קליפות ביצים שבורות על שולחן עץ כפרי – מפסולת למקור טבעי של סידן לגינה שלכם. צילום: מידג'רני

גלו את סוד הקליפות: האם ביצים באמת טובות לגינה שלכם?

לא רק למטבח – קליפות ביצים, שבעבר נזרקו לפח, הפכו לאוצר טבעי בגינה. כשמשתמשים בהן נכון, הן יכולות לחזק את הקרקע, להזין את הצמחים ולשדרג את כל שיטת הגידול הביתית שלכם

[object Object]

קליפות ביצים הפכו בשנים האחרונות לטרנד חם בקרב גננים ביתיים. יש מי שמוסיפים אותן לקומפוסט, אחרים מפזרים סביב צמחי העגבנייה, ויש אף שמכינים מהן חליטות דשן. אבל מה באמת מסתתר מאחורי הטכניקה הזו? האם מדובר בגימיק, או בכלי גינון של ממש? התשובות מפתיעות – בעיקר כשלומדים איך להשתמש בהן נכון.


מה באמת יש בקליפות ביצים?

קליפות ביצים מכילות כ־95% סידן פחמתי (Calcium Carbonate), שהוא מקור טבעי לסידן – מינרל חיוני לצמחים, במיוחד לצמחי פרי כמו עגבניות, פלפלים ודלועים. סידן תורם לבניית דפנות התאים בצמח, מסייע בתהליך הפוטוסינתזה ומחזק את עמידות הצמח בפני מחלות.

אבל, וזה אבל חשוב: רק אם הקרקע שלכם סובלת ממחסור בסידן, תוספת של קליפות ביצים עשויה להועיל. הדרך הבטוחה לדעת היא לבצע בדיקת קרקע – שירות שניתן להזמין גם בישראל דרך מעבדות חקלאיות או גננים מקצועיים.

לפי שלוחת אוניברסיטת אילינוי, רק בדיקה מקצועית תגלה אילו חומרי הזנה חסרים באמת בקרקע שלכם.


איך להשתמש נכון בקליפות ביצים?

הדרך שבה תשתמשו בקליפות הביצה תקבע אם תזכו ביתרונות שהן מציעות. הנה כמה שיטות מומלצות לשימוש חכם:

טחינה דקה – לא סתם לרסק

לרסק קליפות בידיים זה פשוט – אבל זה לא מספיק. כדי שהסידן שבקליפה יהיה זמין לצמח, יש לטחון את הקליפות לאבקה דקה באמצעות בלנדר או מטחנת קפה. רק כך יוכלו שורשי הצמחים לספוג את הסידן.

קליפות ביצים טחונות דק בצנצנת – בדרך להפוך לדשן טבעי מושלם, צילום: מידג'רני

קומפוסט ותולעים

הוסיפו את האבקה הדקה לערימת הקומפוסט. תולעי הקומפוסט גם ייהנו – הקליפות מספקות להן גרגירי "שחיקה" המסייעים בעיכול, כפי שמומלץ באתר Gardening Know How, מאתרי הגינון הפופולריים והוותיקים בארה"ב המספק תוכן מקצועי ונגיש. 

בעת שתילה

אם הקרקע שלכם דלה בסידן, הוסיפו כפית קליפות טחונות ישירות לבור השתילה של עגבניות, פלפלים או חצילים. זו תוספת מצוינת כבר בתחילת הדרך.

חליטת קליפות לבזיקת סידן

רתחו 10–20 קליפות ביצה בכוסות מים, השרו ללילה, סננו והשתמשו בנוזל להשקיית האדמה פעם בשבועיים. כך תבטיחו הזנה עדינה וזמינה.


באילו צמחים זה הכי יעיל?

צמחי פרי כמו עגבנייה, פלפל, חציל, מלון ודלעת זקוקים לרמות נאות של סידן כדי למנוע תופעת "ריקבון קצה הפרי" – מצב שבו תחתית הפרי משחירה ומתייבשת. אך חשוב להבין: מקור הבעיה הוא לא רק במחסור בסידן, אלא בעיקר בקשיי ספיגת מים.

על פי שלוחת אוניברסיטת קלמזון, הסידן לא יגיע לפרי אם הצמח לא מקבל מים באופן קבוע, אם האדמה יבשה מדי, או אם נגרמה פגיעה לשורשים. לכן, השקיה סדירה ושימוש בחיפוי קרקע (מולץ להשתמש בקש) חשובים לא פחות מהדישון.

קליפות ביצים מגוננות בסביבת שתיל עגבנייה – שיטת סבתא שפוגשת את המדע 🍅🥚,

מה לא לעשות עם קליפות ביצים?

למרות הפופולריות, יש כמה מיתוסים שראוי לנפץ:

  • קליפות לא מרוסקות אינן מתפרקות בקלות. לפי מחקר של אוניברסיטת מדינת וושינגטון,  קליפות בגודל רגיל עלולות להישאר בקרקע במשך שנה ויותר מבלי לשחרר סידן.

  • הן לא מרחיקות מזיקים. בניגוד לאמונה הרווחת, פיזור קליפות לא יבריח חלזונות או שבלולים – הם פשוט יטפסו מעליהן.

  • לא אידיאליות לגידול שתילים. קונכיית ביצה אולי נראית כמו עציץ קטנטן מקסים, אבל גודלה הקטן לא מאפשר לשורשים להתפתח, וצריך להעביר את השתיל מהר מדי, מה שעלול לפגוע בו.

  • השפעה על חומציות הקרקע. קליפות מרוסקות מרמות את ה-pH ויוצרות סביבה בסיסית יותר. זה עלול להזיק לצמחים כמו אוכמניות או אזליאות, שמעדיפים קרקע חומצית.


ומה עם עציצים בבית?

אם אתם משתמשים בתערובת שתילה איכותית ודואגים לדשן הצמחים באופן קבוע – אין צורך להוסיף קליפות ביצים לעציצים. הסידן כבר קיים במרבית הדשנים המסחריים, ותוספת של קליפות עלולה דווקא להכביד על מערכת הניקוז.

אין צורך להוסיף קליפות ביצים לעציצים; הסידן כבר קיים במרבית הדשנים המסחריים, צילום: מידג'רני

המאמר נכתב בסיוע כלי ai ונערך על ידי עורכת המדור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...