X

טעם החיים: מתברר שיש לנו קולטי טעם על העור

לא צריך להוציא לשון – ממילא יש לכם חיישני טעם על כל הגוף. מדענים גילו שטעם משמש את העור שלנו להגנה מפני חומרים מזיקים

בחורה מוציאה לשון. צילום: פידי באמצעות FLUX.1

יש כל כך הרבה שאנחנו לא יודעים על חוש הטעם: קודם התבשרנו, בשנים האחרונות, שחמשת הטעמים הם מלוח, חמוץ, מר, מתוק ואומאמי, ולא חריף – וכעת מתברר שבנוסף ללשון, לחיך ולגרון, יש לנו המוני קולטני טעם נוספים בגוף – אבל רק לטעם אחד. Claude מאכילה אותנו במידע פחות טעים, אבל מפתיע.

חוקרים מאוניברסיטת המדע של אוקאיאמה ביפן זיהו קולטני טעם מר בקרטינוציטים (תאי עור). קולטנים אלה, שעד כה נחשבו קיימים רק על הלשון, התגלו כמערכת הגנה חיונית המזהה ומרחיקה חומרים מזיקים מהעור.

המחקר, שנערך בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת קיוטו ואוניברסיטת טוקיו ופורסם לפני כחצי שנה בכתב העת FASEB BioAdvances, חושף מנגנון הגנה ביולוגי שלא היה ידוע עד כה: כאשר חומרים מזיקים נקשרים לקולטנים אלה, הם מפעילים ‘משאבות פינוי’, המסלקות אותם מהתאים. תגלית זו פותחת אפשרויות חדשות לפיתוח אמצעי הגנה לעור וטיפולים אנטי-דלקתיים. עם זאת, חשוב לציין כי ישנם חומרים מזיקים שאינם יכולים להיות מזוהים על ידי קולטני טעם מר. במקרים כאלה, חומרים מזיקים מצטברים בתוך התאים, מה שעלול להוביל לנזק לעור ולדלקת.

טעם מר משמש כמערכת אזהרה ביולוגית, המתריעה בפני אורגניזמים על חומרים מזיקים פוטנציאליים. על הלשון, קולטני טעם מר מזהים חומרים מזיקים במזון, ומעוררים תגובת דחייה שמונעת בליעה. אולם, חומרים מזיקים יכולים לחדור לגוף לא רק דרך הפה, אלא גם דרך העור.

בניגוד ללשון, העור אינו חש מרירות כטעם. עם זאת, קרטינוציטים – קו ההגנה הראשון של העור – מכילים קולטני טעם מר המתפקדים כשומרי סף ביולוגיים. כך הם מזהים חומרים מזיקים החודרים לגוף ומפעילים מנגנונים לסילוקם, ותורמים להגנת העור.

מחקר זה הוא הראשון המדגים את התפקיד הביולוגי המגן של קולטני טעם מר בעור. התגלית פותחת אפשרויות חדשות לפיתוח חומרים מפעילי קולטנים בטוחים, כמו תכשירי הגנה וטיפולים אנטי-דלקתיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר