירקות

סלטים מרעננים וקלילים מפירות וירקות העונה, צילום: לירון אלמוג

ימים של תחילת הסתיו מחזירים אותנו אט־אט לשגרת חיינו. עוד מעט החגים של תשרי מאחורינו ושבועות ארוכים של ימי חולין לפנינו, מה שאומר שרצף ארוחות החג הבלתי פוסק יתחלף במתכוני יום־יום. בחודש האחרון זללנו ללא סוף תבשילים, מרקים, מאפים, עוגות ומתוקים, צלי כזה או אחר, תפוחי אדמה מבושלים, מטוגנים, מעוכים לפירה או קלויים לפריכות. במילים אחרות, התרגלנו לאכול הרבה יותר מדי במשך זמן רב מדי.

ובכן, לא עוד. התפר בין שתי העונות משאיר על מדפיו של הירקן השכונתי ובבאסטות בשווקים את אחרוני פירות הקיץ. אפשר ליהנות עוד בחטף מביס עונתי של תאנים עסיסיות, סברסים ארץ־ישראליים, יהלומים של גרגירי רימון, ואפילו שזיפים וענבים. הסתיו מרענן את גזרת הירוקים, משביח את השורשים שהחלו מגיחים עם גשם ראשון, וזוהי הזדמנות פז לשלב בין העונות, לערבב סלטים מרהיבים וקלילים ולהפוך את השבועות הקרובים למיוחדים וטעימים, על אף היותם הימים הרגילים ש״אחרי החגים״.

סלט קיסר ותאנים

החומרים (ל־4 מנות):

√ 2 ראשי חסה רומיין, העלים הבהירים והפריכים בלבד

√ 12 תאנים בשלות

√ 60 גרם גבינת פרמזן

לקרוטונים:

√ 6 פרוסות חלה או לחם ישן

√ מעט שמן זית

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

√ 1 כפית פפריקה מתוקה

לרוטב:

√ 6 כפות שמן זית עדין 

√ 2 כפות חומץ תפוחים

√ מעט מיץ לימון סחוט טרי

√ 1 כפית חרדל משובח (עדיף דיז'ון חלק)

√ 3 כפות מיונז איכותי

√ 2 כפות גדושות גבינת פרמזן מגוררת

√ 3 שיני שום כתושות

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

√ קורט פפריקה מתוקה

אופן ההכנה:

מכינים את הקרוטונים: בוצעים את פרוסות החלה או הלחם לפיסות קטנות, מתבלים בשמן זית ובתבלינים ומפזרים על פני תבנית מרופדת בנייר אפייה.

אופים בתנור בחום של 170 מעלות במשך כ־4 דקות, עד שהקרוטונים זהובים. מצננים.

מכינים את הרוטב: מערבבים היטב את כל המרכיבים עד לקבלת רוטב סמיך ואחיד.

מרכיבים את הסלט: קורעים את החסה לפיסות ומניחים בקערה. קורעים את התאנים לפלחים (אפשר גם לחתוך) ומתבלים ברוטב לפי הטעם.

מעבירים לקערת הגשה גדולה, מוסיפים קרוטונים ופיסות פרמזן ומגישים מייד. 

סלט סברס, פלפל חריף ומוצרלה

החומרים (ל־4 מנות):

√ 8 סברסים קלופים

√ 1 פלפל חריף חתוך לפרוסות

√ חופן עלי תבלין (כוסברה, נענע, אורגנו, בזיליקום)

√ 2 כדורי מוצרלה רכים וגדולים (או 1 קופסה כדורי מוצרלה קטנים)

√ שמן זית לפי הטעם

√ מיץ ליים או לימון סחוט טרי

לפי הטעם

√ מלח לפי הטעםֿ

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

חותכים את הסברס לפרוסות עגולות בעובי של כ־½ ס״מ ומסדרים על צלחת שטוחה ויפה.

מפזרים מעל פרוסות פלפל חריף, עלי תבלין ופיסות מוצרלה (או כדורים).

מתבלים בשמן זית, במיץ ליים או לימון, במלח ובפלפל ומגישים.

סלט כרובית, רימונים ועשבים

החומרים (ל־4 מנות):

√ 1 צרור פטרוזיליה קצוצה

√ 4 עלי קייל חתוכים לרצועות

√ חופן נענע קצוצה

√ 2 ענפי בצל ירוק קצוצים דק

√ 2 כוסות פרחי כרובית טרייה

ולא מבושלת

√ 2 כוסות קינואה מבושלת לפי הוראות היצרן, מצוננת

√ 1 כוס גרגירי רימון

√ שמן זית לפי הטעם

√ מיץ לימון סחוט טרי לפי הטעם

√ מלח לפי הטעםֿ

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

מערבבים את כל מרכיבי הסלט, בודקים תיבול ומגישים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר