X

הסכנות הנסתרות של אוכל מהסופרמרקט

או: למה כדאי לכם מאוד ללמוד לבשל בעצמכם יותר מאשר פסטה בקטשופ

האוכל הצבעוני והמתובל להחריד על המדפים לא טוב לכם. צילום: GettyImages

מזון אולטרה-מעובד הוא כיום חלק אינטגרלי מהתפריט היומיומי של רובנו. מוצרים אלה, המאופיינים בתהליכי עיבוד תעשייתיים אינטנסיביים, נוכחים כמעט בכל מקום – מהמדפים בסופרמרקט ועד למסעדות מזון מהיר. אך מאחורי הנוחות והטעם המפתה מסתתרות סכנות בריאותיות משמעותיות, שמחקרים חדשים חושפים בקצב מדאיג.

מזון אולטרה-מעובד מוגדר כמזון שעבר תהליכי עיבוד תעשייתיים מורכבים, ומכיל רכיבים שנדיר למצוא במטבח הביתי – אמולסיפיירים, חומרים משמרים, צבעי מאכל סינתטיים ותוספי טעם וריח מלאכותיים. מחקר מקיף שפורסם בשנת 2023 בכתב העת JAMA Internal Medicine זיהה קשר מטריד בין צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד לבין עלייה של 29% בסיכון למחלות לב וכלי דם. נתון זה מקבל משנה תוקף לאור העובדה שבמדינות מערביות רבות, כ-60% מסך צריכת הקלוריות היומית מגיעות ממזונות אלה.

מחקרים עדכניים מצביעים על מספר מנגנונים ביולוגיים המסבירים את הסיכונים הבריאותיים: ראשית, מזון אולטרה-מעובד מקושר לדלקת כרונית בגוף – מצב שמהווה קרקע פורייה להתפתחות מגוון מחלות כרוניות, ביניהן סוכרת מסוג 2, מחלות אוטואימוניות, ואפילו סוגים מסוימים של סרטן; שנית, תוספים רבים המצויים במזונות אלה פוגעים במיקרוביום המעי – אותה מערכת אקולוגית מיקרוביאלית מורכבת המתקיימת במערכת העיכול שלנו, ומשפיעה על בריאותנו הפיזית והנפשית.

פרופסור קרלוס מוֹנְטֵיירוֹ מאוניברסיטת סאו פאולו, חוקר מוביל בתחום התזונה שטבע את המונח “מזון אולטרה-מעובד”, טוען כי "התעשייה מתכננת מזונות אלה להיות 'היפר-טעימים' – שילוב מחושב של סוכר, מלח ושומן, שיוצר חוויית אכילה אינטנסיבית שהמוח שלנו מתקשה לעמוד בפניה". מחקרי הדמיית מוח שנערכו באוניברסיטת ייל ב-2024 הראו שצריכת מזון אולטרה-מעובד מפעילה אזורים במוח הקשורים למעגלי תגמול והתמכרות, בדומה להשפעות שנצפו בשימוש בחומרים ממכרים אחרים.

ההשלכות של צריכת מזון אולטרה-מעובד אינן מוגבלות רק לבריאות הפיזית; מחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Psychiatry ב-2022 מצא קשר בין דיאטה עשירה במזון אולטרה-מעובד לבין עלייה בשיעורי דיכאון וחרדה. החוקרים שיערו שהפגיעה במיקרוביום המעי משבשת את "ציר מעי-מוח" – מערכת התקשורת הביוכימית המורכבת בין מערכת העיכול למוח.

הבשורה הטובה היא שצעדים פשוטים יחסית יכולים להפחית משמעותית את הסיכונים: ד"ר שרה אנדרסון, דיאטנית קלינית מהמרכז הרפואי ג'ונס הופקינס, ממליצה על גישה מאוזנת: "אין צורך להימנע לחלוטין ממזון מעובד, אך הגדלת החלק היחסי של מזונות שלמים בתפריט – פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות ושומנים בריאים – יכולה לשפר משמעותית את הבריאות הכללית".

צעדים מעשיים נוספים כוללים קריאה קפדנית של תוויות מזון, הקפדה על רכישת מוצרים עם רשימת רכיבים קצרה ומובנת, וטיפוח כישורי בישול ביתי המאפשרים שליטה טובה יותר על המרכיבים והתהליכים בהכנת המזון.

העלאת המודעות הציבורית לסכנות הנסתרות של מזון אולטרה-מעובד היא צעד קריטי בהתמודדות עם מגפת המחלות הכרוניות המאפיינת את העידן המודרני. באמצעות בחירות תזונתיות מושכלות יותר, אפשר לשפר משמעותית את איכות החיים ולהפחית את הסיכון למחלות לטווח ארוך.

הכתבה נכתבה בעזרת קלוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר