כמעט בלי תיירים: המדינה שמסתירה כמה מהנופים היפים באסיה

בעוד רוב המטיילים בוחרים ביעדים המוכרים של אסיה, יש מדינה אחת שמציעה שקט, אותנטיות ותחושה של מסע בזמן • אחרי שנים של משבר שהרחיק ממנה כמעט את כל המטיילים, המדינה האסייתית יוצאת למבצע קאמבק עם יעד שאפתני של כמעט שני מיליון תיירים

היעד שכמעט נמחק מהמפה התיירותית עושה קאמבק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

יש מדינות שבהן צריך להילחם על מקום פנוי לצילום. בבורמה, או מיאנמר בשמה הרשמי, יש ימים שלמים שבהם אפשר לטייל בין מקדשים עתיקים, לשוט באגם אינלה או לנסוע בין כפרים חקלאיים - בלי לפגוש כמעט תייר אחד.

כעת מנסה המדינה לבצע קאמבק. השבוע השיקה ממשלת בורמה תוכנית שמטרתה להחזיר את ענף התיירות ולמשוך קרוב לשני מיליון מבקרים בינלאומיים. בשלב הראשון מתמקדים בעיקר בתיירים ממדינות אסיה, ובהן סין, תאילנד והודו, בתקווה להחזיר בהדרגה את התנועה למדינה.

בורמה - חוויה שכמעט נעלמה מהעולם, צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

המשבר שכמעט מחק אותה ממפת התיירות העולמית

בורמה היא אחת המדינות המסתוריות והמרתקות באסיה. במשך שנים היא משכה מטיילים מכל העולם בזכות הפגודות המוזהבות, הנופים והתרבות הבודהיסטית העשירה. אלא שההפיכה הצבאית ב־2021 והעימותים הפנימיים שינו את התמונה לחלוטין. התיירים נעלמו, חברות תיירות הפסיקו לשווק את היעד, ובורמה כמעט נמחקה ממפת התיירות העולמית.

למרות זאת, מי שכן מגיע מגלה בורמה אחרת - שקטה, אותנטית וכזו שנדמה כאילו הזמן עצר בה מלכת.

מיעוט התיירים יוצר חוויה יוצאת דופן

"בורמה היא יעד מופלא, אבל היא עומדת בפני עצמה", אומר יובל ארד, מדריך טיולים באיילה גיאוגרפית מקבוצת איילה, שמדריך באסיה כבר יותר מ־25 שנה. "זה לא יעד שמתאים לכל אחד. מי שמגיע לשם לא מחפש חופים, מסאז'ים או קניונים. הוא בא כדי להכיר תרבות, היסטוריה, בודהיזם ואנשים".

לדבריו, דווקא העובדה שכמעט אין תיירים יוצרת חוויה שקשה למצוא כיום במקומות אחרים באסיה.

"יש ימים שבהם נוסעים שעות ולא רואים קבוצות מטיילים. במקום זה פוגשים חקלאים שעובדים בשדות, ילדים שרוכבים לבית הספר באופניים, עגלות שוורים וכפרים שחיים כמעט בדיוק כפי שחיו לפני עשרות שנים".

בורמה - מפגש תרבותי מסקרן, צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

אחד מסמליה הגדולים של בורמה הוא אגם אינלה - אגם עצום שבו חיים אלפי תושבים בבתים הבנויים על כלונסאות מעל המים. סירות עץ צרות מחליפות כבישים, הדייגים חותרים בשיטה מסורתית באמצעות רגל אחת, ובין התעלות פועלים שווקים צפים, בתי מלאכה וחוות ירק.

"אינלה הוא מפגש עם עולם אחר", מספר ארד. "פוגשים שם מיעוטים אתניים, בעלי מלאכה ואנשים שחיים בקצב אחר לגמרי".

גם ינגון, הבירה לשעבר, ממשיכה להציג שילוב מסקרן בין מבנים קולוניאליים מהתקופה הבריטית לבין פגודות מוזהבות, ובראשן פגודת שוודאגון - מהאתרים הקדושים והמרשימים ביותר בעולם הבודהיסטי.

בצפון המדינה נמצאת מנדליי, מרכז התרבות והרוח של בורמה, שם אפשר לבקר במנזרים, בבתי מלאכה מסורתיים, ליהנות מתצפיות מרהיבות על נהר האירוואדי ולהכיר מקרוב את אורח החיים המקומי.

יעד של מפגש אנושי

"כמעט כל תייר שמגיע מתקבל בחיוך", אומר ארד. "המקומיים שמחים לראות מבקרים, מתעניינים בהם ומרגישים שהעולם לא שכח אותם. רמת השירות מצוינת והאירוח חם מאוד".

בניגוד ליעדים הפופולריים של דרום־מזרח אסיה, כאן לא מחכים מרכזי קניות עצומים או חיי לילה תוססים.

"זו לא מדינה שבה עוצרים לשעת קניות וחוזרים עם שקיות", הוא אומר. "החוויה נמצאת במפגש עם האנשים, עם הכפרים, עם הטבע ועם התרבות".

גם מבחינת תנאי הטיול, לדבריו, המציאות טובה מכפי שרבים חושבים. "באזורים שבהם מטיילים הכבישים במצב סביר, טיסות הפנים פועלות, והמלונות ברמה טובה מאוד".

עם זאת, חשוב לזכור שבורמה עדיין מתמודדת עם מציאות פוליטית וביטחונית מורכבת. חלקים נרחבים במדינה אינם בטוחים לטיול, והמסלולים המאורגנים מתמקדים באזורים הנחשבים בטוחים ונגישים יותר. לפני כל נסיעה מומלץ להתעדכן באזהרות המסע ובהנחיות הרשמיות.

אולי דווקא בגלל כל אלה, בורמה אינה עוד יעד לחופשה רגילה. היא מתאימה למטיילים שמחפשים את אסיה כפי שהייתה פעם - לפני התיירות ההמונית, לפני התורים לאטרקציות ולפני שהכול הפך לרשתות חברתיות.

ומי שמוכן להגיע בראש פתוח ובסבלנות, עשוי לגלות את אחת המדינות המיוחדות, המרגשות והאותנטיות ביותר שנותרו ביבשת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר