מהפכת חברות הלואו קוסט בישראל

ב-2013 נכנסה לחיינו מהפכת השמיים הפתוחים, ושינתה את ענף התעופה • השוק נפתח, המחירים צנחו, והישראלים מציפים את נתב"ג • מה צפוי בהמשך?

המהמלך יביא לצמצום מספר המזוודות בבט המטוס. ריינאייר, צילום: אורן בן חקון

העשור האחרון היה המשמעותי, המהפכני, הדרמטי והמשפיע ביותר בתחום התעופה שהיה בישראל מאז קום המדינה. לקביעה הנחרצת הזאת מתלווים נתונים שמצביעים על הפיכתה של מדינת ישראל למיני אימפריה בכל הנוגע לתעופה, גם אם אנחנו עדיין לא ברמה של סינגפור.

בשנת 2013 נכנסה לחיינו מהפכת השמיים הפתוחים, שהוביל שר התחבורה דאז ישראל כץ - המהפכה הגדולה ששינתה את ענף התעופה בישראל. מאז תחילת יישום מדיניות השמיים הפתוחים, מספר חברות התעופה הפועלות בישראל עלה בכ-50%. נמל התעופה בן גוריון יצא מקטגוריית נמלי תעופה קטנים לקטגוריית השדות הגדולים בעולם עם כ-25 מיליון נוסעים בשנה.

• איזה עשור היה לנו! היכנסו לעמוד המיוחד של "סיכום העשור" 

• לא מסכימים עם הבחירות שלנו? בוארו לבחור את אנשי ואירועי העשור שלכם

• חושבים שאתם יודעים כל מה שקרה בעשור האחרון? היכנסו לחידון העשור הענק

נכון להיום, פועלות בנתב"ג כמעט 150 חברות תעופה הטסות לכ-200 יעדים בטיסות ישירות מישראל. מאז תחילת מדיניות השמיים הפתוחים ראינו חברות מהטובות בעולם שהחלו לפעול במדינתנו, בהן קתאי פסיפיק והיינאן, חברות אקזוטיות ממקומות מרתקים כמו רואנדה ואייר סיישל וחברות הלואו קוסט וויז אייר, איזי ג'ט וריינאייר.

ירידת מחירים

לפי נתוני רשות שדות התעופה, רפורמת השמיים הפתוחים גרמה לירידת מחירים של בין 30%-50% בטיסות מישראל. לפי נתוני אתר ההזמנות גוליבר, ירידת המחירים הגדולה ביותר נרשמה בעיקר ליעדי מזרח אירופה, ירידה ממוצעת של כ-50% ממחיר הכרטיס לפני חתימת הסכם השמיים הפתוחים. בין היעדים הבולטים בהם ניתן לראות ירידת מחירים דרמטית הם אמסטרדם עם כרטיסי טיסה ב-614 דולר בעבר וכ-359 דולרים היום. כרטיס טיסה ללונדון עלה בשנת 2012 כ-718 דולרים בממוצע והיום המחיר עומד על כ-450 דולרים. הירידה הגדולה ביותר נרשמה בטיסות לרומניה שתומחרו בשנת 2012 כ-675 דולרים והיום מתומחרות בממוצע כ-260 דולרים, ירידה של כ-61% ממחיר הכרטיס.

גידול ניכר עם השנים // צילום: GettyImages

טיסות הקונקשן הפכו לפופולריות בקרב הנוסע הישראלי והנגישו יעדים רחוקים במחירים נגישים. נכון להיום, ניתן למצוא טיסות לניו יורק בכ-400 דולרים ולעיתים אפילו פחות, תלוי בעונה, כשבתחילת העשור, המחירים נעו סביב אלף דולרים לכרטיס. ירידת המחירים לניו יורק היא דוגמה שתקפה גם ליעדים במזרח הרחוק כמו טוקיו, האנוי, בייג'ינג או יעדים בדרום ומרכז אמריקה כמו ריו, הוואנה, בואנוס איירס ועוד עשרות יעדים מרתקים.

עוד עולה מנתוני חברת גוליבר, כי בעשור הקודם הנוסע הישראלי הסתמך בעיקר על סוכני הנסיעות. נכון להיום, כ-90% מהזמנות הטיסות לחו"ל נעשות באמצעות האינטרנט וכ-40% מההזמנות נעשות דרך הטלפון הנייד. 

נתון מעניין נוסף הוא כי מאז הסכם השמיים הפתוחים, תנועת הנוסעים זינקה ביותר מ-66%, כשהגידול בישראל גבוה ביותר מפי שניים משיעור הגידול הגלובלי של הטיסות הבינלאומיות. מבין חמש חברות התעופה המובילות את כמות הנוסעים הגדולה ביותר בנתב"ג נמצאות שתי חברות הלואו קוסט וויז אייר ואיזי ג'ט.

 

איזיג'ט // צילום: GettyImages

טיסות הלואו קוסט הפכו בעקבות רפורמת ה"שמיים הפתוחים" למנועי צמיחה משמעותיים בענף התעופה בישראל. הגידול המשמעותי בפעילות חברות הלואו קוסט בין שנת 2014 לשנת 2018 הינו של שלוש החברות המובילות בנתב"ג: "איזי ג'ט", "וויז אייר" ו"ראיינאייר". חברות אלה וקטנות יותר מאפשרות לישראלים רבים ליהנות מחופשה בחו"ל. לעיתים קרובות, גם במחירים מצחיקים של כמה עשרות דולרים בלבד, מה שעד לפני כמה שנים לא היה נשמע הגיוני.

הטיסות הישירות לאירופה רשמו גידול שנתי ממוצע בהיקף של כ-1.2 מיליון נוסעים בין שנת 2014 לשנת 2018. הגידול השנתי הממוצע בין שנת 2014 לשנת 2018 בטיסות לטורקיה היה בסדר גודל של כ-200 אלף נוסעים. 

בקיץ 2019 נשברו כל שיאי תנועת הנוסעים בטיסות בינלאומיות בנמל התעופה בן גוריון – 5.5 מיליון נוסעים עברו בנתב"ג בחודשים יולי ואוגוסט בלבד. במהלך ארבעת חודשי הקיץ וחגי תשרי עברו בנתב"ג יותר מעשרה מיליון נוסעים. טרמינל 1 נפתח גם הוא בשנים האחרונות בעקבות מהפיכת הלואו קוסט. כ-18% מכלל הנוסעים בנתב"ג בשנה האחרונה עברו בטרמינל אחד, כ-2.4 מיליון. 

שדה התעופה רמון

שדה התעופה רמון // צילום: יהודה בן יתח

חברות תעופה רבות שינו את מדיניות הכרטיסים שלהם בשנים האחרונות בעקבות הצלחתן של חברות הלואו קוסט, וכך ניתן לראות את אל על, לופטהנזה, לוט ועוד חברות רבות שמציעות אפשרות לרכוש כרטיס טיסה עם תיקים קטנים, במודלים שמזכירים את אלו של החברות הזולות. אין ספק שמדובר בשינוי משמעותי שנגרם בעקבות הבעת האמון של הצרכן בחברות הלואו קוסט.

במקביל לגידול המשמעותי ולצמיחת תחום התעופה במרכז הארץ, נפתח השנה גם שדה התעופה "רמון" שמביא איתו בשורה חשובה לכלל תושבי מדינת ישראל ולתושבי הדרום בפרט. הטיסות מרמון זולות יותר מנתב"ג, וזאת בזכות לא מעט גורמים, ועיקרם העלויות הנמוכות לחברות התעופה וצ'ופרים שהן מקבלות מהמדינה לטובת הגעתן לרמון. הנוסעים בטיסות הבינלאומיות לרמון יסתכמו העונה בכ-380 אלף נוסעים מ-45 יעדים ברחבי אירופה, כך לפי נתוני רשות שדות התעופה. 

עם הפנים קדימה

על פי התוכנית, רשות שדות התעופה תבצע התאמות ושדרוגים בסך 5.9 מיליארד שקלים בתשתיות נתב"ג.  ההתאמה בתשתיות תעשה לטווח המידי לתקופת הביניים ועד להשלמת פרויקטים שיתנו מענה להשלמת התשתיות בנתב"ג בהתאם לגידול בתנועת הנוסעים.     

הרחבת הטרמינל  החדש בנתב"ג  תעשה ב-58 אלף מ"ר נוספים במבנה של ארבע קומות, הוספת מערכת HBS (מערך מזוודות) חדשה, הוספת מערכת מיון חדשה ונפרדת, הוספת 86 דלפקי צ'ק אין, הרחבת הדיוטי פרי הקיים, הוספת ארבעה מסועים לכבודת  נוסעים  נכנסים, הרחבת  אולם ביקורת גבולות ומתחם הבידוק לכבודת היד ובניית הזרוע החמישית בנתב"ג, הרחבת מערך החניונים, מחלף חב"ד, והקמת יחידת בקרת מטוסים מרכזית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר