גיל המעבר הוא תקופה טבעית בחייה של האישה, המתרחשת בדרך כלל בין גיל 45 ל-55. במהלך תקופה זו, חלה ירידה הדרגתית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, שני הורמונים המופרשים על ידי השחלות. ירידה זו גורמת למגוון שינויים פיזיים ורגשיים, ביניהם גם עלייה במשקל וקשיים באיזון הורמונלי.
שינויים מטבוליים הנגרמים מירידה ברמות האסטרוגן גורמים להאטה בקצב חילוף החומרים ולעלייה בתיאבון, במיוחד לתשוקות למאכלים מתוקים ופחמימות, מה שמוביל לעלייה במשקל. חל שינוי בהתפלגות שומן הגוף ויותר שומנים נאגרים באזור הבטן, מה שעלול להגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. ירידה ברמות האנרגיה וירידה במוטיבציה, גם הן תופעות גיל מעבר נפוצות, יכולות להוביל לירידה בפעילות גופנית, מה שתורם כמובן לעלייה במשקל.
אי איזון הורמונלי, גם הוא כאמור תוצאה של של ירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, גורם למגוון תסמינים, ביניהם גלי חום, יובש בנרתיק, הפרעות שינה ושינויים במצב הרוח. תת פעילות של בלוטת התריס גורמת לתסמינים כמו עייפות, עלייה במשקל ויובש בעור. בלוטת הכליה מושפעת גם היא וגורמת להפרשת יתר של קורטיזול, הורמון המתח. עודף קורטיזול יכול לגרום לתסמינים כמו עלייה במשקל, חרדה, נדודי שינה ועוד.
דרכים יעילות להתמודדות עם אתגרי משקל ואיזון הורמונים בגיל המעבר עשויים להיות תזונה בריאה, פעילות גופנית, שינה מספקת, ניהול מתח וטיפול תרופתי. לד"ר וינה מדהאן קומר, רופאה מיילדת וגניקולוגית מ-iCliniq.com, תובנות לגבי חמישה מזונות נפוצים שניתן לשלב בקלות בתזונה כדי לאזן את ההורמונים ולנהל משקל במהלך גיל המעבר:
זרעי פשתן
יתרונות: זרעי פשתן עשירים בליגנונים יכולים לעזור לווסת את רמות האסטרוגן בגוף, ויכולים להקל על תסמינים כמו גלי חום ושינויים במצב הרוח הקשורים למנופאוזה. בנוסף, תכולת הסיבים הגבוהה בזרעי פשתן מעודדת שובע, מסייעת במאמצי הירידה במשקל על ידי הפחתת צריכת הקלוריות הכוללת ותמיכה בבריאות מערכת העיכול.
תובנת המומחית: ד"ר קומאר מדגישה את המשמעות של כימיקלים צמחיים הנקראים ליגנאנים ואת תכולת הסיבים הגבוהה בזרעי פשתן, שניהם תורמים לאיזון ההורמונים ולניהול משקל במהלך גיל המעבר.
סלמון
יתרונות: עמוס בחומצות שומן מסוג אומגה 3, סלמון תומך בבריאות המוח וביציבות מצב הרוח, ומקל על תסמינים כמו מצבי רוח ושינויים קוגניטיביים הקשורים למנופאוזה. החלבון האיכותי בסלמון מקדם שובע ומסייע בשימור מסת שריר רזה, מסייע במאמצי הירידה במשקל על ידי הגברת חילוף החומרים והפחתת הסיכון לאובדן שריר.
תובנת המומחית: ד"ר קומאר מדגישה את התכונות האנטי-דלקתיות של הסלמון ואת הפוטנציאל שלו להורדת הסיכון למחלות לב, המהווה דאגה רווחת במהלך גיל המעבר, יחד עם תפקידו בשמירה על מסת שריר חיונית לשליטה במשקל.
עלים ירוקים
יתרונות: ירקות עלים גדושי ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון מהווים דחיפה טבעית לבריאות הכללית במהלך גיל המעבר. שפע הסיבים שלהם מטפח תחושות של מלאות, מסייע בוויסות העיכול ותומך בחילוף חומרים בריא, גורמים מכריעים בניהול תנודות במשקל הנפוצות במהלך תקופה זו.
תובנת המומחית: ד"ר קומאר מציין את תכולת החומרים התזונתיים הגבוהה, כולל פיטואסטרוגנים, סיבים וקלוריות נמוכות בירוק עלים, כל אלו תורמים לאיזון ההורמונים ולניהול משקל במהלך גיל המעבר.
מוצרי סויה
יתרונות: מוצרי סויה כוללים מגוון של אפשרויות בריאות המשמשות בעלות ברית יקרות עבור נשים בגיל המעבר, המציעות יתרונות ברורים לאיזון הורמונלי וניהול משקל. הם מכילים איזופלבונים, הפועלים כצורה מתונה יותר של אסטרוגן בגוף, ומסייעים בהפחתת תסמיני גיל המעבר.
תובנת המומחית: ד"ר קומאר מדגיש את היתרונות של איזופלבונים המצויים במוצרי סויה, תוך שימת דגש על תפקידם בהפחתת גלי חום, שיפור בריאות העצם ותמיכה בתפקוד הלב, תוך שהם גם דלים בכולסטרול ובשומן רווי, מה שהופך אותם למועילים לניהול משקל.
יוגורט יווני
יתרונות: יוגורט יווני העשיר בפרוביוטיקה, סידן וחלבון, שופע יתרונות לרמות ההורמונים ומשקל הגוף . הוא עוזר לשמור על מסת השריר, מעודד שובע, מוריד את התשוקה לאוכל ומווסת את התיאבון, כל אלו תורמים לניהול משקל בגיל המעבר.
תובנת המומחית: ד"ר קומאר מדגיש את היתרונות הבריאותיים המרובים של היוגורט היווני, לרבות תכולת הפרוביוטיקה שלו, סידן לעצמות בריאות וחלבון לשמירה על מסת השריר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
