ההגדרה המילונית לאסקפיזם היא: בריחה מהמציאות לדמיון או להסחות דעת. מכיוון שהמציאות הישראלית המדממת בשנה וחצי האחרונות כבר הוכיחה לנו שהיא חזקה יותר מכל תסריט דיסטופי א-לה "מראה שחורה", נותרנו עם המון הסחות דעת קטנות, היאחזויות בנחמות שאין עליהן עוררין: משפחה, ילדים, תרבות, אוכל. ההגדרה שלי להסחת דעת מפוארת באה בדמות טיול בן ארבעה ימים לבורגונדי עם משפיעני חברת DAVO שידעו לתעד יותר טוב ממני בצילומים תאוותניים מסע קולינרי על גבול הדקדנסי.
ירוק בעיניים
חבל בורגונדי (בורגון בצרפתית, אם תעדיפו) מכיל סחרחרה של טעמים, ניחוחות ונופים שמשדרים אווירת חופש בורגנית ונהנתנית במיוחד. אולי בזכות העובדה שחבל הארץ, הממוקם במרכז צרפת, בין פריז לליון, נחשב למרכז קולינרי שאמון על ייצור יין איכותי ומגוון, חרדל משובח, נקניקים וגבינות בלתי נתפסות ואיך לא – פחמימות מתוקות ומלוחות אלוהיות. יש בה הכל מהכל ובשפע.
בתחילת הטיול, כשהאוטובוס שלנו הגיע משדה התעופה שארל דה גול, תהיתי מה למשפיעני אוכל מדופלמים (חלקם הגדול צעירים ממני בדור. חוצפה) ולאווירה המעט מנומנמת של הקאנטרי סייד השבע. ברגע שהגיעו הסטארטרים של הטיול – באגט משגע עם ברי, מקרונים בקופסה יוקרתית פרי שיתוף פעולה בין פייר הרמה עם חברת הטיפוח לאוקסיטן וקוראסונים חמאתיים של La Maison d'Isabelle האיקונית - והמצלמות נשלפו מהר יותר מהזמן שלוקח לי לומר "קוד קופון" הבנתי שזה לא הגיל, אלא סוג הפילטר.
את הטיול האידיאלי לחובבי הקולינריה והיין מומלץ להתחיל בעיירה שאבלי, השוכנת בצפון בורגון, כשעה נסיעה מפריז. כדאי לשכור רכב וליהנות מנסיעה בשבילי היין המוריקים, משלל סדנאות היין וממרכזי המבקרים והטעימות שפזורים לאורך העיירה. שאבלי בורכה בתיירות ענפה ובעונת השיא אפשר להיתקל באנשים רבים שמדוושים על אופניים בעודם חולפים על פני כרמים בלתי נגמרים. בין דרינק לדרינק, בכל מסעדה שתבחרו לאכול בה תוכלו ליהנות גם מנוף ירוק ומדהים.
אטרקציות חביבות נוספות תמצאו בעיירת היין בון, שבעברה שימשה כבירת בורגון. השוק המרכזי הוא ביקור חובה, בייחוד בימי שבת, שבהן הוא מתפרס גם לרחוב ומכיל דוכנים של פירות וירקות טריים ומגרים, בגדי יד שנייה ופריטי וינטג' במצב טוב. מומלץ להעמיס גבינות (יותר ממאתיים סוגים!), נקניקים, ריבות, מיני דליקטסים ואיך לא – יין - בחנות של ALAIN HESS ולקנות ממתקי מרשמלו בחנות הבוטיקית של ALAIN BATT CHOCOLATIER.
לחובבי החרדל המושבעים מומלץ לבקר ב-MOUTARDERIE EDMOND FALLOT, מרכז מבקרים שמתחקה אחרי ההיסטוריה של מותג החרדל המפורסם, להכין בעצמך חרדל, לטעום חרדל מברזים מיוחדים ולקנות מיני חרדל בטעמים מפתיעים (מישהו אמר לענה או חרדל עם טרגון?).
הימצאותה בין שני צמתי אקלים - מצפון המאופיין בקור ובגשם ומדרום המאופיין בשמש – מעניק לה שפע של חקלאות ענפה וייצור ענבים מיוחדים לכל צרפת, עם דגש על שני זנים – פינו נואר ושרדונה. דונמים של כרמים ילוו את הנוסעים בדרכם לסדנת יין או לביסטרו מקומי וכל בית שני מחזיק באמתחתו גינת ירק מפוארת שמכילה אספרגוס או חרדל.
תרבות היין המפותחת והדקדקנית של דיז'ון היא רק טיפה בים הגבינות שאפשר ליהנות מהן בעיר. אפילו בסופרים הזניחים ביותר תוכלו למצוא שפע של גבינות - מסריחות יותר או פחות – איכותיות, עזות טעם ובמחיר מופחת מאשר בארץ - אריזת ואקום, היר ווי קאם!
דיז'ון גם עתירה בפטיסריות מגוונות ומצוינות. כל ויטרינה מזמינה והשפע מסחרר. אני ביקרתי ב-TARTERIE FINE המדהימה, שהיא תחנת חובה, בעיקר בזכות שלוש יצירות אמנות: השוסון או פום - מאפה בצק עלים ממולא במחית תפוחי עץ מקורמלים; טארט הפטל, שמכיל בצק פריך, קרם שקדים אפוי, קולי פטל מבושל ופטלים טריים מעל ומאפה אגסים מבושלים שמיימי.
המקום הזה כל כך מושחת ולא פרופורציונלי כך שהבחירה מה לרכוש קשה מאוד והמנות נעלמות די מהר - אין שום צורך בכיסאות: האכילה החפוזה מתרחשת בעמידה על שולחן קטנטן, בעזרתם של תומר אומנסקי, קונדיטור ויוצר תוכן ועדי כהן, תזונאית ויוצרת תוכן, שלאורך כל הטיול הסכימו באדיבותם לבחור עבורי את המנות השוות ביותר. מכל מלמדיי השכלתי.
בכלל, הטיול לבורגונדי היה כל כך מרענן כי לא שרתה בו חוסר ודאות או פומו מעורר חרדה לאן לנסוע - כל התלבטות קולינרית או דילמה מה לרכוש לבית הוכרעה על ידי משפיען זה או אחר, שידע בדיוק כיצד לספק את צרכיי - גבינה, יין, מתוק. תרמה לכך המדריכה הידענית שלנו, רונית צין קרסנטי, ממתקאית, מחברת ספרי בישול ומוציאה טיולים קולינריים לבורגונדי. היא ממציאה, מממשת חלומות סוכר ובוראת הסחות דעת. למשל, בדצמבר האחרון היא הוציאה טיול שנקרא "כריסמס, שוקולד וממתקים". קניתי.
דיז'ון גם עתירה בפטיסריות מגוונות ומצוינות. כל ויטרינה מזמינה והשפע מסחרר. אני ביקרתי ב-TARTERIE FINE המדהימה, שהיא תחנת חובה, בעיקר בזכות שלוש יצירות אמנות: השוסון או פום - מאפה בצק עלים ממולא במחית תפוחי עץ מקורמלים; טארט הפטל, שמכיל בצק פריך, קרם שקדים אפוי, קולי פטל מבושל ופטלים טריים מעל ומאפה אגסים מבושלים שמיימי.
עוד תחנת חובה למגיעים לדיז'ון היא מסעדת CIBO, שמספקת חוויה קולינרית מדויקת לחובבי ז'אנר הארוחות הארוכות הכוללות מספר רב של מנות. החלל המינימליסטי והמזמין של מסעדת המישלן (כוכב אחד) כולל מטבח פתוח, שבו אפשר לראות את העבודה השקטה והמתואמת בין השפים – חוויה בפני עצמה. שף המסעדה, אנג'לו פריניו, הוא הצעיר ביותר בצרפת שקיבל כוכב מישלן ומשתמש בחומרי גלם שגדלים ומיוצרים ברדיוס של עד 200 ק"מ מהמסעדה.
התחלנו את הארוחה בדונאט גבינת כבשים שעוברת תהליך עישון בן יממה. לא מומלץ למי שלא אוהב טעמים עזים. בגזרת המנות המעניינות והטובות אכלתי לחם פשתן מקומי מלווה בחמאת טימין לימוני, מעטפת סלק, דג נהרות מעושן, טורטליני קטנטנים עם גבינת ריקוטה, קונסומה בקר מרוכז, קונפי נתח עגל צלוי ומעושן קלות בערער, קביב, פולנטה שמתחתיה בשר בקר מפורק. המנה הבלתי נשכחת ללא עוררין היא הקינוח – קראמבל כוסמת, גלידת טונקה וניל עם חומץ רובארב. כיאה למסעדת מישלן, כל מנה מחושבת לפרטי פרטים ומפיקה ביסים שמתפוצצים בפה.
כל צבעי הגלידה
הטיול שלנו מאורגן מטעם חברת OIG, יצרנית מיקסרי דאבו, שהשיקה לאחרונה מיקסר חדש, DAVO CHIC החתיכי, שפונה לא רק לבשלנים מקצועיים ומקדש פונקציונליות וקומפקטיות יחסית לדגמים המסיביים האחרים של המותג. תוסיפו לזה שהוא מגיע בצבעי גלידה פסטליים והרי לכם מוצר חשמלי מקצועי שמשמש גם כחפץ נוי להשוויץ בו במטבח.
ניב קצף, מנהל השיווק של OIG, איש של חום כל-ישראלי שחרף רצוני להיות צינית, נראה שהוא באמת אוהב את העבודה שלו, איש של אנשים וידען לא קטן. אז מה כל כך פואטי במיקסרים? תתפלאו. "אנחנו הבנו שהמטבח הביתי הוא לא רק מקום שבאים בו לאפות או להכין לחמים, אלא גם מקום שמשלב עיצוב עם סטייל ולכן בחרנו לחפש מניפת צבעים טרנדית וכיפית".
מערכת היחסים של קצף והצוות שלו עם המשפיענים היא לא "זבנג וגמרנו", לדבריו. "אנחנו לא מאמינים בלשלם סכום כסף מסוים עבור פעילות חד פעמית, אלא רואים את זה כמערכת יחסים לטווח הארוך. אנחנו מבינים מה הצורך של כל בלוגר ויוצר תוכן ומתאימים את עצמנו אליו, זה לא תמיד נמדד בכסף.
אם יש למישהי חלום לעשות תוכנית טלוויזיה או חוברת מתכונים או לערוך סדנא במרכז הסדנאות שלנו במודיעין אז אנחנו חושבים יחד איך להגשים את זה. כמובן שבסוף יש גם אספקט כלכלי, אבל גם חברות והערכה". גם חן כהן, שף קונדיטור של המוצג davopro ומנהל המשפיענים, משתמש במילה "חברות" בטבעיות.
"הקשר הוא גם רגשי ולא רק מסחרי"
"החיבור בין עסקים למשפיענים הוא לא רק טבעי, אלא גם מתבקש בעידן שבו הגבולות בין תוכן, פרסום וחוויה הולכים ומטשטשים", אומר לי איציק גבאי, מנכ"ל OIG, שייסד את החברה לפני כ-25 שנה יחד עם אחיו עופר. "פעם באמת הכל עבר דרך ערוצי התקשורת המסורתיים, עם מסרים מאוד ברורים ומרוחקים. היום, לעומת זאת, החיבור נעשה ישיר יותר, אישי יותר - וזה מה שהקהל מחפש. משפיענים יודעים לייצר סיפור, לרגש, לתווך ערכים - וכשזה נעשה בצורה אותנטית ונכונה, זה יוצר ערך אמיתי לשני הצדדים: גם למותג וגם לקהל. מבחינתי זה לא תחליף לתקשורת המסורתית, אלא השלמה חכמה שלה".
נדיבות גדולה שרתה על הטיול הזה, שלא אחת עורר בי תחושות אשמה על מי שלא יכול לבחור בנקודת הזמן הזאת איזה מילוי לקוראסון הוא מעדיף. יחד עם זאת, היופי מסביב, השקט שהתרגלתי אליו כבר עם הנחיתה בשדה התעופה הצרפתי (אפילו המנוע של מיקסר דאבו שיק בסדנה היה שקט יותר מאיתנו) היכולת להסתובב בכל פיסת רחוב אקראית עם בניינים דוכסיים עתיקים וויטראז'ים מעלפים ולנשום אוויר נקי עשו את שלהן והקלו על נקיפות המצפון. היכולת להתנתק לגמרי, כנראה, שייכת לבעלי דרכון זר.
הכותבת היתה אורחת מטעם חברת OIG יצרני מיקסר דאבו
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
