הנציבות האירופית, היושבת בבריסל, פתחה השבוע בהליך הפרה נגד ספרד לאחר שמדריד קנסה את חברות התעופה Ryanair, easyJet, Norwegian, Vueling ו־Volotea בסכום כולל של 179 מיליון אירו, בשל גביית תשלום מנוסעים שהעלו תיקי יד לתא הנוסעים.
הנציבות טענה כי חוק התעופה האווירית של ספרד, האוסר גביית תשלום עבור מזוודות יד העומדות ב"דרישות סבירות של משקל וממדים", פוגע בזכות חברות התעופה לקבוע מחירים בהתאם לתקנה האירופית (EC) מס' 1008/2008.
הנציבות בבריסל הסתמכה על פסיקת בית הדין של האיחוד האירופי משנת 2014, שקבעה כי מטען יד חייב להיות חינמי רק כשהוא עומד במגבלות סבירות, מה שמאפשר לחברות לגבות תשלום בעבור מזוודות גדולות יותר.
הקנסות בספרד הוטלו בנובמבר 2022 על ידי משרד הצרכנות הספרדי בראשות פאבלו בוסטינדיי, שטען כי "הנציבות האירופית החליטה להפנות עורף לזכויות הצרכנים האירופים".
הנציבות שלחה למדריד מכתב התראה רשמי שהעניק לממשלה חודשיים להגיב; אם התשובה לא תספק את הנציבות, ההליך יועבר לחוות דעת מנומקת וייתכן שיובא בפני בית הדין של האיחוד האירופי.
על פי הדיווחים, ריינאייר ספגה את החלק הגדול ביותר מהקנס, 107.7 מיליון אירו, וקיבלה סעד זמני מבית המשפט העליון במדריד, ואילו נורוויג’ן זכתה בהשעיה דומה.
מנכ"לית Vueling, קרולינה מרטינולי, אמרה בתגובה לאירוע, כי "הקנסות מעוותים את התחרות בספרד ובסופו של דבר הורסים מקומות עבודה וערך".
ההליך של האיחוד האירופי נפתח בינואר 2025 בעקבות תלונות של חברות התעופה. הנציבות קיימה פגישות עם גורמים רשמיים בספרד במהלך השנה.
במקביל, הוגבר הלחץ כשריינאייר הודיעה כי תבטל 1.2 מיליון מקומות טיסה בספרד בקיץ 2026 במחאה על "אגרות שדה תעופה מופרזות".
ממשלת ספרד, מצידה, טוענת כי הקנסות מבוססים על החוק המקומי ועל פסיקת האיחוד האירופי וכי הליך ההפרה "לא מבטל את הסנקציות", שנשארות בתוקף עד להכרעת בתי המשפט.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
