דו"ח משרד הבריאות: כל ישראלי חמישי מעשן

נתונים של משרד הבריאות מגלים, כי למרות "ירידה קלה" באחוז המעשנים, מבט על המידע מהשנים האחרונות מלמד כי לא חל שינוי משמעותי

מתוך קמפיין נגד עישון

אחד מכל חמישה ישראלים מעשן (19.8%) - כך מעיד דו"ח חדש של משרד הבריאות שמתפרסם הבוקר (רביעי). הדו"ח מעיד גם על "ירידה קלה" של פחות מאחוז בשיעור המעשנים. הנתונים נכונים בהשוואה ל־20.5% ב־2017 ו־22.5% ב־2016, אך בפועל מדובר בקיפאון בהשוואה לשנים 2014-2015, שבהן היה שיעור המעשנים 19.8%.

יש לציין כי לאחר שנים של מדיניות לא נחרצת, משרד הבריאות הציב יעד להורדת שיעור המעשנים ל־15.5% בחמש שנים.

במשרד הבריאות מציינים כי "רוב מאמצי הגמילה נעשים באופן עצמאי ולא מגיעים לידי ביטוי במספרים אלה", אך מתקשים להסביר את הפער מול הנתונים מהעולם שלפיהם 10% מנסים להיגמל מדי שנה.

במשרד הבריאות מביטיחים כי בחודשים הקרובים יתחיל סוף־סוף לפעול מוקד גמילה טלפוני לאומי חינמי.

מהדו"ח עולה הפער בין ההשקעה של משרד הבריאות בקמפיינים נגד עישון, ששוויו 2.7 מיליון שקלים, להשקעת חברות הטבק, שהוציאו (הנתונים מעודכנים ל־2017) כ־80.75 מיליון שקלים בפרסום, ו־22 מיליון שקלים נוספים הושקעו בפרסום מוצרי סיגריות אלקטרוניות.

עוד עולה כי מחלקת האכיפה במשרד הבריאות ביצעה רק 15 מבצעי אכיפה וטיפלה ב־140 תלונות ציבור. סך הכל הרשויות המקומיות חילקו ב־2018 6,292 קנסות על הפרת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. 

בחודשים האחרונים נכנס לתוקף החוק האוסר פרסום של מוצרי עישון. נוסף על כך, בעוד כחצי שנה יחלו להימכר סיגריות באריזות בעלות צבע אחיד וללא לוגו המוצר.

לאחרונה גם תוקן עיוות המס של הטבק לגלגול, אשר צפוי לתרום להקטנת התחלת עישון בקרב צעירים ולהגדיל את ההכנסות ממסים. משרד הבריאות מכין עבודת מטה בנושא מיסוי סיגריות אלקטרוניות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר