בזבוז מזון הפך בשנים האחרונות לנושא לעוס, אם תסלחו לנו על הבדיחה חסרת הטעם. ברחבי העולם פועלים המוני אנשים לאסוף ולתרום שאריות של אוכל ממסעדות ושווקים לפני שהן נזרקות – אך לא מדובר ברעיון חדש. ספר שיצא ביום חמישי מספר איך משפחת המלוכה הבריטית היתה כנראה בין החלוצים בתחום. נעזרנו ב-Claude כדי להביא כמה פרטים מהספר.
"שאריות: היסטוריה של בזבוז ושימור מזון", שנכתב על ידי החוקרת אלינור ברנט, בוחן את היחס של בית המלוכה האנגלי לסוגיה במשך 500 השנים האחרונות. היא מתחילה מציון העובדה שכנוצרים דתיים, האמינו מלכי בריטניה מאז ומתמיד שבזבוז של אפילו פירור מהפרנסה הנדיבה של אלוהים נחשב לחטא עצום. ממש גרסא נוצרית לאיסור "בל תשחית" המוכר ביהדות.
כתוצאה מכך, כל סעודת מלכים (תרתי משמע) שנערכה באחת מאחוזות המשפחה הייתה חייבת לחלק את השאריות עם העניים שהמתינו בשערים. בעוד העשירים סעדו על פשטידות, צלי ו’פסלים’ מסוכר, עודפי מזון חולקו באמצעות פקידי הכנסייה הידועים כ"אלמונאים". אפילו משקי בית צנועים יותר בהיסטוריה של משפחת המלוכה תרמו מי גבינה מייצור גבינה ושאריות מזון טיפוסיות אחרות לצדקה.
במטבחים המלכותיים של המלכה אליזבת הראשונה, העובדים קיבלו חלקי בשר ש’טפטפו’ ושאריות שומן שנדבקו למחבת, ממש כמו ילדים שהוריהם קוראים להם ללקק את שאריות הבלילה שנשארו בקערת מעבד המזון לפני השטיפה. עם כל כך הרבה שפע למעמד הגבוה לעומת רעב נורא בקרב האיכרים, ליקוט השאריות שנותרו מהשדות לאחר הקציר היה הכרח – ולא רק בגלל שב"ברית הישנה", כלומר התורה שלנו, מופיעות שלוש מצוות בנושא (לקט, שכחה ופאה).
גם במעבר לעידן המודרני שלאחר המהפכה התעשייתית, הפער בין עודף למחסור נמשך למרבה הצער. 5% העשירים ביותר של היום גורפים מעל שליש מסך ההכנסה של בריטניה כולה, בעוד 9.7 מיליון – מעל 10% מאזרחי המדינה – נאבקים עם חוסר ביטחון תזונתי. בעולם, שליש מכל ייצור המזון מבוזבז בזמן ש-842 מיליון סובלים מרעב כרוני.
ברנט מציינת כי בזבוז מזון תמיד היה "נושא מוסרי עמוק, המשקף את אי השוויון ההולך וגובר בין העשירים לעניים". רק בשנים האחרונות נוספו לנושא המוסרי גם שיקולים סביבתיים, שכן כמויות האוכל המושלך יוצרות הרי אשפה והכרח לייצר עוד ועוד מזון, למרות שלמעשה יש מספיק מזון בעולם לספק את האנושות בגודלה הנוכחי. בשנים האחרונות נוקטת משפחת המלוכה בצעדים שנועדו לספק את כל השיקולים הללו, עם הכשרות לעובדי הארמון לגבי מזעור פסולת ושימוש חוזר במים. כל זה בנוסף לתרומת שאריות מארוחות שכבר הוכנו לעניים. עם זאת, המזון המלכותי עדיין לא מנוצל לדבריה ב-100%, והיא מצפה מהשושלת להמשיך לייעל את השימוש שלה במזון לטובת כלל תושבי בריטניה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו