X

הרגלים מוזרים אך מועילים: סודות אריכות ימים של בני המאה פלוס

אריכות ימים מעבר לגיל 100 נראית לעיתים כמו תעלומה מהאגדות, אך עבור קבוצה קטנה של אנשים, זהו אורח חיים. הם לא מקפידים על דיאטות קפדניות או סודות עלומים – אלא חיים בפשטות, בגישה קלילה ובהרגלים יומיומיים שמתחברים לטבע, לקהילה ולשקט פנימי

תוצאה של שילוב בין גנטיקה, הרגלי חיים, וגישות מנטליות. אריכות ימים. צילום: המחשה - אידאוגרם

גם בעידן של קדמה, חידושים והמצאות, חיים מעל גיל 100 הם תופעה נדירה. איך אפשר לדמיין חיים ארוכים כל כך, כשבני 40 היום נאבקים בעייפות כרונית, דלקות ברך וכף רגל וטכנולוגיות שמשתנות כל יומיים? אבל עבור קבוצה קטנה של אנשים ברחבי העולם, לחיות למעלה מ-100 שנה זה לא רק מציאות – זו מציאות מלאה באנרגיה, שמחה וקסם יומיומי. מה הסוד שלהם? ביולוגים, סוציולוגים, ואפילו פילוסופים מנסים לפענח את התשובה באמצעות מחקרי אורח חיים ותובנות ביולוגיות – ולפעמים המסקנות הן הכל חוץ ממה שציפינו.

להלן סקירת הרגלים שכיחים בקרב סופר-צנטנרים (אנשים שחיים מעל גיל 100), לצד סיפורים מרתקים של שלושה שבהם. 

בחירות יומיומיות יכולות להוביל לחיים מלאי בריאות, שמחה ואריכות, צילום: המחשה - מידג'רני

הרגלים קטנים, תוצאות גדולות

תזונה: מהפשטות באה הבריאות

אנשים שחיים מעבר לגיל 100 בוחרים בתזונה פשוטה, מבוססת רכיבים טריים ומקומיים. באוקינאווה אוכלים ירקות עליים עשירים בנוגדי חמצון; בסרדיניה לוגמים יין אדום לצד קטניות ודגנים מלאים. הבריאות מתחילה במטבח, בלי סיבוכים.

דיאטה ים תיכונית, צילום: המחשה - מידג'רני

תנועה: בלי חדרי כושר, בלי דרמות

פעילות גופנית עבור בני מאה היא אורח חיים ולא משימה. הם עובדים בגינה, מטיילים ברגל או רוקדים. הפעילות לא מתבצעת מתוך לחץ אלא משתלבת בטבעיות בשגרת היום. התנועה התמידית שומרת על השרירים פעילים ועל הנפש מרוממת.

פעילות גופנית מתונה באופן יומיומי, צילום: המחשה - מידג'רני

קהילה: אנשים הם התרופה הטובה ביותר

חיים בקהילה מגובשת הם מפתח לאריכות ימים. בין אם מדובר במעגלי חברים או קשרי משפחה, התמיכה הרגשית והחברתית תורמות לחוסן נפשי וגופני. מעורבות חברתית מפחיתה את תחושת הבדידות ומשפרת את הבריאות באופן מוכח.

אנשים בעלי רשת חברתית חזקה נוטים לחיות שנים רבות יותר,

רוגע: אומנות הנחת

ניהול מתחים הוא אמנות חיים בקרב סופר-צנטנרים. פרקטיקות כמו תפילה, עיסוק בתחביבים או התמקדות ברגעים שלווים מסייעות לשמור על איזון רגשי. הרוגע לא רק תורם לנפש שקטה אלא גם משפיע לטובה על תפקוד מערכות הגוף כולן.

תחביבים המשרים רוגע מפחיתים את רמות הורמוני הלחץ המזיקים לאורך זמן,

האנשים מאחורי המספרים

ז'אן קלמנט: האישה שחיה 122 שנים ונשארה שנונה עד יומה האחרון

ז'אן קלמנט מצרפת נודעה כמי שחיה 122 שנים ו-164 ימים – האדם המבוגר ביותר בהיסטוריה. היא הייתה מקור בלתי נדלה להומור ושנינות, ונהגה לומר ש"אלוהים פשוט שכח אותי כאן." בגיל 85, קלמנט החלה לצייר, ובגיל 100 פרסמה את זיכרונותיה. היא ייחסה את אריכות ימיה לתזונה מבוססת שמן זית ושוקולד מריר, ולגישה קלילה שמנעה ממנה להתעכב על קשיים. אולי סוד חייה הארוכים טמון ביכולת שלה לצחוק על כל דבר, אפילו על הזמן.

ז'אן קלמנט

     

View this post on Instagram

           

A post shared by All That's Interesting (@all_thats_interesting)

ויולט בראון: ה"סבתא" של ג'מייקה

ויולט בראון, שנולדה בג'מייקה בשנת 1900 וחייתה 117 שנים, נחשבת לאחת הנשים המבוגרות ביותר בהיסטוריה. היא נולדה כשג'מייקה עוד הייתה מושבה בריטית ושמרה על אורח חיים צנוע. תזונתה התבססה על מזון מקומי – בטטות, בננות ודגים, לצד מים צוננים. בראון האמינה בעבודה קשה ובאמונה עמוקה, והייתה אומרת: "אני עובדת, ואלוהים דואג לי." החיבור שלה לקרקע ולרוח תרמו לה לא רק לאריכות ימים אלא גם לחיים מלאי תוכן ומשמעות.

ויולט בראון

ג'ורג' ג'ונסון: המתופף שחי בגרוב

ג'ורג' ג'ונסון, מתופף ג'אז אמריקאי, היה עדות חיה לכך שמוזיקה יכולה להאט את הזמן. הוא המשיך לנגן בתופים גם לאחר שחצה את גיל 100, ובכל פעם שאחז במקלות התופים, ניתן היה לראות את האנרגיה והחיוניות שזרמו בעורקיו. ג'ונסון שמר על בריאותו בתזונה מאוזנת, אך מעולם לא ויתר על ההנאות הקטנות של החיים. "הקצב של החיים שלי," אמר פעם, "שמר אותי בתנועה ובשמחה." עבורו, המוזיקה הייתה תרופה ואורך חיים גם יחד.

מה אפשר ללמוד מהם?

החיים מעל גיל 100 אולי נראים לנו כמו חלום רחוק, אבל סיפוריהם של ז'אן קלמנט, ויולט בראון וג'ורג' ג'ונסון מזכירים לנו שכל יום הוא הזדמנות לבחור אחרת. אפשר לנהל חיים פשוטים אך מלאי משמעות, למצוא הנאה ברגעים קטנים, ולשמור על הגוף והנפש בתנועה מתמדת.

בעולם שבו תרופות פלא ומכוני כושר הפכו לשגרה, אולי כדאי שנזכור שהפתרון נמצא לפעמים בכוס יין, בגינה או באקורד נכון של מוזיקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר