האם פירות יבשים טובים לדיאטה?

אחת לתמיד: מהם היתרונות הבריאותיים של כוכבי ט"ו בשבט וממה יש להיזהר?

צילום: GettyImages // מלאים ביתרונות, אבל יש להשגיח על הכמויות והאיכות. פירות יבשים

פירות יבשים - כל כך טעימים ומתוקים, אך האם הם בכלל בריאים? וממה עלינו להיזהר?

החסרונות:

• פי 5 מהקלוריות בפרי רגיל: יש לזכור שהפירות המיובשים הם פרי לכל דבר, אך ההבדל המשמעותי הוא שהוציאו מהם את המים. כלומר כמות הקלוריות והסוכר בפרי היבש והקטן זהה לכמות שישנה בפרי הרגיל.

לכן ב 100 גרם פירות יבשים יש כמעט פי 5 מכמות הקלוריות והסוכר לעומת 100 גרם פרי רגיל!

דיאטה, אופנה, מתכונים וכל מה שמעניין - עכשיו במדור הלייף סטייל שלנו!

• הם מאוד קטנים, לכן אנו נוטים לאכול מהם יותר מבלי לשים לב: החליפו באותו יום את מנת הפרי הרגילה בפרי היבש, החליטו מראש מהי הכמות שאותה אתם רוצים ולקחו רק אותה. הימנעו לאכול מתוך קערה או שקית, יש קושי רב לשים לב כמה אכלתם בצורה הזו.מנת פרי המכילה כ 50 קלוריות שווה לדוגמא ל: 2 תמרים בינוניים / 4 משמשים / 2 כפות צימוקים / 2 כפות חמוציות. 

• עלולים להכיל חומרים כימיים: על מנת למנוע קלקול וליצור מראה רענן, לא פעם מוסיפים בתהליך הייבוש חומרים כמו גופרית דו חמצנית  SO2 (חומר משמר( E220 , שמן פרפין לבן (להברקה), תמיסה אלקלית ותחליב שמן (ייבוש הפרי). אותם חומרים עלולים להיות מסוכנים בצריכה מופרזת ובריכוזים גבוהים. לדוגמא, גופרית דו חמצנית ( SO2 חומר משמר) עלולה לגרום לכאב ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה (לאוכלוסייה רגישה). למרות שרק חלק קטן מהאוכלוסייה רגיש לכך, מומלץ לשטוף אותם היטב ואף אפשר גם להרתיח- הרתחה תפחית חלק מהחומר המשמר. בנוסף, פירות יבשים אורגניים אינם מכילים תוספים.

היתרונות

פירות יבשים עשירים בסיבים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימקלים שונים (נוגדי חמצון) ולכן רבים ממליצים לשלב אותם בתפריט היומיומי.

טיפול בעצירות: פירות יבשים עשירים בסיבים על כן עוזרים מאוד לעיכול טוב יותר וטיפול בעצירות. תרופת סבתא ידועה לטיפול בעצירות- השרו 2-3 שזיפים מיובשים במים פושרים למשך הלילה, בבוקר על קיבה ריקה, אכלו את השזיפים ושתו את המים שהושרו בהם. 

הפחתת רמת הכולסטרולבמחקר שבוצע בארץ על ידי פרופסור מיכאל אבירם וד"ר חמוטל בורכוב נאורי ופורסם באפריל 2013 נמצא כי פוליפנולים שבתמרים מעכבים את חמצון ה LDL (הכולסטרול "הרע") ואף בתנאי מעבדה מסייעים להרחקת עודפי כולסטרול מדופן העורקים. בנוסף לכך, הסיבים שבפירות היבשים תורמים גם הם להפחתת הכולסטרול.

מניעת יתר לחץ דם: פירות יבשים דלים בנתרן ועשירים באשלגן ולכן מסייעים למניעת לחץ דם. לעומת זאת, לאנשים הסובלים מעודף אשלגן בדם צריכים מומלץ להפחית ואף להימנע מאכילתם.

למה הדיאטה שלכם נכשלת? 

מניעת אוסטאופורוזיס: אוסטאופורוזיס הינה מחלה שבה צפיפות העצם ירודה. פירות יבשים לעומת פירות רגילים עשירים בסידן ומגנזיום. סידן ומגנזיום הינם מינרלים חיוניים לבריאות ותקינות העצם. לדוגמא: כמות הסידן שנמצאת ב 1/3 כוס חלב = לחרוב אחד / 4 תאנים / 4 תמרים. 

מניעת אנמיה: אנמיה הינו מצב שבו ישנה רמה נמוכה של המוגלובין (אחראי להעברת החמצן בגוף) או חסר של תאי דם אדומים . פירות יבשים עתירים בברזל, מינרל חיוני ליצירת כדוריות הדם האדומות וההמוגלובין. עובדה זו חשובה בעיקר לצמחונים והטבעוניים לשם העשרת הברזל בתפריט.

לסיכום, היתרונות הטמונים בפירות יבשים עולים על החסרונות ותזונה נכונה הינה איזון נכון וטוב המותאם לגופכם. 

הכותבת הינה: מיטל שחימוב, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת ולטיפול בהשמנה, מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים.

לאתר של מיטל www.byou.clinic

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר