בשנים האחרונות נרשמת מגמת שינוי בגישת הרשויות הבריאותיות למזונות שנחשבים בריאים או לא, עם דגש על הבנת הערך התזונתי הכולל במקום התמקדות ברכיבים בודדים. במסגרת זו, מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מעדכן בהתאם את הנחיותיו.
החודש פרסם ה-FDA עדכון להגדרת המונח "מזון בריא" על גבי תוויות מזון. בעקבות עדכון זה, מזונות כמו ביצים, אבוקדו, שמן זית וסלמון נכללים כעת בהגדרה זו, בעוד שמזונות עם תוספת סוכר גבוהה, כמו דגני בוקר ממותקים ויוגורטים מסוימים, אינם עומדים בקריטריונים החדשים. העדכון נועד לסייע לצרכנים לזהות מזונות התורמים לתזונה בריאה, בהתאם להמלצות התזונתיות העדכניות.
בעוד שאבוקדו, שמן זית וסלמון ידועים מעולם לא היו שנויים במחלוקת בכל הנוגע ליתרונותיהם התזונתיים, קשה שלא לשאול איך קרה שביצים הצליחו כל כך לשנות את תדמיתן ולזכות רשמית בתו "מזון בריא"? שאלנו את ChatGPT:
מדוע ביצים הוגדרו כעת כ"בריאות"?
על פי ה-FDA, הגדרת "מזון בריא" מתבססת כיום על שילוב פרמטרים כמו ערכים תזונתיים, רמות שומן רווי, נתרן וסוכר. ביצים, המכילות חלבון איכותי, ויטמינים כמו B12 ו-D, וכן מינרלים חשובים כמו סלניום וכולין, עונות על הקריטריונים החדשים.
אחד השינויים המרכזיים בהחלטת ה-FDA הוא ההתמקדות בערך הכולל של מזון במקום בבחינה נקודתית של רכיביו. בעבר, רמות הכולסטרול הגבוהות בביצים עוררו דאגה, אך מחקרים עדכניים הראו כי השפעת הכולסטרול התזונתי על רמות הכולסטרול בדם קטנה מכפי שחשבו בעבר.
היתרונות הבריאותיים של ביצים
מקור לחלבון איכותי: ביצה אחת מכילה כ-6 גרם חלבון מלא, הכולל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות לגוף.
תמיכה בפעילות המוח: הכולין, הנמצא בביצים, חיוני להתפתחות ותפקוד המוח, במיוחד אצל נשים הרות ואמהות מיניקות.
שמירה על ראייה: נוגדי החמצון לוטאין וזאקסנטין בביצים מסייעים בהגנה על בריאות העיניים ומפחיתים סיכון לניוון מקולרי.
השפעות חיוביות על הבריאות
מחקר שפורסם בכתב העת Heart בשנת 2018 מצא כי צריכה מתונה של ביצים עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. עוד נמצא כי אנשים שצרכו ביצה אחת ביום נהנו מסיכון מופחת לשבץ. תובנות אלו משנות את התפיסה הרווחת שביצים מזיקות ללב.
בנוסף, דו"ח של איגוד הלב האמריקני (AHA) ממליץ לשלב ביצים כחלק מתפריט ים-תיכוני, הכולל שומנים בריאים, ירקות ודגנים מלאים. התפריט הים-תיכוני זוכה לתמיכה מדעית נרחבת ומוכח כמקדם אריכות חיים.
בין יתרונות למתינות: מה חשוב לזכור?
למרות היתרונות המשמעותיים של ביצים, הן מכילות גם שומן רווי, ולכן חשוב לשלב אותן בתפריט במתינות. ה-FDA ממליץ לצרוך ביצים כחלק מתפריט מאוזן ועשיר במזונות מגוונים. עבור אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות או היסטוריה של מחלות לב, מומלץ לשקול את צריכתן בזהירות ולהיוועץ בתזונאי או רופא מוסמך.
כיצד ההכרה בביצים משנה את התמונה?
הכרזת ה-FDA על ביצים כמזון בריא צפויה לשנות את תעשיית המזון ותפיסת הצרכנים. יצרני מזון עשויים לשלב ביצים במוצרים נוספים, כמו חטיפים ומשקאות בריאות, תוך הדגשת ערכן התזונתי. תוויות המזון יתעדכנו, ויאפשרו לצרכנים גישה נוחה למידע על יתרונות הביצים. השינוי עשוי גם לעודד מוסדות חינוך וארגוני בריאות לשלב ביצים בתוכניות לקידום תזונה בריאה. בסופו של דבר, מעמדן המשודרג של הביצים ישפיע לחיוב על תעשיית המזון ואורח החיים של הצרכנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו