מחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Ecology and Evolution חשף התנהגות יוצאת דופן בקרב שימפנזים ביער בודונגו שבאוגנדה: השימפנזים משתמשים בצמחים לריפוי פצעים של עצמם ושל אחרים בקבוצה, כך דווח ב-BBC News.
המחקר, שנערך בהובלת ד"ר אלודי פריימן מאוניברסיטת אוקספורד, מתאר כיצד שימפנזים משתמשים בצמחים כ"תרופות טבעיות" לטיפול בפצעים, לא רק עבורם אלא גם עבור בני קבוצה שאינם קשורים גנטית אליהם. התנהגות זו, שנחשבה עד כה כייחודית לבני אדם, מעידה על יכולת אמפתיה ואכפתיות בין פרטים בקבוצה.
"היכולת של השימפנזים להראות אמפתיה ולעזור ללא רווח אבולוציוני מיידי מצביעה על כך שתכונות אלו עשויות להיות מושרשות עמוק באבולוציה של הפרימטים", ציינה ד"ר פריימן.
במהלך המחקר נצפתה שימפנזה צעירה לועסת צמח ומורחת את החומר לעור אמה הפצועה. ד"ר פריימן הסבירה כי השימפנזים משתמשים במגוון התנהגויות לשמירה על היגיינה והחלמה, כולל ליקוק פצעים, שימוש בעלים לריפוד פצעים ומריחת חומר צמחי לעור. "ישנו מגוון התנהגויות ששימפנזים מפעילים כאשר הם פצועים או חולים בטבע כדי לרפא את עצמם ולשמור על היגיינה", הוסיפה.
החוקרים גילו כי השימפנזים משתמשים בצמחים בעלי תכונות אנטיבקטריאליות. מחקר נוסף של צמחי המרפא שנבחרו על ידי השימפנזים עשוי לסייע לפיתוח תרופות חדשות. "השימפנזים שורדים כאן כי הם יודעים כיצד להשתמש במשאבים הטבעיים סביבם לצורכי ריפוי", אמרה ד"ר פריימן.
התנהגות השימפנזים כוללת לא רק טיפול עצמי אלא גם עזרה לאחרים - תופעה המעידה על קיום אמפתיה בטבע. "השימפנזים לא רק עוזרים לקרוביהם אלא גם לחברים שאינם קרובי משפחה גנטית - התנהגות שלא נצפתה קודם לכן אצל בעלי חיים", הדגישה פריימן.
מומחים מעריכים כי התנהגויות אלה עשויות לשפוך אור על שורשי הטיפול הרפואי בתקופה הפרהיסטורית. "המחקר שלנו תורם להבנת השורשים האבולוציוניים של הרפואה והטיפול הבריאותי אצל אבות האדם", סיכמה ד"ר פריימן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו