אישה חווה כאב בטן (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

החומר שאמור לשמור על בריאות המזון עלול לפגוע בבריאות שלנו

חומרים משמרים המצויים במזון ומיועדים למנוע התפתחות של בקטריות מסכנים גם את חיידקי המעיים שלנו שנועדו לעכל את אותו מזון. מה ההשלכות של הגילוי?

ניסין הוא חומר משמר הנמצא בשימוש נרחב במוצרי מזון כמו בירה, נקניקיות, גבינות ורטבים, ושומר עליהם אכילים לאורך זמן. עם זאת, כעת מתברר שעשויות להיות לו השלכות לא רצויות על בריאות המעיים, על פי מחקר חדש של צוות מאוניברסיטת שיקגו שפורסם בכתב העת ACS Chemical Biology. נעזרנו ב-Claude כדי להבין את המסקנות.

חומרים לַנְטיביוטיים פועלים כחומרים אנטי-מיקרוביאליים טבעיים, כדי להאריך את חיי המדף של מוצרים ולמנוע צמיחת פתוגנים. עם זאת, החוקרים מצאו שניסין הורג לא רק את החיידקים הרעים שהורסים את המזון, אלא גם חיידקים טובים רבים שחשובים לעיכול ולתפקוד מערכת החיסון.

בניסויים התברר שניסין משפיע מאוד הן על חיידקים הגורמים למחלות פתוגניות והן על חיידקים השוכנים בדרך כלל במעי. הפרעה זו של האיזון העדין עלולה לאפשר לחיידקים מזיקים להתפשט במערכת העיכול. מחבר המחקר, ד"ר גֶ'נְרוּן ג'אנג, קובע כי "למרות שהוא עשוי להיות יעיל מאוד במניעת זיהום מזון, עשויה להיות לו השפעה רבה יותר על חיידקי המעיים האנושיים שלנו".

על ידי כריית נתונים גנומיים, הצוות זיהה מספר חומרים לנטיביוטיים דמויי ניסין המיוצרים על ידי חיידקי מעיים אנושיים. הם ייצרו מעין סביבות הדמיה במעבדה כדי לבדוק השפעות על מיקרובים דומים. התוצאות הראו רעילות משתנה, אך חזקה, גם כנגד פתוגנים כמו אי-קולי וגם נגד מינים מועילים כמו לקטובצילוס.

בעוד שתכולת הניסין במזון זעירה בדרך כלל, המחקר מצביע על כך שעשויה להיות לו השפעה מצטברת על המעיים ככל שצורכים מוצרים המכילים אותו, מה שעלול להשפיע בעיקר על אנשים הרגישים במיוחד לדיסביוזיס – המונח הרפואי המתייחס לחוסר איזון מיקרוביאלי.

החוקרים אמרו כי הממצאים מעלים צורך במחקר נוסף שיברר כיצד תרכובות אנטי-מיקרוביאליות שנוספו לאספקת המזון משפיעות על אוכלוסיות של חיידקי עיכול ידידותיים לטווח ארוך. בעתיד, המבנה והתפקוד של לנטיביוטיקה מועילה עשויים להיות רתומים להתערבות מכוונת בבריאות מערכת העיכול.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...