עולם המזון עומד בפני מהפכה; אילוצי שינויי האקלים, גידול האוכלוסייה העולמית והדרישה למזון בריא ובר-קיימא מניעים חדשנות בכל שלבי שרשרת המזון – במובן המילולי של הביטוי. שאלנו את Claude מה השינויים הבולטים שאנחנו יכולים לראות כבר עכשיו ולאן זה יוביל בעתיד.
בשר מתורבת, המיוצר במעבדות מתאי גזע של בעלי חיים, הוא אחד התחומים המדוברים ביותר כרגע, בעיקר בזכות העובדה שכאן בישראל מתבצעים כמה מהמחקרים המתקדמים בעולם בתחום. חוקרים מחפשים אלטרנטיבה טובה לתעשיית הבשר המסורתית, שההשפעות הסביבתיות שלה כוללות שטחי ענק לגידול מרעה, מים רבים להשקיית צמחים, ומצד שני יחס אכזרי לבעלי החיים. מספר חברות כבר קיבלו אישורים רגולטוריים ראשוניים לשיווק בשר שנוצר מתאים של בעלי חיים… ובכן, חיים, שהונחו בתנאי מעבדה כדי לגדל חלקי בשר ללא צורך בבעל החיים עצמו. המחיר לקילוגרם צונח משמעותית כל שנה, והמחקר העדכני מתמקד בשיפור המרקם והטעם, ויצירת מבנים מורכבים כמו נתחי סטייק שלמים.
חקלאות אנכית היא תחום אחר המתפתחת במהירות, במיוחד באזורים עירוניים. מדובר על גידול צמחים תוך צריכה של 95% פחות מים ו-99% פחות קרקע בהשוואה לחקלאות מסורתית. בסינגפור, חוות אנכיות מספקות כבר כעת 20% מהירקות העליים. טכנולוגיות תאורת LED חדשניות ומערכות בקרה מבוססות בינה מלאכותית מאפשרות התאמה מדויקת של תנאי הגידול לכל צמח.
תחום נוסף שמושך השקעות משמעותיות הוא חלבונים אלטרנטיביים. חברות מובילות מפתחות מזון עשיר בחלבונים על בסיס פטריות (מיקופרוטאין), אצות, ואף חרקים. מחקר מ-2023 הראה שחלבון המופק מזחלי זבוב החייל השחור מספק פרופיל תזונתי עשיר יותר מבשר בקר תוך שימוש ב-8% בלבד מהמשאבים. למזלנו, חוקי הכשרות כנראה יביאו לכך שבישראל נוכל, אם כבר, חגבים, הדומים לפי דיווחים לעוף, ולא חרקים מגעילים יותר.
מזון מותאם אישית הופך גם הוא למציאות, באמצעות טכנולוגיות ניתוח מיקרוביום ובדיקות גנטיות. חברות סטארט-אפ מציעות כבר היום תוכניות תזונה המותאמות לפרופיל הביולוגי האישי, עם הבטחה להפחתת דלקות, שיפור אנרגיה ומניעת מחלות כרוניות.
הדפסת מזון בתלת-ממד מתקדמת מעבר לשלב הניסיוני. מדפסות מזון ביתיות ראשונות מגיעות לשוק, ומאפשרות יצירת מבנים מורכבים ומרקמים חדשניים. בתעשייה, טכנולוגיה זו מיושמת כבר במטבחים מוסדיים וייצור ממתקים מותאמים אישית.
למרות הפיתוחים הבלתי פוסקים, האתגרים נותרו משמעותיים: קבלה צרכנית (בעיקר בכל הקשור לחלבונים על בסיס חיות שלא היינו רגילים לאכול), רגולציה ונגישות כלכלית. אולם המומנטום ברור – התחום מושך השקעות של מיליארדי דולרים מדי שנה, וצפוי לצמוח ל-200 מיליארד דולר עד 2030.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
